Buna göre banka kredilerine ait değerleme gününe kadar henüz vadesi gelmemiş olan yani tahakkuk etmiş ancak henüz ödenmemiş kredi faiz tutarları gider olarak dikkate alınabilir.
Kullanılan kredilerin faizleri de kredi alanlar açısından gider (ya da maliyet) niteliği taşımaktadır. Bu giderlerin dönem kurum kazancından indirilebilmesi için tahakkuk etmesi, diğer bir ifadeyle giderin nitelik ve tutar olarak kesinleşmesi ve kredi veren tarafından da hukuken talep edilebilir duruma gelmesi gerekir.
GVK'nın 74/4. maddesine göre, kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizleri beyan edilen kira gelirinden indirim konusu yapılabilmektedir. Dolayısıyla, konut kredisi nedeniyle ödenen banka faizlerinin tamamı hasılattan indirim yapılabilecektir.
Kurumların ortaklarından sağladıkları borçlanmalar için faiz ödenmesi ve bunun gider yazılması mümkündür. Ancak örtülü sermaye üzerinden ödenen veya hesaplanan faizlerin kurum kazancının tespitinde indirilemeyeceği, faizler üzerinden hesaplanan KDV'nin de indirim konusu yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.
Kısa vadeli krediler 300 Banka kredisiolarak tanımlanan hesapta takip edilirken, uzun vadeli krediler ise 400 Bankakredileri hesabında izlenir. Faiz,sigorta harcamaları 780 finansman gideri hesabında izlenir.
İlgili 39 soru bulundu
Kredi teklif ve değerlendirme ücreti muhasebe kaydı da önemli noktalardan biridir. Dönemsellik ilkesi gereği dönem başlarında vade kısaldığı için 400 numaralı hesaptan 300 numaralı hesaba virman yapılır. Faiz ve sigorta giderleri kısa ya da uzun vade ayrımı yapılmadan 780 Finansman Giderleri hesabında takip edilir.
Bireysel ihtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi ve taksitli ticari kredi alırken uygulanabilen kredi bağlantılı hayat sigortası kapsamında ödenen poliçe primleri gelir vergisi matrahından mahsup edilebildiği için, primlerin yüzde 40'ına kadar vergi indiriminden de yararlanılabiliyor.
a) Konut kredisi nedeniyle ödenen faizlerin tamamı indirilebiliyor (Gelir Vergisi Kanunu Md. 74/4). Borçların faizlerini, sadece konut kirası elde edenler değil, işyeri kirası elde edenler de indirebiliyor.
gelecek bir yıl içerisinde ödenmesi gereken anapara taksitleri ve bu taksitlerin faizleri 303 uzun vadeli kredilerin anapara taksitleri ve faizleri hesabına borç, bu hesaba alacak kaydedilir.
400 Banka Kredileri Hesabı
Bu hesap, banka ve diğer finans kuruluşlarından sağlanan uzun vadeli (12 aydan fazla vadeli) kredilere ilişkin tutarların izlendiği hesaptır. Hesabın İşleyişi: Alınan uzun vadeli krediler bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
Gerçek gider usulünü seçmiş olan mükellefler, kredi ile aldıkları gayrimenkulü (konut veya iş yeri) kiraya verdiklerinde, ödedikleri kredi faizlerini kira gelirinden düşebilirler.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Şirketler tarafından kiralanan ve çalışanlara tahsis edilen konutlar için yapılan kira ödemeleri, ücret ödemeleri gibi kabul edilir. Dolayısıyla konutlardan yararlananların gelir vergisi stopajları buna göre hesaplanır. Kira bedelleri de bu koşullar içinde giderleştirilemez.
BSMV ORANI NEDİR? Peki, BSMV oranı nedir? Bankaların elde ettikleri faiz, komisyon ve ücret gelirleri, sigorta şirketlerinin sigorta poliçelerinde gösterdiği prim tutarları üzerinden yüzde 5 oranında alınan bir vergi olan BSMV, Türkiye'de ilk kez 1986 yılında uygulamaya konuldu.
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır.
Borç Faiz Gideri Nedir? Borç Faiz Gideri, faiz indirgeme değeri aktifleştirilmeden önce sermaye kullanımının servis ücretini ifade eder. Faiz giderinin faiz geliri net olarak raporlanması ve faiz gelirinin bulunamaması durumunda net rakam gösterilir.
320 hesap işleyişi, senetsiz borcun ortaya çıkması ile 320 muhasebe kodu içerisinde alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Eğer alacak ödenmişse, borç olarak kaydedilir.
Diğer ticari borçlar hesabı olarak adlandırılan 329 hesap, 32 ticari borçlar hesap grubundaki kalemlerin dışında tutulan ticari borçların izlendiği hesaptır.
Kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi 1 yılı geçmeyen borçları “301 – Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar” hesabında izlenecektir. Finansal kiralama sözleşme tutarı bu hesaba alacak, finansal kiralamaya konu olan ilgili varlık hesabına kira ödemelerinin bugünkü değeriyle borç kaydedilir.
11 Haziran 2022 tarihli ve 31863 sayılı Resmi Gazete'de 5729 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yayımlandı. Bu Karar ile tüketici kredilerinde lehe alınan paralar üzerinden hesaplanan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltilmiştir.
Banka kredisi ile alınan gayrimenkulün beyanında indirilecek giderler.
Tüketici Kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) Yüzde 10'dan Yüzde 15'e Yükseltildi. 7 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 7345 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden yüzde 10 olarak uygulanan BSMV oranı yüzde 15'e çıkarıldı.
Ödenen hayat sigortası primlerinin; Ücretli çalışan isen ödeme yaptığın ayda elde ettiğin ücretin % 15'i, Yıllık beyana tabi vergi mükellefi isen beyan edilen yıllık gelirin % 15'i oranında, asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmamak kaydıyla gelir vergisi matrahından indirilir.
- Konut, taşıt ve tüketici gibi kredilerin kullanımı sırasında bu kredilere bağlı olarak ilgili bankalarca yapılan hayat sigortası poliçelerine ilişkin ödenen primler, Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinin uygulamasında indirim olarak dikkate alınabilecektir.
Gelir vergisi mükellefiyseniz; kendiniz, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız için ödediğiniz hayat sigortası primlerini ödeme yaptığınız aya denk gelen vergi dilimi oranında gelir vergisi matrahınızdan düşürebilirsiniz. Böylece, ödeyeceğiniz vergi ve hayat sigortaları için cebinizden çıkacak tutar da azalmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri