90 gün gecikme ve yasal takip. Bu sürede bankalar, ödeyemeyeceğiniz borcunuzu taksitlendirmek, yapılandırmak gibi teklifler sunabilirler. Bunları değerlendirmek ve taksitlendirme işlemi başlatmak, kredi notunuzun düşmemesi için sizin yararınıza olacaktır.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Kredi kartı borcunuzdan dolayı hakkınızda yasal takip sürecinin başlaması için kredi borcunda da olduğu gibi 90 gün boyunca ödeme yapmamış olmanız gerekir. 90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır.
İlgili 43 soru bulundu
Borç vadesi gelmiş olmasına rağmen borçlu taraf üst üste 2 ay boyunca ödeme yapmazsa borçlu tarafın ödemesini yapması için 30 günlük bir ek süre daha tanınır. Bu süre sonunda da borç ödenmezse yasal takip süreci başlatılabilir. Dolayısıyla yasal takip süreci 90 gün boyunca borç ödenmediği takdirde başlar.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi halinde bunu gecikme faizi olarak yansıtır. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi kullanılırken sunulan faiz oranının en yüksek %30 fazlası kadar olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması durumunda aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olacaktır.
Bankalar, taksitlerin ödenmemesi durumunda 30. ve 60. günlerde sizinle iletişime geçer. Genellikle art arda iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderir. Ardından borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre daha tanır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün ardından başlar.
Kredi kartı veya kredi ödemelerinin gecikme ile yapılması yalnız faiz ödemeye değil, kredi notunda da düşüşe sebep oluyor. Ödemelerin gecikmemesi adına kişilerin otomatik ödeme talimatı oluşturması tavsiye ediliyor. 1 gün bile gecikme yaşanması kişinin finansal sicilinde iz bırakıyor.
Bankalar, ödemelerinizin gecikmesi halinde size bunu gecikme faizi olarak yansıtacaktır. Gecikme faizi ise yasal olarak krediyi kullanmış olduğunuz faiz oranının en fazla %30 fazlası olabiliyor. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanmanız durumda, aylık gecikme faiziniz en fazla %1,30 olacaktır.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
İdari Takip: 2 dönem üst üste asgari ödeme tutarının ödenmemesi haline banka kredi kartını idari takibe alır. 3 ay olan idari takip sürecinde asgari ödeme yapılmaması durumunda kart kullanıma ve nakit çekime kapatılır. Gecikme kart sahibinin kredi notuna yansıtılır.
Kredi Kartı Borcu Ne Zamana Kadar Ödenir? Kredi kartınızın borç ödemesini hesap kesim tarihinden itibaren 10 gün içerisinde en az belirlenen asgari tutar kadar olacak şekilde yapmanız beklenir. Ödemeleriniz belirlenen son ödeme tarihini geçtiği takdirde yaşanan gecikmeler kredi notunuzun düşmesine sebep olur.
Borç ödenmezse ve yapılandırma için bir anlaşmaya varılmazsa borçlu için haciz başlatılır. Haciz başlatıldıktan sonra borçlunun 3 gün içerisinde mal beyanında bulunması gerekmektedir. Mal beyanında bulunulduktan sonra borçlunun mal varlığının borcu kadar olan bölümüne ya da maaşına el konulur.
İlk günden itibaren kredi kartına gecikme faizi de işlemeye başlar. 60 günden sonra artık KKB notunuzu ciddi oranda etkileyecek bir süreç başlar. Belki de birkaç yıl düzelmeyecek bir döneme girmiş olursunuz. Ödeme yapsanız bile artık diğer bankaların da görebileceği, sakıncalı müşteriler listesine girmiş olursunuz.
Kişinin yasal takibe düşen borçlarını tamamen kapatmasının ardından sicilinin temizlenmesi için 5 yıl geçmesi gerekir. Sonrasında da hemen yüksek meblağlarda kredi çekemeyebilir veya yüksek bir limite sahip kredi kartı talebinde bulunamayabilirsin.
En önemlisi ise bütün bankalardaki kredili hesaplarınızın durumunu da tek bir ekran üzerinde görebilirsiniz. Gerekli takipleri yaparak kredi notunuzun durumunu öğrenebilirsiniz. Kredi notunun bir günlük ödeme gecikmelerinde dahi düşebileceğini asla unutmamalısınız.
Eğer kredi kartınızın son ödeme tarihini 30 güne kadar geçirdiyseniz bu gecikme, kredi notunuzu hemen düşürmez ve sıradan gecikmeler olarak işlenir. Kredi kartınızın son ödeme tarihini 30 gün geçirdiğiniz takdirde idari takip süreci başlatılır. Bu süreçte kredi notunuz düşer fakat hala kara listeye alınmazsınız.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
180 günü aştığında kredi takibe atılır, icra süreci başlatılır. bilinenin aksine ev bankaya geçmez. ilk icrada evin icra dairesince belirlenen değerinin yüzde 50 ve üzeri teklif geldiğinde satış yapılır. bu aşamada bankada icraya alıcı olarak girebilir ama almayı zorunlu kalmadıkça tercih etmez.
Bu işlem sayesinde internet üzerinden adınıza açılmış ya da kendi açtığınız icra davalarını kolaylıkla takip edebilir, içeriğini görebilirsiniz. E devlet üzerinden Adalet Bakanlığı dosya sorgulama bölümünden işlem yapabilirsiniz.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri