Borç vadesi gelmiş olmasına rağmen borçlu taraf üst üste 2 ay boyunca ödeme yapmazsa borçlu tarafın ödemesini yapması için 30 günlük bir ek süre daha tanınır. Bu süre sonunda da borç ödenmezse yasal takip süreci başlatılabilir. Dolayısıyla yasal takip süreci 90 gün boyunca borç ödenmediği takdirde başlar.
Tahsili gecikmiş borç, 90 gün içerisinde ödemediğiniz borçlarınızı ifade eder. Bu 90 günlük süreçte banka sözlü veya yazılı olarak ulaşıp borcunuzu ödemenizi talep eder ve yasal takip başlatır.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez.
Kredi borçlarında yasal takip sürecinin başlayabilmesi için üst üste iki kredi vadesinin ödenmemiş olması gerekir. Bu durumun ardından borçlu tarafa 30 günlük ek bir süre tanınır. Bu süre sonunda da herhangi bir ödeme yapılmazsa kredi borcu yasal takip süreci başlar.
İlgili 42 soru bulundu
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Borç ödenmezse ve yapılandırma için bir anlaşmaya varılmazsa borçlu için haciz başlatılır. Haciz başlatıldıktan sonra borçlunun 3 gün içerisinde mal beyanında bulunması gerekmektedir. Mal beyanında bulunulduktan sonra borçlunun mal varlığının borcu kadar olan bölümüne ya da maaşına el konulur.
90 gün gecikme ve yasal takip.
Bu sürede bankalar, ödeyemeyeceğiniz borcunuzu taksitlendirmek, yapılandırmak gibi teklifler sunabilirler. Bunları değerlendirmek ve taksitlendirme işlemi başlatmak, kredi notunuzun düşmemesi için sizin yararınıza olacaktır.
Kredi Kartının Sadece Asgarisini Ödersem Ne Olur? Kredi kartı borcunuzu hiç ödememeniz hâlinde borcunuza gecikme faizi uygulanır. Sadece asgarisini ödemeniz halinde ise akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcundaki akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük bir orana sahiptir.
Kredi kartınızın her ay asgari tutarını ödemenize ilişkin yasal bir engel yoktur. Ancak asgari ödeme yaptığınızda kalan borcunuz bir sonraki aya devreder. Devir esnasında ise akdi faiz uygulanır. Sürekli asgari tutar ödediğinizde katlanarak büyüyen bir borç oluşur ve bu borcu kapatmanız çok uzun sürebilir.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Kredi kartının son ödeme tarihi genellikle hesap kesim tarihinin 8-9 gün sonrasına tekabül eder. Bu süre içerisinde kredi kartınıza, asgari borcun altında kalmayacak bir ödeme yapmanız gerekir. Son ödeme tarihi geçtiği takdirde, geciktirmiş olduğunuz gün kadar akdi faiz ödersiniz.
Bankalar, taksitlerin ödenmemesi durumunda 30. ve 60. günlerde sizinle iletişime geçer. Genellikle art arda iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderir. Ardından borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre daha tanır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün ardından başlar.
Borçlu borcu taksitlendirebilir mi ? İİK 111 maddesi borcun taksitlendirmesini düzenler. Borçlunun borcu taksitlendirmek için icra müdürlüğüne talepte bulunması mümkündür. Borçluların tamamı ödeme vaadi ile taksit istemekte ancak taksit geldiğinde sürekli ertelemektedir.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Bankalar, asgari ödeme tutarını ödeyen müşterilerden her zaman için daha yüksek oranda faiz getirisi elde eder. Asgari ödeme tutarı, dönem borcunun minimum tutarını ödemek olarak değerlendirilir ve asgari ödeme tutarı üzerinden ödeme yaparak kredi kartı borcunu kapatabilmek, çoğu zaman mümkün olmaz.
Kart limiti 20.000 TL ve dönem borcu 4.600 TL olan bir kredi kartının aylık asgari ödeme tutarı ekstrenin %20'sidir. Buna bu kart ekstresinin 4600 x 0,20 = 920TL'si asgari ödeme tutarıdır. Tam tutarlarla hesaplama yapmak için yukarıdaki hesaplama modülü kullanılmalıdır.
Asgari ödeme tutarının son ödeme tarihinde tam olarak ödenmemesi durumunda borcunuz gecikmeye girer ve ödeme yapılana kadar geçen gün sayısı üzerinden asgari ödeme tutarına aylık %2.40 oranında gecikme faizi artı BSMV ve KKDF uygulanır.
İlk günden itibaren kredi kartına gecikme faizi de işlemeye başlar. 60 günden sonra artık KKB notunuzu ciddi oranda etkileyecek bir süreç başlar. Belki de birkaç yıl düzelmeyecek bir döneme girmiş olursunuz. Ödeme yapsanız bile artık diğer bankaların da görebileceği, sakıncalı müşteriler listesine girmiş olursunuz.
Kredi kartı borcunun iki ay art arda ödenmemesi durumunda banka tüketiciye 30 gün kadar bir hak tanıyor. Bu, gün sayısı 90 günü geçtiğinde artık olay avukata aktarılıyor.
Borcunu ödemediği için idari takip başlatılan kişi 90 gün sonunda borcunu hala ödememiş durumdaysa banka avukatları tarafından icra takibi başlatılır. İcra takibi başlatılan kişiye icra dairesi tarafından borçlarını kabul edip etmediğine dair tebligat gönderilir.
Kara listeye giren kişilerin ödenmeyen borçlarını ödeyip borçsuz olduklarına dair evrakları bankalara teslim ettikten sonra 5 yıl boyunca kara listede kalmaları söz konusudur.
Kişinin kredi kartı borcunun 10 yıl içinde zaman aşımına uğrayabilmesi için geçen bu 10 yıllık süre zarfında borcunuza yönelik banka tarafından hiç bir işlemin uygulanmamış olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri