Kredi kartı kullanmak caizdir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caizdir. Zaruretsiz kredi kartından nakit çekip faiz ödemek caiz değildir. Bir de, zaruret olmadıkça, kredi kartı borcunu vaktinde ödemeyip, kalanı için ceza ödemek caiz olmaz.
Değerli kardeşimiz, Kredi kartı ile alışveriş yapılır ve bankanın sizin namınıza ödediği meblağı günü geçmeden (yani faizli krediye dönüşmeden) ödenirse, bunda bir günah olmaz. Banka vasıtasıyla alacağınız tahsil, borcunuzu ödeme gibi olur.
Kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödedikten sonra kalan kısmına akdi faiz uygulanmaktadır. Eğer asgari tutarı ödemezseniz ya da eksik öderseniz asgari tutara kadar olan borç için gecikme faizi işlemektedir.
Kredi kartı, bir ödeme aracıdır, kredi aracı değildir. Kredi kartıyla alışveriş yapan bir insan zamanında borcunu ödediği takdirde dinen hiçbir sorun yoktur.
Değerli kardeşimiz, Banka ve finans kurumlarının kredi kartları ile yapılan taksitli alış veriş uygulamasında müşteri açısından bir günah durumu yoktur. Konu özellikle mal sahibini ilgilendiriyor. Mal sahibi parasını erken almak için bankaya faizli komisyon ödüyorsa sorumluluk da mal sahibine ait oluyor.
İlgili 25 soru bulundu
Kredi Kullanmanın Hükmü
-Faiz almak vermek aracı olmak haramdır. -Faizsiz kredi almak caizdir.
Bu işlem caiz değildir.
Kısacası uygulama farkından dolayı kredi kartının ödemesi gecikmesi halinde finans kurumları vade farkını uygulamaya koymaktadır; bu uygulama ise dinen caizdir. Bankalar ise gecikme durumunda paraya faiz uygulayacağını ifade ettikleri için dinen caiz görülmemiştir.
Genellikle kuyumculardan satın alınan altın zaman içerisinde yatırımcısını sevindirebiliyor. Kredi kartıyla altın alınıp alınamayacağı ise merak ediliyor. Kredi kartıyla altın alınabilme olanağı mevcuttur. Ayrıca kredi kartıyla alınan altın için taksit yapma imkanı da vardır.
Alışverişlerde vade farkı caiz midir? Bir malın peşin olarak alınıp satılması caiz olduğu gibi, vadeli (veresiye) satışı da caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 15, 18). Vadeli satıştan doğan borç, anlaşmaya bağlı olarak vadesi geldiğinde tek seferde yahut taksitli olarak ödenebilir.
1000 TL kredi kartı borcunun asgari tutarı eğer dönem borcu 1000 TL ise %20'si alınır. Yani 1.000 TL dönem borcu olan kredi kartı minimum tutarı 200 TL olur.
Değerli kardeşimiz, Kredi kartı ile alışveriş caizdir. Çünkü kredi kartı ile aldığınız malın borcunu ödemeniz için size bir müddet tanınmıştır. Bu müddet içinde borcunuzu öderseniz faiz filan ödemek zorunda kalmıyorsunuz; aldığınız malın tutarı ne ise onu ödüyorsunuz.
Müşteri; kartla harcamak üzere bankaya para yatırdığında bankaya borç vermiş olur. Bu durumda bankadan ödül veya hediye alması caiz değildir. Çünkü bu borca karşılık hediyedir. Bu durum “ Menfaat içeren her türlü borç faizdir” kuralı kapsamına girmektedir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Kredi kartı arkadaştan borç almak gibidir. Kredi kartından harcadığında hesabından para eksilmez ama banka senin yerine öder. Hesap kesim tarihinde senden tahsil eder ve son ödeme tarihine kadar ödeyebilirsin. Son ödeme tarihinden sonra ise her geçen gün faiz işler ve borcun artar.
Çeyrek altın 1,75 gram ağırlığındadır.
Kredi kartınız ile altın almanızda yasal olarak bir sakınca yoktur. İki şekilde alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz; Ya tek çekim satın alıp bankanızdan taksit sağlarsınız, ya da taksitli nakit avans çekerek altın alabilirsiniz.
BDDK mevzuatı gereği külçe altın, 22 Ayar Bilezik ve ziynet/sarrafiye* altın alışverişlerinizde taksit uygulanmamaktadır, bu ürün grubunda banka komisyon oranı söz konusu olabilir. Çeyrek altınlı takılarda (bileklik, küpe, kolye vb.) taksit uygulanabilir.
Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde; öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir.
Domuz, şarap gibi olanlar başka maddelere çevirilerek, esaslı değişiklğe uğratılarak kullanma imkanı yoksa imha edilir. Faiz, rüşvet, çalınmış mal vb.nin sahipleri biliniyorsa onlara verilir; bilinmiyorsa yoksullara verilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
“İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak da vermek de caiz değildir. İş kurmak veya genişletmek; ev, araba satın almak üzere kişi, kuruluş veya bankalardan alınan faizli krediler de bu kapsamdadır ve caiz değildir.
Kredi kartı kullanmak caizdir. Kredi kartı ile bir malı taksitle daha pahalı almak da caizdir. Zaruretsiz kredi kartından nakit çekip faiz ödemek caiz değildir. Bir de, zaruret olmadıkça, kredi kartı borcunu vaktinde ödemeyip, kalanı için ceza ödemek caiz olmaz.
CEVAP Evet, bir mahzuru yoktur.
O yüzden bu gibi, özellikle tüketici ihtiyaç kredisi yada ihtiyaç kartı tabiriyle kullanılan bu işlemler caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri