Limitlerinizin yüksek olması sizin ödeme gücünüzün de yüksek olduğu izlenimi yaratır. Ancak dikkat etmeniz gereken bir şey var; artan limitler karşısında kendinizi kaybedip gereksiz yere o limitleri kullanmayın. Unutmayın limit doluluk oranının yüksek olması kredi notunuzu olumsuz etkiler.
Kredi kartı limitleri gerek kredi limitini gerek mevcut borçlanma potansiyelini etkilemesi sebebi ile kredi skorunu etkiler. Yüksek limitli kredi kartına sahip olmak, bankalar nezdinde daha fazla riske girebilme potansiyeli olarak değerlendirilir ve kredi skorunu olumsuz etkiler.
Kredi kartlarınızda kullanılabilir limit arttıkça, kredi notunuz da aynı oranda artış gösterir. Tüm kartlarınızın limitini sonuna kadar kullanmak ya da taksit ve benzeri ödemeler ile limiti azaltmak; kredi notunuza olumsuz bir şekilde yansır.
Limiti aşan kullanımlar yalnızca ekstra ödemeler olarak geri dönmez, bankacılık geçmişinizi de etkiler. Kredi kartı limit aşımı, biriken kredi kartı borçları, kredi notunuzu olumsuz etkileyerek kredi başvurusu yaptığınız durumda sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
1100 - 1499 puan aralığı: Az risk grubuna sahiptir. Büyük olasılıkla kredi alabilir. Ancak, kefil istenebilir. 1500 - 1699 puan aralığı: Kredi alma ihtimali yüksek bir gruptur.
Önemli olan sürekli limit yükseltip bütçe dışına çıkmak değil bütçe disiplini sağlamak. Bunun için de dönem sonu kart borcunu verilen süre içinde ödemek önemli. Kartınızın limitinin yüksek olması ve sizin bu yüksek limite uygun bir gelire sahip olmamanız, ödeme güçlüğü yaşamanıza sebep olabilir.
İlk kartınızı aldıktan 1 yıl sonra kart limitiniz maaşınızın 4 katını aşmayacak şekilde belirlenmektedir. Yani kullandıkça size sunulan kart limiti artmaktadır.
Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir? İlgili mevzuat gereği kredi kartlarının toplam limiti, aylık belgelenebilir gelirin ilk defa kredi kartı sahibi olacaklar için ilk yıl 2 katı, takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişi için en fazla 4 katı olabilir.
Limitlerinizin yüksek olması sizin ödeme gücünüzün de yüksek olduğu izlenimi yaratır. Ancak dikkat etmeniz gereken bir şey var; artan limitler karşısında kendinizi kaybedip gereksiz yere o limitleri kullanmayın. Unutmayın limit doluluk oranının yüksek olması kredi notunuzu olumsuz etkiler.
Kredi Notunu Etkileyen Faktörler
Kredi kartı limiti ve dönemsel kart borcundan bağımsız olarak kredi kartının ödeme düzeni, kredi notuna da yansır. İhtiyaç kredisi gibi daha yüksek taksitlere sahip krediler de aynı şekilde değerlendirilir.
Bu noktada krediyi komple kapatmak için erken ödeme yapılması durumunda kredi notunuz etkilenmeyecektir. Ancak erken ödeme öncesinde kredi taksitleri geciktirilmeden zamanında ödendiyse, banka bunu olumlu skor olarak işler ve kredi notunu olumlu anlamda katkısı olur.
Kredi kartlarınızın limitlerinin gelirinizle orantılı olmasına dikkat edin. Orantılı şekilde kredi kartı kullanmak kredi notuna artı olarak yansır. Fatura borçlarının düzenli olarak ödenmesi ya da otomatik ödeme talimatı verilmesi, kredi notuna olumlu etki eder.
Artı para (KMH) ödemeleri, Bir gün gecikme bile kredi notunda geç ödeme olarak algılanır. Yukarıda belirtmiş olduğumuz kredi ödemelerinden herhangi birinin son ödeme tarihi bir gün geciktirilse bile kredi notuna “geç ödeme” olarak yansır. Kredi notunda bir geç ödeme ise kredi notunu 200 puana kadar düşürebilir.
Bankadan bankaya değişiklik göstermekle beraber; kurumsal bankalar genellikle kredi notu 900'ün veya 1000'in altında olanmüşterilere kredi vermek istemezken, 1200'ün üstünde olanlara daha kolay şekilde kredi verebilirler. Kredi notunuz yükseldikçe finans kurumlarındaki prestijiniz artar.
Kredi başvurusu yapmak da kredi notunuzu olumsuz yönde etkilemiyor.
Alıntıdır: Limitsiz kredi kartlarının temin edilebilmesi için bankalar ile anlaşması olan ve bankada nakit yatırımı olan kişiler tercih edilmektedir. Banka hesabında sık sık para transferi gerçekleştiren iş yeri sahipleri de limitsiz kredi kartlarından yararlanabilirler.
En yüksek limitli kredi kartı en yüksek gelire sahip kişilere verilir. Üst düzey gelir sınıfında limitsiz kredi kartı gibi özel kartlar vardır. Bankalar, bankalarında yüksek miktarda yatırımı olan kişilere de ayrıcalıklar tanır. Kredi kartı limiti doğrudan sahip olduğunuz nakit para akışıyla ilgilidir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartları limitlerine ve asgari ücretlerine yeni düzenlemeler getiriyor. Buna göre 15 bin TL limite kadar olan kredi kartlarında asgari ödeme yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkıyor. Geliri 1000 TL olanların kredi kartı limiti de 1000 TL ile sınırlandırılacak.
İlgili yönetmelikte, ilk defa kredi kartı sahibi olacak kişiler için kullanılmaya başlanılan ilk yıl kredi kartları toplam limiti aylık net belgeli gelirin en fazla 2 katı, takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişiler için ise aylık net belgeli gelirlerinin en fazla 4 katı olabiliyor.
Bankalara yapılan limit artış talepleri olumsuz sonuçlanmış ise “Limit artırım talebinize şu anda olumlu yanıt veremiyoruz” yanıtı verilir. Bunun anlamı bankanın elindeki müşteriye ait mevcut mali verilerin limit artışına izin vermediğidir.
Kredi Alma Durumu
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
Bu sisteme göre kredi kullanma olasılığınızın en düşük olduğu aralık 0 ile 699 puan aralığıdır. Kefil ve ipotek göstererek kredi kullanımı mümkün olan puan aralığı ise 700 ile 1099'dur. 1100 - 1499 puan aralığı daha az risklidir. İhtiyaç kredisi kullanabilirler.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri