İlgili yönetmelikte, ilk defa kredi kartı sahibi olacak kişiler için kullanılmaya başlanılan ilk yıl kredi kartları toplam limiti aylık net belgeli gelirin en fazla 2 katı, takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişiler için ise aylık net belgeli gelirlerinin en fazla 4 katı olabiliyor.
Bunlar arasında, müşterinin finansal durumu, gelir düzeyi, borç oranı, kredi geçmişi, kredi notu, çalışma durumu, yaş ve meslek gibi bilgiler yer alır. Bankalar, müşterilerinin ödeme geçmişlerini, gelir-gider dengelerini ve kredi notlarını da göz önünde bulundurarak kredi kartı limitlerini belirlerler.
Müşteri Limiti: Tüm asıl ve ek şahıs kredi kartlarınızla nakit çekme ve alışveriş işlemlerinde kullanabileceğiniz azami tutarı gösterir. Kart limitlerinizin toplamı müşteri limitinizi aşabilir ancak kart bakiyelerinizin toplamı müşteri limitinizi aşamaz.
Kişinin kullandığı kredi kartlarının limitleri doldukça bankalar tarafından risk daha yüksek olarak değerlendirilir. Özellikle yüksek limitli kredi kartları bazı durumlarda bir kredi tutarında olabildiğinden bu tarz yüksek kredi kartı borçlanmalarında düzenli ödeme dahi yapılsa kredi notu düşer.
Kredi kartınızın limiti artsın istiyorsanız öncelikle gelir durumunuzun iyileştiğini belgelemelisiniz. Gelir durumunuzda herhangi bir değişiklik yoksa kredi notunuzu arttırmaya yönelik işlemler yapmalısınız. Kredi notunuzun yüksek olması sizin kredi kartı limiti arttırma başvurunuzu olumlu etkileyecektir.
İlgili 24 soru bulundu
İlgili yönetmelikte, ilk defa kredi kartı sahibi olacak kişiler için kullanılmaya başlanılan ilk yıl kredi kartları toplam limiti aylık net belgeli gelirin en fazla 2 katı, takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişiler için ise aylık net belgeli gelirlerinin en fazla 4 katı olabiliyor.
Diğer bankalardaki limitlerinizin yüksek olması durumunda limitiniz artmayabilir. Bu durumda diğer banka kartınızı kapatabilir ya da limitinizi düşürebilirsiniz. Eğer mevcut gelirinizde değişiklik veya ek başka gelirleriniz varsa (örneğin; tapu, kira kontratı, araç ruhsatı, başka banka hesap cüzdanı vb...)
Aktif olarak kullandığınız banka hesaplarına düzenli para giriş ve çıkışı yapmak, bankaların size olan güvenini artırır. Ayrıca hesabınızda toplu para olması da kredi notunuza olumlu katkı yapar.
Kredi Alma Durumu
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
Erken Ödeme Kredi Notunu Yükseltir mi? Kredi notunuzu yükseltebilmek için taksitlerinizi zamanında ödemeniz gerekir. Yaygın kanının aksine kredi (finansman) borçlarınız için erken ödeme yapmak kredi notunuza önemli bir avantaj sağlamaz.
Kredi kartı limitiniz belirlenirken bazı kriterler dikkate alınır. Limitiniz, bankanıza beyan ettiğiniz gelire göre hesaplanır. Ödeme alışkanlıklarınıza göre periyodik olarak artar ya azalır. Kişiden kişiye değişen kart limitleri, borcun düzenli ödenmesi ve aktif kullanım gibi faktörlerden etkilenir.
En Yüksek Kredi Kartı Limiti Veren Bankalar
Garanti BBVA. QNB Finansbank. Akbank. Yapı Kredi.
Yüksek limitli bir kredi kartı edinmek için bankaya belgelenebilir yüksek gelir beyanı gereklidir. Gelirin belgelenebilir olması için basit olarak vergilendirilmesi gerekir. Yani eğer kredi notu da düşük değilse belgelendirilebilen gelirin 4 katı kredi kartı limiti alınabilir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayınlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik kapsamında geliştirilen sistem sayesinde kredi kartı limitleri toplamı bankalar arasında Limit Kontrol sistemi tarafından takip edilir.
Bu olumsuz duruma rağmen kısa süre içinde kredi kullanma ihtiyacınız varsa aşağıda bahsedeceğimiz yöntemleri kullanarak kredi notunuzu artırabilirsiniz. Kredi notunu ayda 100-150 puan artırmanız mümkündür.
Limitsiz kredi kartlarının temin edilebilmesi için bankalar ile anlaşması olan ve bankada nakit yatırımı olan kişiler tercih edilmektedir. Banka hesabında sık sık para transferi gerçekleştiren iş yeri sahipleri de limitsiz kredi kartlarından yararlanabilirler.
700-1099 puan arası: Orta riskli grubu ifade eder. Bu grupta yer alıyorsanız başvurularınızın reddedilme olasılığı yüksektir. 1100-1499 puan arası: Az riskli olarak nitelendirilen bu gruba dahilseniz gelirlerinize odaklı incelenen başvurunuzun kabul edilme olasılığı bulunmaktadır.
Kredi Notu; 1 - 699 çok riskli, 700 - 1099 orta riskli, 1100 - 1499 az riskli, 1500 - 1699 iyi, 1700 - 1900 çok iyi aralıklarında değerlendirilmektedir ve bankaların kredi vermesi için kredi notunun 1500 ve üstü olması gerekmektedir. Kredi notu 0-1900 puan arasında hesaplanır.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
“Kredi notunun yükselmesinde en büyük etken borçların ödenmesi. Bu nedenle kredi notunu yüksek tutmak isteyenlerin borçlarını düzenli bir şekilde, son ödeme tarihlerine dikkat ederek ödemelerinde fayda var. Bir borcunuz varsa bunu temerrüde/takibe düşmeden kapamaya özen gösterin.
Kredi Başvurusu Kredi Notunu Kaç Puan Düşürür? Kredi başvurusu Findeks kredi notu belirlemesinde olumsuz etki etmez. Bu yüzden kredi başvurusu yapmak kredi notundan puan düşürmez.
Yönetmelik belirli koşullar dahilinde kart çıkaran kuruluş bilgisi ile limit aşımına müsaade etmektedir. Aşağıda renklendirilen alanda belirlenen koşullarda kart limitinin aşılmasına müsaade edilebilir. Bu durum gölge limit olarak adlandırılır ve banka inisiyatifindedir.
Tek bir kredi kartına birden fazla ek kart çıkarılabilir.
Periyodik Limit Artırım Talimatı
Periyodik limit artırım talimatıyla kredi kartı limitinizin düzenli olarak değerlendirilerek limitinizin artırılması mümkün olduğunda 15 gün önceden artırılabilecek limite ilişkin bilgi verilerek farklı bir talebiniz olmaması durumunda limitinizin artırılabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri