SSD'lerin sağladığı bir başka avantaj ise bilgisayarın ısınmasını aza indirgemesidir.
SSD lerde normal HDD ler gibi ısınabiliyor bu normaldir. Bir şey kopyaladığında falan yad oyun oynadığında daha da ısınır ama korkulacak bir durum değildir. Eğer ki aşırı ısınıyor ise ve kasa kullanıyor isen üstüne üfleyecek şekilde ekstra bir fan ekleyebilirsin.
Eski harddisklerde yaşanan ısınma sorunu termal yapısı ile M2 SATA SSD'lerde yaşanmıyor. Ayrıca Isınmaya bağlı problemlerde otomatik olarak ortadan kalkmış oluyor.
Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
SSD daha düşük güçlerle çalıştığından dolayı ısı konusunda avantajlıdır. Üstelik bir hareket olmadığından dolayı ısınmayı arttıracak bir durum söz konusu değildir. Daha az ısı daha yüksek performans sunar. Ancak HDD modellerinde plaka hareketleri ile birlikte ısınma meydana gelir.
İlgili 26 soru bulundu
Ağır kullanım dışındaki sıcaklık değerleri 39-55 derece aralığında seyrediyor ve gayet normal.
SSD'lerin güç kaynakları, özellikle elektrik dalgalanması ve kesintilerinin ardından arızalanabiliyor, bu sırada verilerinize bile zarar verebiliyor. Bir başka sorun, tüm flaş belleklerde olduğu gibi SSD'lerin okuma/yazma döngülerinin kısıtlı olması.
JEYI BLACK VEST M.2 NVMe M.2 SATA SSD Termal Ped Soğutuculu Alüminyum Kasa. M.2(NGFF) NVMe SSD'ler uzun süre kullanıldığında ısınır ve ısınmadan kaynaklı olarak hızı ve ömrü azalır. Bu nedenle SSD disk üzerinde oluşan ısının derhal uzaklaştırılması gerekir.
Herhangi bir SSD'de okunan veya yazılan verilerin cihaz içinde hareket etmesi için elektrik gerekir ve bu elektrik de ısı üretir. Sürücünüzden en yüksek performansı elde etmek istiyorsanız, sürücünün sıcaklığını optimize etmek için ısı alıcı gibi bir soğutma yapısı önerilir.
Boştayken 50 derece ise pek de normal değil, yükte ise gayet iyi.
Gerekli değil ama çok daha hızlı kullanmak istiyorsan kullanabilirsin.
Depolama aygıtları için bu zarar, verilerin bozulması, silinmesi, düzgün çalışmaması ve kaybolmasıdır. SSD harddisklerde hata potansiyeli çok düşüktür ve hafızasında yer alan veriler bozulmaz.
SSD çoğu kişinin bilgisayarlarını daha hızlı bir şekilde kullanabilmeleri için bilgisayarlarına yerleştirdikleri bir disktir. SSD harddisk bilgisayara takıldıktan sonra çok daha hızlı bir şekilde çalışabilyor. HDD'ye göre çok daha yeni ve hızlı bir sistem olan SSD her türlü bilgisayara takılabiliyor.
Bir SSD'nin ömrü, bellek hücrelerinin sınırlı bir sayıda yazma/silme işlemi yapabilmesinden kaynaklanmaktadır. Bellek hücreleri ne kadar fazla kullanılırsa, o kadar çabuk bozulurlar ve SSD'nin ömrü kısalmaya başlar.
Aslında çok da basit bir işlem. Windows aramaya "Güç planını seçin" yazıyoruz ve Enter diyoruz. Sonrasında güç tasarrufu moduna alalım ve biraz bekleyelim. Sıcaklıklar daha da düşecek ancak 30 saniyede sıcaklık 31 dereceye düştü.
Saat olarak ifade edilir ve değer ne kadar yüksek ise depolama cihazının o kadar güvenli olduğunu gösterir. MTBF değeri 1.500.000 olan bir SSD sürücünün günde 24 saat çalıştığında 170 yıl boyunca hatasız şekilde çalışabileceği söylenebilir.
SSD'ler elektrik kesintilerinde bozulabilir, bu bir sır değil. Kimisi 50 kesintide bozulur kimisi 100 kesintide kimisi tek bir kesintide rahmetlik olabilir.
Özetle, SSD'nizi temizlemek için işletim sistemi araçlarını veya ücretsiz üçüncü taraf araçlarını kullanabilirsiniz. Bakım yapmak için ise, yazılım güncellemelerini yapmak, SSD'nizi virüslere karşı korumak ve dosya sistemini düzenli olarak taratmak önemlidir.
Sanılanın aksine bu durum SSD'nin ömrünü kısaltmıyor, çünkü diskin içindeki kontrolcü yazma işlemlerinin sürekli aynı hücrelere yapılmasını engelliyor, yazma işlemlerini sürekli yeni hücrelere aktararak diskin aşınma sürecini dengeliyor.
Görüntü gitmesi ile SSD'nin ölmesi arasında uzaktan yakından hiçbir bağ yok. SSD öldüğünde SSD'ye artık veri yazılamaz. SSD, salt okunur moda geçer. Duruma göre SSD BIOS'ta gözükür ama sistemde gözükmez.
İlk nesil SSD'ler, ani elektrik kesintilerine karşı günümüzün modelleri kadar dayanıklı değildi. Ani elektrik kesintisine maruz kalan bir SSD'nin bir sonraki açılmada çalışmaması yaygın olarak görülen bir durumdu. Bu ilk vakaların çoğunda elektrik kesintileri SSD'lerin kurtarılamamasıyla ve veri kaybıyla sonuçlandı.
Öndeki fanların önündeki hdd kızağına takarsan dışarıdan gelen temiz hava direkt SSD'nizi soğutur.
Güvenliğin yanı sıra SSD yanması gibi problemler yaşayan kullanıcıların bu konuda da SSD'lerin güvenilemez olduğunu düşünüyorlar. SSD'nin yanması bir işlemcinin patlaması gibi olanak dışı bir olaydır. Elbette her sistem bileşeninde olduğu gibi SSD'nin de yanması mümkün olabilecek bir olaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri