Yani kredi kartınızı hiç kullanmamışsanız sizden ücret alınamaz. Ayrıca, kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartlarınız hareketsiz kart kabul edilir ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçeyıllık üyelik ücreti yansıtılamaz.
Kredi kartınızı aldıktan sonra 180 gün boyunca kullanmadığınız takdirde aidat ödemezsiniz. Kredi kartınızı kullanmaya 180 gün boyunca ara verirseniz kartınız hareketsiz kabul edilir ve aidat ödemeniz gerekmez.
Kullanılmayan banka hesaplarının faal dışı olarak etiketlenmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır. Kapatılan kartınızın borcunu ödeyerek tekrar kullanıma açılmasını sağlayabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Kullanılmayan Kredi Kartı Nasıl Kapatılır? Kullanılmayan kredi kartlarını bankalar otomatik olarak iptal etme yetkisine sahip değildir. Bu nedenle kredi kartını bir daha kullanmamak üzere kapatmak için ilk yapılması gereken tüm kart borcunu ödemektir.
Kredi Kartı Teslim Alınmazsa Ne Olur? Bankalardan gönderilen kredi kartları, eğer şahıslarına gönderilmiş olan kişiler tarafından teslim alınmazsa, bankaya geri gider. Bu nedenden dolayı da kartlar üzerinden herhangi bir işlem sağlanamaz.
Yani kredi kartınızı hiç kullanmamışsanız sizden ücret alınamaz. Ayrıca, kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartlarınız hareketsiz kart kabul edilir ve bu kartlara hareketsiz kaldığı müddetçeyıllık üyelik ücreti yansıtılamaz.
Kredi Kartının Kullanıma Kapatılması
Yani bir takvim yılı (1'inci aydan 12'inci aya kadar olan dönem) içerisinde üç kez asgari ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanımına, üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı ise tamamen kullanıma kapatılır.
Banka/ kredi kartı kapatma işlemi, günümüzde birden fazla yöntem ile gerçekleştirilebilmektedir. Şubelere gidilmesi, ilgili bankanın çağrı merkezinin aranması ya da mobil bankacılık sistemi üzerinden kredi kartı iptalinin oluşturulması uygundur.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) yapılan açıklamada, Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesapların zaman aşımına tabi olduğu belirtildi.
Kullanılmayan banka hesaplarını kapatmakta da fayda var. Çünkü kullanılmayan banka hesaplarını kapatmak kredi notunu olumlu yönde etkiler.
Eğer kredi kartınızı aldıktan sonra 180 gün boyunca hiç kullanmazsanız, aidat ödemek zorunda kalmazsınız. Aynı şekilde, kesintisiz olarak, en az 180 gün süreyle kredi kartınızı kullanmazsanız, kartınız "hareketsiz" kabul edilir ve bu durumda da aidat ödemeniz gerekmez.
1- Bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak, kesilen kart aidatını ödemek istemediğinizi ve bunun geri verilmesini talep edin. Eğer kabul ederlerse sorun yok. Etmezlerse ikinci maddeye geçin. 2- Bu kez bankanın hem genel müdürlüğüne, hem de şubenize yanda gördüğünüz dilekçeyi gönderin.
- İade talebinize dair detayları içeren bir dilekçe ve ekstre ile ilgili bankanın şubesinden işlem yapabilirsiniz. - Tüketici Hakem Heyeti'ne şahsi olarak ekstrenizle başvuru yapabilir, aidat bedelinin iadesini talep edebilirsiniz. - E-devlet üzerinden mail ile iade talebi sürecini başlatabilirsiniz.
Kişiye söz konusu iki unsur doğrultusunda verilen limit sahip olduğu kart sayısı ne olursa olsun değişmez. Bu nedenle kişinin kredi kartı limiti 1.000 TL ise aynı bankadan iki kredi kartı sahibi olması durumunda kredi kartı limiti 2 bin TL'ye yükselmez. Limit iki kart arasında bölünür ve yine 1.000 TL olarak kalır.
Kart limiti artırma konusunda dikkat edilmesi gereken önemli bir kural yasal sınırlamalardır. Yasal düzenlemeler gereği, tüm kredi kartlarının toplam limiti, kart sahibi olduğunuz ilk yıl aylık ortalama net gelirinizin iki katını, sonraki yıllarda ise aylık gelirinizin dört katını geçemez.
Bir banka ya da kredi kartının son kullanma tarihi kartın ön kısmında yazar. Kredi kartlarının son kullanım tarihleri kartın üzerinde dört haneli olarak bulunur. İlk sayı ay ikinci sayı ise yılın son iki rakamını verir. Bir kredi kartı ortalama olarak iki üç yıl boyunca kullanılabilir.
İkametgahınızın bulunduğu yerdeki İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak, tarafınızdan haksız olarak aidat kesintisi yapıldığını, bankanın bunu iade etmediğini, bu aidatın bankadan alınarak tarafınıza iade edilmesini talep edebilirsiniz.
Vatandaşların kredi kartı alırken imzaladığı sözleşmede yıllık kart ücreti, kredi kartı aidatı, üyelik ücreti vb. bir kısım bulunuyorsa ya da alınan kredi kartının aidatlı olduğu bilgisi kendilerine verilmişse, bankalar kredi kartı yıllık ücreti alabilirler ve kart sahipleri bu aidatı ödemek zorundadır.
Yargıtay: Kredi Kartı Yıllık Aidatı Yasal Değil.
Kredi kartını kullanıma kapatma ve tamamen kapatma arasında fark bulunur. Kredi kartını tamamen kapattığınızda, herhangi bir biçimde müşteri olarak görünmezsiniz. Kullanıma kapatma işlemi ise daha farklıdır. Kartınız var olmaya devam eder ancak pasif şekilde görünür.
Kredi kartınızı teslim aldıktan sonra, genellikle bir telefon araması, SMS, online bankacılık sistemi veya ATM kullanarak kartınızı aktif hale getirmeniz gerekebilir. Aktivasyon sürecini tamamlamadan önce, bazı bankalar belirli bir süre içinde kartınızı kullanmanıza izin vermeyebilir.
Kredi kartı borcunun ödenmemesi halinde kart kullanıma kapatılır. Kullanıma kapatılan kartın borcunun tamamının ödenmesi halinde kart kullanıma tekrar açılır. Borcu ödenmeyen kart kullanıma açılamaz. Borcu yasal takibe düşmüş kartın da yeniden kullanılması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri