Kredi limiti, bir müşterinin çalıştığı finansal kuruluştan alabileceği azami kredi miktarını ifade eden bir üst sınırdır. Krediyi müşteriye sunan bankalar ve finansal kuruluşlar, müşterilerinin her biri için farklı müşteri limitleri tanımlarlar.
Bu kapsamda Merkez Bankası'nın ihtiyaç kredilerinde 70 bin sınırının, konut kredilerinde ise 250 bin sınırının aşılmaması yönünde bankalara talimat yolladığı ifade edildi. Bankacılık kaynakları 70 bin liranın üzerindeki krediler için faiz oranının yeterli olmadığını dile getirdi.
Aynı Anda 3 Kredi Çekilebilir mi? Aynı anda kredi çekilebilecek banka sayısı ile ilgili yasal bir sınır yoktur. Hem kredi notunuzun hem de gelirinizin yüksek olması hâlinde aynı anda 3 ya da daha fazla bankadan kredi çekebilirsiniz. Söz konusu bankalara aynı gün içinde başvuru yapmanız da mümkündür.
Kredi limitinin belirlenmesinde rol oynayan en önemli iki unsur, kişinin aylık geliri ve kredi notudur. Bir bireye verilecek limit, ilk yıl için gelirinin en fazla iki katı ve ilk yıldan sonraki gelirinin en fazla dört katı olarak hesaplanır.
İlgili yönetmelikte, ilk defa kredi kartı sahibi olacak kişiler için kullanılmaya başlanılan ilk yıl kredi kartları toplam limiti aylık net belgeli gelirin en fazla 2 katı, takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişiler için ise aylık net belgeli gelirlerinin en fazla 4 katı olabiliyor.
İlgili 30 soru bulundu
En yüksek limitli kredi kartı en yüksek gelire sahip kişilere verilir. Üst düzey gelir sınıfında limitsiz kredi kartı gibi özel kartlar vardır. Bankalar, bankalarında yüksek miktarda yatırımı olan kişilere de ayrıcalıklar tanır. Kredi kartı limiti doğrudan sahip olduğunuz nakit para akışıyla ilgilidir.
Kredi Alma Durumu
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
Böylelikle kredi limitinin yükselmesi ya da farklı bankalardan aynı zaman zarfında kredi çekebilme gibi bir durumun gelişmesi söz konusu olabiliyor. Bu noktada herhangi bir yasal kısıtlamanın olmaması sebebiyle rahatlıkla bu yönde bir başvuru işlemi gerçekleştirilebiliyor.
1100 - 1499 puan aralığı: Az risk grubuna sahiptir. Büyük olasılıkla kredi alabilir. Ancak, kefil istenebilir. 1500 - 1699 puan aralığı: Kredi alma ihtimali yüksek bir gruptur.
Kredi Kartı Limitini Yükseltmek İçin Yapılabilecekler
Öncelikle aylık kayıtlı gelir hesaplanmalı. Eğer toplam kredi kartı limitleri aylık gelirin 4 katı ise mevzuat gereği kredi kartı limitini arttırmak için bir yol bulunmuyor. Ancak değilse banka ile görüşerek kart limitinin yükseltilmesi talep edilebilir.
Çekebileceğiniz maksimum ihtiyaç kredisi tutarı yasalarla sınırlandırılmıştır. Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
Kredi notu aralıkları
Yani kredi notunuz 1900'e ne kadar yakınsa, ihtiyaç kredisi almanız o kadar kolay olacaktır. Bu sisteme göre kredi kullanma olasılığınızın en düşük olduğu aralık 0 ile 699 puan aralığıdır. Kefil ve ipotek göstererek kredi kullanımı mümkün olan puan aralığı ise 700 ile 1099'dur.
Kredi notunuz yükseldikçe finans kurumlarındaki prestijiniz artar. Her finans kurumunda farklılık gösterebilmekle beraber yaklaşık olarak; “0-699 en riskli, 700-1099 orta riskli, 1100-1499 az riskli, 1500-1699 iyi, 1700-1900 çok iyi” şeklinde gruplama yapılabilir.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
Ayrı ayrı kredi çektiğinizde birbirinize kefil olup olmamak kendi kararınıza bağlıdır. Ortak kredi çekerseniz biriniz kefil, biriniz ortak olarak görünürsünüz. Bu durumda kefil tüm krediden sorumlu olur. Hangi eşin hangi statüde yer alacağına, yukarıda anlatıldığı gibi, kredi notları gözetilerek karar verilebilir.
Maaş müşterisi iseniz indirimli faiz oranları ile ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut Kredisi kampanyalarından faydalanabilir, başvuru ve değerlendirmede aşamasında da kolaylıklardan yararlanabilirsiniz.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
Kredi Notu; 1 - 699 çok riskli, 700 - 1099 orta riskli, 1100 - 1499 az riskli, 1500 - 1699 iyi, 1700 - 1900 çok iyi aralıklarında değerlendirilmektedir ve bankaların kredi vermesi için kredi notunun 1500 ve üstü olması gerekmektedir. Kredi notu 0-1900 puan arasında hesaplanır.
Olumsuz sonuçlanan kredi başvuruları kredi notunu düşürmekte ve bu da sonraki dönemde kredi başvurunun olumlu sonuçlansa bile, daha düşük miktarda kredi almanıza neden olabilir. Kredi başvuruları olumsuz sonuçlanan kişiler kredi puanının ne kadar düştüğünü merak etse de, bunun için net bir puan kısıtı bulunmamaktadır.
İş Bankası, Ziraat Bankası, TEB, Akbank, Garanti BBVA, Vakıflar Bankası, Odeabank, Akbank ve Fibabank gibi büyük kurumlar kredi notu ortalama 800 olan kişilere kredi verebiliyor ancak hatırlatmalıyız ki bu tamamen bankanın inisiyatifinde ve düşük bir ihtimal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri