Bitkilerin aksine balıkların biyolojik olarak bir ışığa ihtiyacı yoktur. Yalnızca balık olan akvaryumlarda, 5500K-6500K renk sıcaklığında ışık kaynakları kullanılabilir. 8000K ve üzerinde renk sıcaklığında, mavimsi renkteki ışıklar yalnızca tuzlu su akvaryumları için kullanılmalıdır.
Balıkları en iyi gözlemleyeceğiniz aydınlatma ise beyaz ışıktır. Renk kadar önemli olan faktörler ise aydınlatma şiddeti ve aydınlatma süresidir. Aşırı güçlü ışık balıkları strese sokar. Günlük düzenli dinlenme saatlerine gerek duyarlar.
Kesinlikle soğuk beyaz çok doğru bir seçim olacaktır. Gün ışığı hiç balıkların rengini göstermediği gibi, suyuda sarımtrak gösteriyor.
Kırmızı tayf belirtildiği üzere, çiçeklenme, tohumlanma ve yeni filizler oluşturmada etkinken, mavi tayf, özellikle uzama ve büyüme faaliyetlerinde etkindir. Yüksek mavi ışık ve az kırmızı ışıkta, daha boylu bitkilerimiz olur, yeni yapraklar teşvik edilir.
Sizce sarı ışık bitkili akvaryum için doğrumu? Elbette uygundur . Sonuç olarak masa lambanda kullandığın sarı ışık , gün ışığı diye tabir edilir . Fakat led ve tasarruflu ampullere göre daha fazla elektrik tüketir .
İlgili 18 soru bulundu
Bitkilerin aksine balıkların biyolojik olarak bir ışığa ihtiyacı yoktur. Yalnızca balık olan akvaryumlarda, 5500K-6500K renk sıcaklığında ışık kaynakları kullanılabilir. 8000K ve üzerinde renk sıcaklığında, mavimsi renkteki ışıklar yalnızca tuzlu su akvaryumları için kullanılmalıdır.
Beyaz günışığı, pembe ya da mavi. Bazılarıda özellikle japon balıklarının rengini pembe aydınlatma daha iyi gösterir diyor.
Akvaryum ampul aydınlatma sistemleri yapılırken genel olarak aydınlatma ledleri kullanılır. Her ürünün vazgeçilmezi olan bu canlılar uyumlu yapıları ve küçük yerlerde bile yaşayabilme özellikleri ile dikkat çeker.
Eve şahane bir akvaryum kurmak istediğinizde elbette ki güneş ışığını yeterince sağlayamazsınız. Bunun yerine aydınlatmalarınızda fotosentezin en çok yapıldığı mavi, mor ve kırmızı renkte ışıklar kullanmalısınız. Ayrıca en az fotosentez ise yeşil ışıkta yapılır. Çünkü bitkiler yeşil ışı geri yansıtırlar.
led kullanıp balıklara zararı olmayacak akvaryum silikonuyla izlasyon yapabilirsin hocam, en temizi öyle bence. Hem ışığı istediğin gibi yönlendirebilirsin, hem de renk seçeneğin bol olur.
Daha az ışık isteyen balıklar için 5500 K - 6500 K değerleri arasında renk sıcaklığı olan bir akvaryum aydınlatma yeterli olacaktır. 8000 K ve üzeri akvaryum mavi LED aydınlatma, tuzlu su akvaryum ve tankları için uygundur. Genel olarak litre başına 20 - 40 arası değerlerde Lümen yeterli olacaktır.
Bununla birlikte Işık problemini pek anlayamadım suyun içinde yer alan bir ışık sistemi nasıl olur hiç görmedim.Ancak normalde japonlar her türlü ışığı kabullenir sorun yaşamazlar . Yinede japon balıkları için grolux en doğru seçimdir.Bu bahsettiğiniz ışık ise problemli gözüküyor.
Işığın olduğu her yerde yosunlaşma olabilir. Led ısı vermeyebilir ama ısıtıcısı olan bir akvaryumda Led de yosunlaşmaya yol açacaktır.
Çok güneşli veya sıcak havalarda koyu, mat ve donuk renkleri tercih edin. Fazla parlaklık özellikle sığ sularda küçük avları ürkütür. Soğuk veya karanlık sularda veya gece gökyüzünde ayın olduğu avlarda veya bulutlu ışığın az olduğu havalarda; beyaz veya parlak (metal veya fosforik) ve de büyük (geniş) yem kullanın.
Emine hanım; balıklar kuşkusuz sesten etkilenir.
24 saat ışık olursa balıklar uyuyamaz strese girip hastalanabilirler , balıkların uyuyabilmesi için bir günde en az 6-7 saat karanlık ortam sağlamalısınız.
Balıklarınızın türüne göre bir süre canlı yem deneyebilirsiniz. Canlı yemler suyunuzun dengesini diğer yemler kadar etkilemezler. Akvaryum suyunun %30'luk kısmını her hafta değiştirmeniz gerekir. Bu değişimi hiç atlamadan yaparsanız akvaryumunuzun suyu berrak olacaktır.
Örneğin bitkilerin uzun boylu olması isteniyorsa ışık kaynağında kırmızı, sarı, turuncu ve yeşil renklere yer verilebilir ancak daha küçük olması isteniyorsa mavi veya ultraviyole (UV) ışıklar kullanılabilir.
Işık akvaryumun en temel gereksinimlerinden biridir. İster bitkili olsun ister malavi veya tanganyika biyotopu balıklarınızın sağlığı ve düzenli yaşamı için gereklidir.
Akvaryuma müdahale etmeden ellerin yıkanmaması ve akvaryuma el soktuktan sonra ellerin yıkanmaması. Tankın içerisine elimizi sokmadan bol su ile kesinlik ile sabun kullanmadan ellerimizin yıkanması gerekmektedir aksi taktirde ellerimizdeki mikroplar bizleri hasta ede bileceği gibi balıklarımızıda hasta edecektir.
Gece kapatmanızda hiçbir sakınca yok yani. Genel olarak yararı olur.
Bir de akvaryumunuzun ışığı, tercihinize göre 8-12 saat arası açık kalmalıdır, asla 24 saat ışığı açık bırakmayınız. Unutmayın biz doğayı taklit etmeye çalışıyoruz. Akşamları ses yapıyor diye filtrelerin fişini çekmek de bakterilerin ölümüne neden olur ve sabah kalktığınızda balıklarınızı ölü bulabilirsiniz.
30 litrede en fazla 1 japon olur. En azindan 50 litrelik bir akvaryum olsun 1 veya 2 japon icin.
bakanlar 100 litre üstü akvaryumlarda 2-3 japon ve günlük su değişimleri ile yapıyorlar.
Japon Balığı Bakımı
Balığın uzun süre yaşaması için uygun yemin verilmesi, akvaryum suyunun temiz olması çok önemlidir. Akvaryum içerinde bakterilerin çoğalıp hastalıklara neden olmaması için en fazla 4-5 günde bir değiştirilmesi gerekir. Ayrıca suyun sıcaklığı da 24 derecenin altında, takribi 15-20 derecede olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri