Yasal takip öncesindeki 90 günlük süreçte borca faiz işler mi? Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez.
Borcunu ödemediği için idari takip başlatılan kişi 90 gün sonunda borcunu hala ödememiş durumdaysa banka avukatları tarafından icra takibi başlatılır. İcra takibi başlatılan kişiye icra dairesi tarafından borçlarını kabul edip etmediğine dair tebligat gönderilir.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Kredi Geç Ödeme Kanun Düzenlemesi
İlgili yönetmeliğin 18. Maddesinde ifade edildiği gibi, birbirini takip eden iki taksitin ödenmemesi durumunda yasal işlemler başlatılır. Borçluya verilen 30 gün içerisinde kredi taksitlerinin ödenmesi talep edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Yukarıda belirtmiş olduğumuz kredi ödemelerinden herhangi birinin son ödeme tarihi bir gün geciktirilse bile kredi notuna “geç ödeme” olarak yansır. Kredi notunda bir geç ödeme ise kredi notunu 200 puana kadar düşürebilir. Ayrıca bankaların son ödeme günü mesai bitiminde değil, saat 24'te (gece 12'de) sona erer.
Kredi kartı borcunun geç ödenmesi durumunda, 2023 yılı 1 Kasım tarihinden itibaren asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için en fazla aylık %3,96 gecikme faizi, dönem borcunun asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmı için ise en fazla aylık %3,66 akdi faiz (alışveriş faizi) uygulanabiliyor.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunun asgari tutarı üç kez ödenmezse kredi kartı nakit avans çekimine kapatılır. Üç dönem üst üste borç ödenmediğinde kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır.
Kredi kartı ekstresi, dönem içi harcama ya da taksit özelinde erteleme yapabilmek mümkündür. Söz konusu hizmetin şartları bankalara göre değişkenlik gösterir ve bazı bankalar asgari ödeme tutarı da dahil olmak üzere ekstre borcu erteleme işlemi de yapmaktadır.
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İcra İflas Hukukunda düzenlenen icra takibi yoluyla da alacağınızı talep edebilirsiniz. Bunun için illaki elinizde bir belgenin bulunması gerekmez.
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %3,66 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Eve haciz gelir mi? Kişi herhangi bir kuruma ya da bir bankaya borçlu olarak kalmışsa ve bu borcunu ödememişse evine ya da maaşına haciz gelir. Belirli bir süre içerisinde borç ödenmediği takdirde ilk olarak maaşa haciz işlemi uygulanır.
Bu gibi durumlarda kredi almak, imkânsız hâle gelebilir. Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Vergi borcu ödeme, zamanaşımı ve dava yolları ile sona erer. Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar.
Varlık yönetim şirketine devredilen borcunuzu karşılıklı anlaştığınız koşullarda ödemezseniz ise bir sonraki aşamada hukuk büroları devreye girecektir. Borcunuzu devralan bir avukatlık şirketi sizinle iletişime geçecek ve borcun tahsili için yasal işlem başlatacaktır.
Düzenleme ile 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçları, devlet üstlenecek. Devletin, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan icralık borçları üstlenmesi bekleniyor. İcralık borçlara devlet desteği ile milyonlarca vatandaşın icralık borcu ortadan kaldırılacak.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
Borç kapatma kredisi, tüketicilerin bankalara olan mevcut borçlarının tümünü tek seferde kapatmak için kullanılan bir kredidir. Tüketiciler borç kapatma kredisi çekerek, farklı bankalara olan borçlarından anında kurtulabilir. Sonrasında tek bir bankaya borçlu olur ve her ay, sadece tek bir taksit ödemesi gerekir.
Borcunuzun yasal takibe düşmemiş olması önemlidir. Yasal takibe düştükten sonra avukata ya da varlık yönetim şirketine devredilmiş borçlarla ilgili kredi kartları tamamen kapatılır. Dolayısıyla borç bitse de açılması mümkün olmaz.
Kredi Kartı Borcu Yapılandırma
Kredi borcunuzu yapılandırabileceğiniz gibi kredi kartı borcunuzu da yapılandırabilirsiniz. Tıpkı kredi borçlarında olduğu gibi kredi kartı borçlarında da ödeme gecikmeleri için tanınan toplam süre 90 gün.
Kredi kartı borçları en fazla 12 ay vade ile yapılandırılmaktadır. Bankalarla olan ilişkilerine ve bankaların faiz politikalarına göre bu durum değişiklik gösterebilir. Kredi kartı yapılandırmasında borcunu ödemek için aynı zamanda ihtiyaç kredisine başvuru yapabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri