Banka Sicili Temizlenir mi? Bankaların kara listesine borçlarını düzenli ödemeyen tüketiciler girer. Daha sonra vadesi gelen ödemelerde düzene geçilse dahi banka sicili hala olumsuz görünür. Banka sicilini temizlemenin tek yolu tüm borçların son kuruşuna kadar ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır.
Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır. Fakat bu sicile daha önce çalışılan ve borç geçmişi olan bankalar, kendi sistemi üzerinden ulaşabilir.
Sicil affından yararlanan tüketiciler almış oldukları kredilerden dolayı herhangi bir cezai işleme tabi tutulmuyor ve kredi sicilinin yenilenme süresini beklemeden yeniden kredi alabiliyor.
Genellikle kişisel bilgilerinizi, borç durumunuzu ve sicil affı başvurusunu destekleyecek belgeleri talep eden bir form bulunacaktır. Başvuru formunda istenen belgeleri hazırlayın. Bu belgeler arasında kimlik belgesi, gelir belgesi, borç ödeme planı veya önceki borç ödemelerine dair kanıtlar gibi evraklar bulunabilir.
En son hazırlanan sicil affı tasarısı, torba yasa ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayından geçerek 9 Kasım 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Gerçek ve tüzel tüm kişilere ait, son ödeme tarihi (vadesi) 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olan karşılıksız çek, bireysel ve ticari niteliğindeki kredi kartı ve kredi, protestolu senet borçlarını kapsamaktadır. 20 Mayıs 2021 tarihi sonrası borçlar bu düzenleme kapsamında değildir.
Banka sicilini temizlemenin tek yolu tüm borçların son kuruşuna kadar ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Banka sicilinin temizlenmesi için gerekli süre 5 yıldır.
Korona virüs sürecinde sicili bozuk olana kredi kullandıran bankalar Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank olmuştur. Belli dönemlerde bu bankalar kampanyalar yaparak kara listeye ve sicili bozuk olanlara bile kredi vermektedir.
Geçtiğimiz günlerde Meclis'ten geçerek kanunlaşan ve Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen KYK borç faizlerinin silinmesi, icra takibindeki 2 bin lira ve altı alacakların tasfiyesi, senet ve kredi borçları için sicil affı gibi değişiklikleri içerek ekonomik düzenlemeler resmen yürürlüğe girdi.
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
Bankalara olan eski borçlarınızı tamamen kapatınca siciliniz temizlenmemektedir. Borcunuzu kapatmanızın üzerinden beş yıl süre geçmesi gerekmektedir. Banka sicilinizi temizlemek için borcu bitirip üzerinden beş yıl geçmesini beklemeniz gerekmektedir.
Ancak kara listeye girmiş olan, yani hakkında yasal takip başlatılmış olan kişilerin herhangi bir bankadan 5 yıl süre içinde yeni kredi alması mümkün olmuyor. Eğer kişi 5 yıl içinde kredi notunu yükseltmeyi başarırsa yeniden kredi alma hakkına sahip olabilir.
Yapmanız gereken Merkez Bankasına durumunuzu anlatan ve kara listede olup olmadığınızın sorgulanmasını isteyen bir dilekçe yazmaktır. Dilekçe iadeli taahhütlü olarak yazılmalıdır. Merkez Bankası 15 gün içerisinde sizle gerek duyduğunuz bilgileri yazılı olarak ilecektir.
SİCİL AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK? Kişi ya da şirketlerin borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Bankalar, kara listeye girmiş kişilere, tekrar kredi verebilir. Ancak öncesinde,bu kişilerin bankalara olan borçlarını kapatmaları ve kredi notu sorgulama işlemlerindeki kayıtlarının silinmiş olması gerekir.
90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar. Daha sonra Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir. Bu sürenin ardından kredi alabilir duruma gelebilirsiniz.
Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
TBMM Başkanlığı'na AK Parti tarafından sunulan torba ekonomi teklifinde, "kara liste"ye düşenler için af getiriliyor. Düzenleme, anapara ve taksit ödemesi 1 Ekim 2022'den önce olan borçları kapsayacak. Borçların 1 Temmuz 2023'e kadar ödenmesi durumunda sicil kayıtları silinecek.
SİCİL AFFI NEDİR? Karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyenler 1 Temmuz 2023'e kadar borçlarını öder veya yapılandırırsa 'olumsuz kayıtları' dikkate alınmayacak. Bu işlemi yapacak banka, finans kuruluşlarına cezai veya hukuki sorumluluk doğmayacak.
Banka sicilini temizlemenin yolu, tüm borçların tamamen ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Ancak, banka sicilinin tamamen temizlenmesi için gereken süre genellikle 5 yıldır. Kredi sicili düşükken, yani kredi notu düşükken, bankaların sunduğu avantajlardan yararlanmak mümkün değildir.
Yasal Takibe Düşen Borç Ne Zaman Silinir? Yasal takibe düşen borç, yasal takip kapsamında talep edilen borcun tamamının ödenmesiyle birlikte silinir.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
Kara listeye giren kişilere kredi veren bazı bankalar arasında Akbank'da bulunur. Akbank, sicili bozuk olan kişilere kredi verir. Genellikle kredi sonucu 24 saat içinde sonuçlanır. Bununla birlikte; Türkiye Ekonomi Bankası, Denizbank ve Vakıfbank da kredi veren bankalardandır.
Yasal takip süresinin en son güncel işlemine ait olan bu en son takibe alınma tarihi kara listeden çıkılması gereken süre ile aynı olarak beş yıl olarak belirlenmiştir.
Çünkü siciliniz bozulduktan sonraki dönemlerde ödemelerinizi zamanında yapsanız bile belirli bir süre kara listeden çıkamazsınız. Kara listeden çıkmanın tek şartı, kara listeye girmenize sebep olan borcun bitmesinin üzerinden 5 yıl geçmesidir. 5 yıl sonra siciliniz temiz görünür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri