Kret Noktası, Kret Çizgisi: Yarmalarda yarma şev düzleminin arazi ile kesiştiği noktaya kret noktası, bu noktanın geometrik yerine de kret çizgisi denir.
Etek noktası, etek çizgisi: Dolgu enkesitlerinde şev çizgisi ile doğal arazi çizgisinin kesişme noktasına etek noktası, planda etek noktalarının geometrik yerine de etek çizgisi denir.
Boykesit, proje ekseni boyunca, arazinin kırık ve dalgalı biçimini gösterir. Enkesitler çoğunlukla hacim hesaplarının yapılmasında kullanılırlar. Enkesit, boykesit doğrultusuna dik bir düzlemde kalan araziye ait bilgileri içerir.
Some noktalarına göre aliyman ve kurpların işaretlemesi yapılır (piketaj). Her 20-25 m de (maksimum 50 m) piketaj kazığı çakılır. -Araziye çakılan kazıklar üzerinde boykesit ve enkesitler için arazi ölçüleri yapılır. Hem kot okumaları hem de yatay konum ölçmeleri tüm piketaj kazıklarında yapılır.
BOYKESİT Ulaşım yollarının eksenlerini izleyen bir kesitin açılımı boykesit diye adlandırılır. Boykesitler üzerinde arazinin durumunu belirleyen arazi çizgisi, geçkide belirlenen noktaların kotları ve başlangıca uzaklıkları gösterilir.
İlgili 30 soru bulundu
Boykesitte: -Geçki üzerindeki noktaların kotları -Noktaların başlangıca uzaklıkları -Boyuna eğim -Kurbalar -Arazinin zemin durumu -Yer altı suyu durumu -Menfez, köprü -Diğer ulaşım yapıları ile kesişmeler gösterilir. “siyah kot” denir.
Boyuna kesit doğrultusuna dik, sağ ve sol yana doğru belirli genişlikte enine kesitler alınır. Kesiti çıkarılacak hat üzerinde eğimin değiştiği noktalara ve gereken duruma göre 25, 50, 100 m de bir kazık çakılır. Bu kazıklara başlangıçtan itibaren numara verilir ve başlangıca olan uzunlukları ölçülür.
Dever, demiryollarında 'mm' cinsinden (dış kenarın yükseltilme miktarı), karayollarında '%' cinsinden (yol enine eğimi) verilir.
Birbirini izleyen iki eğri arasında bir çizgi arazide belli eğimdeki bir çizginin yatay izdüşümü demektir. Böylece iki eşyükselti eğrisi arasında kalan ve belli bir eğimi olan çizginin yatay izdüşümünün uzunluğu değişmez işte değişmeyen bu uzunluğa Pergel Açıklığı denir.
Farklı eğime sahip olan iki kırmızı çizgi kolu arasına, motorlu taşıtların ani düşey ivmelere maruz kalmalarını önlemek amacıyla, boykesitte yerleştirilen eğriler düşey kurba olarak tanımlanır.
Boykesitte, yatay eksen ölçeği düşey eksen ölçeğinin 10 katı olarak alınmaktadır. Ayrıca, düşey ölçek geçkinin uğradığı tüm kotları kapsayacak şekilde boyutlandırılmalıdır. Her enkesite ait arazi üzerindeki geçki kot değeri boykesitte yerleştirilir.
Boy kesitte kırmızı kotu hesaplamak için o noktanın kilometresinden daha önceki düĢey kurp noktasının kilometresi çıkarılır. Böylece düĢey kurp ile kırmızı kot hesabı yapılacak nokta arasındaki yatay mesafe bulunmuĢ olur. kotundan çıkarılarak o noktaya ait kırmızı kot bulunur.
3.13 Boyuna Eğimler
Yol ekseninin yatayla yaptığı açının tanjantı bu yol kesiminin boyuna eğimi olarak adlandırılır. Çeşitli boyuna eğim türleri vardır.
Yol ekseni-eksen çizgisi; yol kaplamasının ortasından geçtiği varsayılan çizgiye denir. Kaplamanın ortasında trafik şeritlerini ayırmak için yol üzerine çizilen çizgiye de eksen çizgisi denir.
Yol Ekseni: Yol kaplamasına ortasından geçtiği varsayılan çizgi veya doğrultudur. Eksen Çizgisi: Bölünmemiş yollarda karşı yönden gelen trafiğin kullanılacağı yol kısmını belirtmek amacıyla yol üzerine yol ekseni boyunca çizilen çizgidir. İki şeritli yollarda eksen çizgisi aynı zamanda şerit çizgisidir.
Enkesit alanı arazinin kırık noktalarından eksen çizgisine çizilen paralellerle parçalara bölünür. Hesaplanan alanlar toplanarak, enkesitin toplam alanı bulunur.
Plan: Yolun yatay bir düzlem üzerindeki izdüşümüdür.
Palye: Yarma ve dolgularda, yüksekliği fazla olan şevlerin stabilitesini arttırmak amacıyla yapılan kademeli (basamak şeklinde) şev uygulamasıdır. Palye hendekleri: Palyeli olarak yapılan yarma ve dolgularda şeve ve palyeye gelen yüzeysel sularının toplanıp deşarj edildiği drenaj yapısıdır.
3.14.1 Yatay Kurp
Bu kesimlerde teğetlerin kesişme noktalarına “some” (S) adı verilir. Teğetlerin kesişme noktasındaki sapma açısı “some açısı” (∆) olup; daire yayının gördüğü merkez açısı (∆/2+∆/2) ile aynıdır.
Yol eksenlerinde doğrultuyu değiştirmek amacıyla teğetler arasına yerleştirilen eğri parçalarına kurb denir.
Rakortman:Yön veya eğim değişikliklerini güvenlik ve konfor gereksinimlerine uygun bir süreklilik ve hızda gerçekleştirmek amacıyla kullanılan doğru ve eğridir.
Kesit Yüzeyi
Kesit düzleminin hayalimizde cismi kesmesi sonucu ortaya çıkan yüzeydir. Hayalimizdeki kesicinin cismin et kalınlığına değerek kestiği yüzeyler (kesit yüzeyi) taranarak gösterilir. Hayalimizdeki kesici cismin üzerinde bulunan delik, kanal vb. boşluklardan kesmeden geçtiği için buralar taranmaz.
1.Enine kesit: Örneğin uzun eksenine dikey düzlemde alınan kesittir. kesilmiş parçasıdır. 3.Boyuna Kesit: Örneğin uzun eksenine paralel olan düzlemlerden alınan kesittir. alınan kesittir.
Bir doğru üzerindeki arazi noktalarının yükseklik farklarının bulunmasına profil (kesit) nivelmanı denir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde; Siyah kot; “İmar planında gösterilen yolun doğal zeminini ifade eder.” şeklinde tanımlanırken, Kırmızı kot ise; “İmar planında gösterilen yolun gerekli hesaplar yapıldıktan sonra kullanıma hazır halini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri