Çekirdekleri de kurutulup tüketilebiliyor. Kurutulan bu çekirdeklerden çay elde ediliyor. Bu da sindirim sistemizini destekliyor ve cildinizi güzelleştiriyor. Malta eriği çekirdeğinin tozundan ise cilde yararlı maskelerde yapılabiliyor.
Çekirdeği idrar söktürür, mesane ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Düşük kaloriye sahip olması ve tok tutucu özelliği ile kilo vermeyi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Antioksidan içeriği ile cildi tazeler ve hücrelerin onarılmasını sağlar. Mide hastalıklarını hafifletir.
Çekirdek ya da aşılama yöntemi ile üretimi sağlanan malta eriği dikiminden 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlarken en fazla meyveyi 20-25 yaşları arasında verir. Aşılı olan çeşitler tohumdan üretilen çeşitlere göre daha erken sürede meyve vermektedir.
Çekirdek demek için meyveden söz ediyor olmak gerekir. Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir.
Ekşi ve tatlı karışık bir tada sahip olan malta eriği içerisinde çekirdekler bulunur. Bu meyve yıkandıktan sonra etli kısmı yenilebilir. Meyvenin içindeki çekirdekler kaynatılıp suyu tüketildiği takdirde mide asidini düzenleyerek sindirimi rahatlatır.
İlgili 43 soru bulundu
Çekirdekleri de kurutulup tüketilebiliyor. Kurutulan bu çekirdeklerden çay elde ediliyor. Bu da sindirim sistemizini destekliyor ve cildinizi güzelleştiriyor. Malta eriği çekirdeğinin tozundan ise cilde yararlı maskelerde yapılabiliyor.
Malta Eriği -Yenidünya- Hakkında Her Şey
Baharın gelişini müjdeleyen Malta eriği yenidünya olarak da bilinir ve kendine has bir aromaya sahip olan lezzetli ve sulu bir meyvedir.
Yenidünya ağaçları, genellikle aşılandıktan 2-3 yıl sonra meyve vermeye başlar.
Kışın çiçeklenip yazın meyve veren ve muhteşem bir yaz meyvesi olan malta eriği ağacını evde saksıda yetiştirmek istiyorsak 20 litrelik bir saksı yeterli olup yüzde 15'lik kısmı torf olan bir toprak yeterli olacaktır. Soğuklama süresi olmayan malta eriğini iç mekân da saksıda kolaylıkla yetiştirebiliriz.
Aşılar ilkbahar ve sonbahar döneminde yapılabilir.Göz aşısı olarak 'T' aşısı, Yongalı aşı ve yama aşı kullanılır.Yenidünya bahçesi tesis edilirken kış aylarında soğuk, yaz aylarında ise sıcak kurutucu rüzgarların zararlarından korunmak amacıyla rüzgar kıran kurulmalıdır.
Malta Eriği Ağacı Su İster mi? 10 metreye kadar uzayıp yaklaşık 30 yıl ömrü olan malta eriğinin su ihtiyacı fazladır. Kış döneminde ayda bir sulama ihtiyacı olan malta eriği yaz döneminde 15 günde bir hatta kuraklık arttıkça haftada bir sulanmak ister.
Erikler yıkanır çizilir ve tepsiye alınır. Güneşte bir on gün kadar kurutulur. Ara da sıra da elimizle karıştırırsak iyi olur.
Yenidünya / Malta Eriğinin İklim İstekleri
Düşük hava sıcaklıkları, yetiştiriciliği sınırlar. -3°C'de yenidünyanın çiçekleri ve meyveleri zarar görmeye başlar. Yenidünya ağacı ise -12 °C'ye kadar dayanıklıdır.
Çiçekler, ilkbahara doğru olgunlaşır mart ayından sonra salkımlar halinde meyveye dönüşür. Haziran ayında meyvelerin rengi turuncuya çalmaya başladığında toplanır, semt pazarlarında ve manavlarda satılır.
Şaşırtıcı bir şekilde aslında Malta eriği meyvesinin anavatanı aslında Akdeniz'deki Malta adası değil. Malta eriği ya da diğer adıyla yeni dünya (Eriobotrya japonica) diğer adıyla yeni dünya mevvesinin doğal yaşam alanı aslında Çin.
Gelelim kompostomuzu yapmaya. Öncelikle 12 adet yeni dünyayı yıkayıp soydum, çekirdeklerini çıkartıp iç kısmındaki zarını da alıp, istediğiniz şekilde ben orta boyutta kesip su dolu başka bir kabın içine koydum. Kaynamaya başlayınca 20 dk kadar kaynatıp altını kapatın.
Yenidünya olarak da bilinen meyveleri sarı olup ekimin den 2-3 içinde meyve vermeye başlayan malta eriği ağacının yaklaşık ömrü 30 yıldır. En uzun ömrü 60 yıl olarak bilinir.
Malta Eriği, Yenidünya Bakımı
Ülkemizin her köşesinde, ılıman hava koşullarında rahatça yetişebilir. Güneşi sever, bol miktarda güneş alabileceği bir yerde bakılması daha iyi olur. 3-4 ayda bir 450 gram kaliteli gübre kullanılması önerilir. Kurak geçen yaz aylarında sulanmalıdır.
Yenidünya meyveleri Mart-Nisan aylarından, Haziran ayına kadar olan dönemde olgunlaşır.Yenidünyalar genellikle aşılandıntan 2-3 yıl sonra meyve merveme başlar. 10-12 yaşlarında ekonomik verime geçer.
Malta Eriği Fidanı Ne Zaman Dikilir? Yapraklarını dökmeyen her daim yeşil kalan malta eriğinin fidan dikim zamanı kışları soğuk geçen bölgelerde sonbaharda kışları ılık geçen bölgelerde ilkbaharda dikimi sağlanıp tüplü ya da saksılı aldığımız malta eriği fidanını yılın 12 ayı dikim yapabiliriz.
Hoş kokulu iri çiçeklere ve yapraklara sahip olan malta eriğinin en güzel özelliklerinden biride kışın yapraklarını dökmeyip çiçeklenmeye başlamasıdır.
Çiçeklenme Ekim sonu - Kasım başında başlar ve Ocak (hatta Şubat) aylarına kadar yaklaşık 1.5 - 3 ay devam eder.
Malta eriği veya Eriobotrya japonica, Eriobotrya cinsine bağlı Çin'e özgü bir bitki türüdür. Japonya'da biwa (枇杷, びわ) olarak bilinir ve 1000 yıldan fazla bir süredir yetiştirilir.
Zengin bir A vitamini kaynağı olan malta eriği aynı zamanda B6 ve C vitaminlerini de içerir. Dolayısıyla bağışıklık sistemine katkıda bulunur, hücre hasarını önlemeye yardımcı olur, göz ve cilt sağlığımız için faydalıdır. Lifli ve sulu bir meyve olduğundan vücudun hararetini alır, kan şekerini düzenler.
Yenidünyanın faydaları saymakla bitmez diyebilirim. Ancak şu sıralar malta eriği olarak da bilinen bu meyvenin, Malta'dan gelip gelmediği merak ediliyor. Gerçekten de malta eriği Malta'dan değil, Çin'den geliyor. Maltalı olduğu sanılan bu meyvenin, gerçek vatanının Çin olduğu ortaya çıkmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri