Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son yönetmeliğine göre kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılamayacak.
Merkez Bankası'nın aldığı kararla 'kripto para' olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paralar Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Kripto paraların alım - satımı ve kripto para borsaları yasak kapsamında değil ancak bu alanda iş modeli geliştirilmesine de engel getiriliyor.
Ülkede dijital varlıklar özel olarak değerlendirilmediği gibi kripto kazançları da vergiye tabi tutulmuyor. Bunun yanı sıra El Salvador söz konusu sanal varlıkları yasal hâle getirmek için uyguladığı düzenlemeler kapsamında yabancı yatırımcıları kripto para vergisi ödemekten muaf tutuyor.
Kripto paralara yatırım yapmak, alım satımı ile meşgul olmak ya da ticari platformlarda veya borsalarda işlem yapmak suç teşkil eden fiiller değildir. Bu sebeple kripto paraların meşru olmayan ve suça konu olan para birimleri gibi değerlendirilmesi yerinde olmayacaktır.
Her ne kadar fiyatlarındaki aşırı dalgalanmalar nedeniyle günlük harcamalarda kullanmak güç olsa da artık daha fazla şirket kripto paralarla ödeme yapılmasına imkan sağlıyor. Teknoloji şirketlerinden havayollarına bir çok firma müşterilerinin kripto paraları resmi bir ödeme yöntemi olarak kullanmasına izin veriyor.
İlgili 35 soru bulundu
Kripto para birimi cüzdanları
Borsadaki cüzdanınıza BTC göndermeli veya dönüştürme hizmetlerini kullanarak banka hesabına aktarmalısınız. Ancak böyle bir para aktarma işleminin ardından paranızı nakit olarak alabilirsiniz.
Bitcoin (BTC ) Almak için En Az Kaç Türk Lirası Gerekir? Bitlo.com hesabınıza para transfer etmek için minimum yükleme sınırı bulunmamaktadır. Bitcoin alabilmek için ise gereken en düşük tutar 1 Türk Lirasıdır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB”), Yönetmelik ile 30.04.2021 tarihinden kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılması tamamen yasaklamıştır.
2- Düzenleme ne içeriyor, hangi işlemleri yasaklıyor? Resmi Gazete'de yer alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yönetmeliğine göre kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak.
Bütün Bitcoin işlemleri halka açıktır, izi sürülebilir ve kalıcı bir şekilde Bitcoin ağının içinde yerini alır. Bitcoin adresleri bitcoinlerin nereye gittiklerini ve nereye harcandığını gösteren yegane bilgidir. Bu adresler kullanıcıların cüzdanları tarafından özel bir şekilde hazırlanmıştır.
Bu durumda ilgili kıymetlerin alım satımından elde edilen kazançlar, kaydi/fiziki altın alım-satımında olduğu gibi gelir vergisine tabi olmaz. Ancak bunların kripto varlık platformları tarafından satışı %0,2 oranında BSMV'ye tabi olur.
Paribu 2021 yılında ne kadar vergi ödedi? 1,5 milyar TL'ye yakın vergi ödedik. Bazı kripto para borsalarının işlem hacimlerini botlarla büyük gösterdiğini biliyoruz.
Bitcoin ile ödeme kabul eden fiziksel satış noktalarında mobil cüzdan kullanarak QR kod okutarak ödeme yapmak bir hayli kolay. Kasada bulunan Bitcoin adresi ve ödeme tutarını temsil eden QR kodları akıllı telefonunuzdaki mobil cüzdan uygulamanıza okutarak kolayca ödeme yapabilirsiniz.
Paribu Teknoloji Anonim Şirketi, Türk Ticaret Kanunu'na uygun bir şekilde kurulmuş bir anonim şirket olup, şirket ana sözleşmesinde yer alan “internette pazar yeri oluşturma” amacı doğrultusunda ticari faaliyetlerine devam etmektedir.
Güney Amerika ülkeleri Paraguay, Arjantin ve Uruguay'da ise Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kullanımı yasal hale getirilmiştir. Ayrıca, Avrupa ülkeleri arasında da İsviçre, Lüksemburg ve Malta Bitcoin'i yasal olarak kabul etmektedir.
Günümüzde kripto para madenciliği yapmaya yasal olarak bir engel bulunmamakla birlikte herkes özel donanımlarla yazılımlarını çalıştırarak kripto para madenciliği yapabilmektedir.
''Herhangi bir resmi ya da özel kuruluş tarafından ihraç edilmeyen ve karşılığı için güvence verilmeyen bir sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin ve benzeri kripto paralar ile ülkemizde doğrudan ilgili herhangi bir yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Bitcoin alıp satma türünde bir yatırım değil. Bitcoin'e yatırım konusunda seçebileceğiniz birkaç seçenek bulunuyor. Start-up'lara, şirketlere, hisse senetlerine veya blockchain gelişiminin kendisine yatırım yaparak Bitcoin üzerinden para kazanabilirsiniz.
Bir diğer nokta ise bahsi geçen bu sanal piyasada suç işlenme riski oldukça yüksektir. Kripto para ile yasadışı ürünlerin ticarete, tüketime konu edilmesi mümkündür. Kripto para sistemi ile ilgili Türkiye'de hukuki bir düzenleme yer almamaktadır. Dolayısı ile kripto para Türkiye'de suç teşkil etmemektedir.
Kripto paraların alım-satımına yönelik ise herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Yönetmelik ile Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacağı belirtilmiştir.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Şu anda 1 Bitcoin yaklaşık olarak ₺715.889,14 değerindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri