Boya yaparken cam açılır mı? Gerek su bazlı gerekse solvent boya yaparken camlar açılır.
İkinci El Boyama (Sollama)
Eğer bu aşamadan sonra boya olmazsa işlem tekrarlanabilir. Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır. Boya'nın kuruması için boya yapılırken cam ve kapılar açık tutulabilir.
Tinerle ya da farklı kimyasallarla inceltilen boyaları uygularken zehirlenme tehlikesine karşı mutlaka pencereleri açmalısın.
Oda içerisinde de nereden başlayacağınızla ilgili iyi bir planınız olmalı. Boyama işlemini yukarıdan aşağıya doğru yapmalısınız. Önce tavandan başlamalı, ardından duvarları boyamalısınız.
- Açık alanlarda boyanın, yağışsız ve rüzgarsız bir ortamda yapılması gerekir. Kapalı alanda ise ortamdaki sıcaklık sadece boyanın yavaş ya da hızlı kurumasına etki eder. - Duvarların birleşim yerleri küçük fırçalarla ya da parmak rulolarla uygulanmalıdır. Geniş yüzeyler ise büyük rulolarla ve aynı yönde boyanmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
3+1 bir evin iç cephe boyası ve dış cephe boyası işlemleri için ortalama olarak 4 – 6 gün süre yeterli olacaktır. Bu süre içinde eviniz baştan sona kadar boyanıp yeni bir ev haline getirilebilir. Bu süreler de kafanızda oluşan badana ne kadar zamanda kurur sorusu için size fikir verecektir.
Bir boyanın nasıl hazırlanacağı, o boyaya özgü kurallarla belirlenmektedir. Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir.
Boya badana işlemleri genellikle bahar ve yaz aylarında yapılsa da özellikle acil durumlarda kış aylarında da boya yapmak mümkündür.
Kuruma süresi genellikle 4 ila 6 saattir, yani aynı gün içinde ikinci katı uygulayabilir ve aynı gün içinde kötü görünümden iyi görünüme geçiş yapabilirsiniz.
Sünger rulo ile her türlü akrilik boya çalışması ve akrilik vernik uygulaması yapılabilir. Sünger rulonun en faydalı yanı çok rahat kullanılması ve iz yapmamasıdır.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Bir oda, alçı çekilmeyecekse ve iki kat boya gerektiren durumlarda ortalama 8 – 10 saatte boyanabilmektedir. Koyudan açık renge dönüşümlerde 3.kat boya ihtiyacından ötürü bu süre 12- 14 saate kadar çıkabilmektedir.
Çoğunlukla ise açık renkten açık renge “boya badana” uygulamasında 2. Kat boya gereksinimine ihtiyaç duyulmaktadır. Koyu renklerden açık renge dönüşümlerde ise 3. Kat ve yine kapatmama durumuna göre 4. Kat boya vurmak gerekebilmektedir.
İkinci kat boya (su bazlı boyalarda) ; ortalama sıcaklıkta ilk kat boyanın atılmasından itibaren yaklaşık 3, 4 saat sonra atılabilir. Ortalamanın altındaki hava sıcaklığında ise ilk katın vurulmasından itibaren 4, 6 saate kadar çıkabilmektedir.
İncelticiyi çok koymanız “Duvar boyası neden dalgalı olur?” sorusunun cevaplarından biridir; çünkü bu durumda rulo izi ve dalgalanma gibi sorunlar görülebilir. İnceltici az koyulursa da kalın uygulamadan dolayı duvarınızda çatlaklar oluşabilir.
Genel kural olarak, boyanın kuruması ve dumanların azalması için en az iki ila üç gün beklemek en iyisidir. Solunum problemleri olan çocuklar ve yaşlılar, iç mekân boyamadan kaynaklanan dumanlara uzun süre maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Bu, yeni boyanmış bir odaya dönmeden önce birkaç gün beklemek anlamına gelir.
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Normal oran olarak 20 kilo bir boyaya 1,5 litre su katılması önerilmektedir.
Bu çerçevede 5 litre boyaya 1.5 litre ile 2 litre arasında su katmak gerekir. Ancak suyu kattıktan sonra iyice karıştırmak gerekir.
Boyaya fazla su katmak boyanın kapatma gücünü eksiltir. Boya firmalarının kullanıcılara önerdiği ölçeğe profesyonel bir boyacı ustası değilseniz uymalısınız.
Boş bir daire çivi delikleri dışında tadilat yoksa Tek bir ustayla Boya üstü Boyası küçük daireler 1 günde biter. 2+1 ve 3+1 daireler 2ila 3 günde biter. Eşyalı dairelerde yine küçük sorunlu olmayan dairelerde 1 günde biter. 2+1 ve 3+1 daireler tek usta ile 2ila 4 günde boyanır.
Artan boyalar boyanın cinsine göre; kabın içindeki boyanın havayla temasını tamamen kesecek şekilde, su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek saklanmalıdır. Ancak bu şekilde açılmış boyaların birkaç ay içerisinde kullanılması uygun olacaktır. Su veya tiner katılmamış bir boyanın raf ömrü ise 3 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri