Bütün kristal yapıya sahip saf maddelerin erime noktasında, yani katı halden sıvı hale geçene kadar, sıcaklığı sabit kalır. Ancak tamamen sıvı hale geçtikten sonra sıcaklığı yükselir. Saf kristal cisimlerin erime noktası ile donma noktası arasında sıcaklık farkı yoktur.
Kristal katıların belirli bir erime ve donma noktası vardır. Kristal katıyı oluşturan tanecikler düzenli bir şekilde istiflenmiştir. Bu yüzden belirli bir şekilleri vardır. Genellikle yüzeyleri düz ve geometrik şekillerden meydana gelir.
Kristal katıların belirli geometrik şekilleri vardır, serttir ve sıkıştırılamazlar.
Çoğu inorganik katılar kristaller değil, polikristaller, yani tek bir katı halinde birbirine kaynaşmış birçok mikroskobik kristallerdir. Polikristal örnekleri çoğu metal, Kaya, seramik ve buz içerir. Katıların üçüncü bir kategorisi, atomların periyodik bir yapıya sahip olmadığı amorf katılardır.
İlgili 37 soru bulundu
Kar taneleri hayatlarına buz kristali olarak başlar. Hava soğuduğunda içindeki su buharı havadaki toz zerrecikleri gibi çok küçük parçacıklar üzerinde yoğunlaşır ve donar. Böylece buz kristalleri oluşur. Buz kristalleri yeryüzüne doğru düşerken havadaki su molekülleri buz kristalinin üzerine yapışarak donar.
Bunlar 1- Amorf katılar, 2- Kristal yapılı katılar. Amorf katılar çeşitli büyüklükte rastgele parçacıklardan oluşan ve belirli bir düzenli yapıya sahip olmayan katılardır. Kristal katılar ise, atom, iyon veya moleküllerden oluşan ve oldukça düzenli yapıya sahip katılardır.
Bu yüzden düzenli bir kristal yapı oluşamaz. Sonuç olarak camların akışkanlıklarının düşük olması ve görünüşleri nedeniyle katılara, düzenli bir yapıya sahip olmamaları nedeniyle sıvılara benzediği söylenebilir. Yapısı camlara benzeyen malzemeler, amorf (kristal yapısında olmayan) katılar olarak sınıflandırılır.
Kristal katılarla amorf katılar arasında gözlenen en önemli fark, kristal katıların belli bir sıcaklıkta erimesi, amorf katıların ise belli sıcaklık aralığında gitgide yumuşayarak akıcılık kazanmasıdır. Yumuşamanın başladığı bu noktaya camsı geçiş sıcaklığı adı verilir.
Bu nedenle katı halde iyonik kristaller elektriği iletmezler. Ancak suda çözündüklerinde ve eritildiklerinde elektriği iletirler.
Kristal katılarda atom, iyon veya moleküller düzenli bir şekilde sıralanmıştır. Tuz ve şeker bu tür kristal katılara örnek olarak verilebilirler. Amorf katılarda ise, atom, iyon veya moleküller rastgele yığılmışlardır. Örneğin, tereyağ, lâstik, cam, plâstiklerde olduğu gibi.
Kristalleşme, bir eriyikten ya da nadiren direkt olarak bir gazdan, çökeltme yoluyla katı kristal yaratma sürecidir. Kristalleşme ayrıca, bir saf katı kristal fazının ortaya çıktığı büyük miktarda erimiş madde transferini içeren bir kimyasal katı-sıvı ayırma tekniğidir.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Dünyada en büyük kuvars yatakları Brezilya' da bulunmaktadır. Bilinen, tabii, ultra-saf kuvars rezervleri Brezilya, A.B.D, Namibya, Angola, Madakaskar, Çin ve Hindistan'da bulunmaktadır.
Amfetamin ve Metamfetamin . Bağımlılık Tanı, Tedavi, Önleme içinde (291-296).
Görünümü : Beyaz katı kristal haldedir. Ambalaj Şekli : 25 -50 kg. lık torbalarda bulunur. Kullanım Alanları : Sodyum klorür, sofra tuzu kimyada sodyum klorür (NaCI) olarak tanımlanır.
Kimyasal elementin erime noktası 1357.77K (1084.62°C or 1984.32°F) olarak, kaynama noktası ise 2835K (2562°C veya 4644°F) olarak ölçülmüştür. Bakır, oda sıcaklığında katı fazda bulunur. Yoğunluğu ise 8.933 gram/cm3'tür. Bakır, kübik kristal yapıya sahip kırmızımsı bir metaldir.
Çelik, demir elementi ile genellikle %0,02 ila %2,1 oranlarında değişen karbon miktarının bileşiminden meydana gelen bir alaşımdır. Çelik alaşımındaki karbon miktarları çeliğin sınıflandırılmasında etkin rol oynar.
Kristal ve Cam Arasındaki Farklar
Kristal için üç ana kriter ise %24'ü aşan kurşun içeriği, 2,90'ı aşan bir yoğunluk ve 1,545 yansıtıcı endeksi olmasıdır. Kristal cam, normal camdan farklı olarak kurşun oksit eklenerek yapılmaktadır.
PET yarı- kristal /Amorf bir yapıya sahiptir. 270°C gibi gayet yüksek bir erime noktasına sahip olan PET, bükülmesi zor ve sert bir zincir omurgasına sahiptir.
Cam bir amorf katıdır.
II. İyonik kristaldir.
Doğal kristaller doğadaki kimyasal tepkimeler sonucunda oluşur. Doğada kristal oluşumuna en çok katkı sağlayan madde ise sudur. Kayaçlar arasında akan su orada bulunan mineralleri çözünmesine neden olur. Çözünen mineral sayısı artıkça su kayaçlar arasındaki çözeltiyi taşıyamaz ve zamanla kristalleşme başlar.
Kristal katılar, tanecikler arası çekim kuvvetlerine göre iyonik, moleküler, kovalent, metalik olarak sınıflandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri