Kaya tuzunun sağlık için faydalı olan bir besindir. Mineral açısından zengin olan kaya tuzunun kalp sağlığından sindirim sistemine kadar pek çok farklı alanda fayda sağladığı bilinmektedir. Kaya tuzu anti ödem bir tuz olduğu için normal tuzlara göre tansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir.
“KAYA TUZU DA SODYUM KLORÜR İÇERİYOR”
Polat, özellikle kalp ve tansiyon hastalarının tuzun her türünden uzak durması gerektiğini belirterek, “Hipertansiyon, kalp, böbrek yetersizliği ve kalp kapakçığı hastalarında tuzu kısıtlıyoruz. Sodyumun su tutucu etkisi bunlarda hayati tehlikeye yol açabilir.
İşte kristal tuzun sağlığa olan faydaları! Canan Karatay'ın görüşlerine göre kristal kaya tuzu ömrü uzatan bir besin maddesidir. Saf ve işlem görmemiş olan kristal tuzunda onlarca yararlı mineraller bulunmaktadır. Kan basıncını dengeleyen kristal tuz, tansiyon hastalığını da düzenli kullanımda önler.
Yemek yapımında kullanılmak üzere rafine edilmemiş kaya tuzu satışı yapan markalar vardır. Mineral kaynağı olan ve zararlı madde içermeyen kaya tuzunu mutfağınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kaya tuzu alabileceğiniz gibi kendiniz de öğüterek yemeklerinize katabilirsiniz.
Kaya tuzu, çeşitli elektrolitler içerdiği için, kas kramplarını ve ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Mide ekşimesi, mide solucanları, kabızlık, mide ağrısı, şişkinlik, kusma gibi sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Tuzlu suyla yapılan gargara, boğaz ağrısı için en çok kullanılan yöntemdir.
İlgili 34 soru bulundu
Kristal tuz doğal ilaç olarak ve gıda olarak iki farklı şekilde tüketilebilir. Doğal ilaç olarak kullanılacağı zaman su dolu bir kavanozun içinde eritilir ve birkaç saat bekletildikten sonra düzenli olarak içilir. Gıda olarak kaya tuzu, deniz tuzu ve sofra tuzu gibi kullanılabilir.
İçerisinde 84 adet faydalı elementi ve minerali barındıran kristal kaya tuzları insan vücudu için faydalı olan doğal iyot miktarını da bünyesinde barındırmaktadır.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Deniz tuzu sodyum, klorür, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diğer 90 minerali doğal halde bulundurur. Bu maddeler tuza lezzetini ve rengini verir. Sofra tuzu ile benzer sodyum klorür içeriğinin olmasının yanı sıra rafine edilmemiş olması ve zengin mineral içeriği deniz tuzunu daha tercih edilebilir kılar.
Tercih edilmesi daha doğru olan kaya tuzunun bazı faydaları şunlardır: Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına katkıda bulunur. Gastrit gibi birçok mide problemini önlemeye yardımcı olur.
Tükürük bezlerini faaliyete geçirir. Böbreklerdeki asidin temizlenmesini sağlar. Besinlerin bağırsaklarda emilimini sağlar. Tuz Balgamı ve öksürüğe iyi gelir.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kristal kaya tuzunun her gün bir tatlı kaşığı tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Kristal kaya tuzu, dünyanın nadir bulunan tuz çeşitlerindendir. Kaya tuzunun milyonlarca yıl yüksek basınçla kristalleşmesi sonucu meydana gelir. İnce moleküler yapısı ile kaya tuzundan daha küçük tanelere sahiptir.
Çankırı'da 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan ve işlenerek medikal tuz haline getirilen kaya tuzu, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. Gıdadan bazı sanayi alanlarına kadar pek çok sektörde değerlendirilen kaya tuzunun Türkiye'deki en büyük rezervi Çankırı'da bulunuyor.
Kaya tuzunun aşırı tüketimi, yüksek tansiyon, yüksek klorür, hiperkloremi gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu da yorgunluğa, kas güçsüzlüğüne ve daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Sodyum alımı, günde 1.500-2.300 mg ile sınırlandırılmalıdır. Bunun bir kısmı kaya tuzu, bir kısmı ise sofra tuzundan alınabilir.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Kaya tuzunun sağlık için faydalı olan bir besindir. Mineral açısından zengin olan kaya tuzunun kalp sağlığından sindirim sistemine kadar pek çok farklı alanda fayda sağladığı bilinmektedir. Kaya tuzu anti ödem bir tuz olduğu için normal tuzlara göre tansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Kolalı içeceklerde bulunan sodyum, bikarbonat şeklindedir. Yüksek tansiyonda asıl rol oynayan tuz, sodyum klorür, yani sofra tuzudur. Bikarbonat şekli daha az rol oynamaktadır.
Gerçek Kaya Tuzu Nasıl Anlaşılır? Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
Tuz başlı başına hayat kaynağı iken Çankırı kaya tuzu içerdiği zengin mineraller ile insan sağlığı açısından hayati bir öneme sahiptir. Doğal kaya tuzunun dengeli kullanımıyla vücudun ihtiyacı olan mineralleri sağlarken bu minerallerin vücutta azalması ise sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri