Kaya tuzu, doğal haliyle, demir (Fe), kükürt (S), magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca) ve potasyum (K) dahil olmak üzere 80'den fazla farklı mineral içerebilir. Kaya tuzunun doğal rengi bu yabancı maddelerden gelir.
Doğal tuzun %84'ü sodyum klorür; geri kalan %16'lık bölümünü lityum, fosfor, selenyum, magnezyum, kalsiyum, vanadyum gibi doğal mineraller oluşturuyor. Doğada bulunan 94 elementten soy gazlar hariç tüm elementler (84 element) doğal tuz kristalinde mevcut. Yani doğal tuz mineral ihtiyaçlarımızın tamamını sağlıyor.
Kaya tuzu adeta mineral deposudur. İnsan vücudunda bulunan 94 mineralden 84 tanesi kaya tuzunda bulunmaktadır. Selenyum,çinko, bakır, magnezyum,potasyum açısından oldukça zengindir.
17 - Mineraller açısından zengin olan kaya tuzu, evde yapılan vücut peelingi olarak kullanılabilir. Son zamanlarda Çankırı kaya tuzu ile peeling güzellik iksiri gibi vazgeçilmezler arasına girmiştir.
Kristal kaya tuzu, dünyanın nadir bulunan tuz çeşitlerindendir. Kaya tuzunun milyonlarca yıl yüksek basınçla kristalleşmesi sonucu meydana gelir. İnce moleküler yapısı ile kaya tuzundan daha küçük tanelere sahiptir.
İlgili 45 soru bulundu
İçerisinde 84 adet faydalı elementi ve minerali barındıran kristal kaya tuzları insan vücudu için faydalı olan doğal iyot miktarını da bünyesinde barındırmaktadır.
Kaya tuzunun sağlık için faydalı olan bir besindir. Mineral açısından zengin olan kaya tuzunun kalp sağlığından sindirim sistemine kadar pek çok farklı alanda fayda sağladığı bilinmektedir. Kaya tuzu anti ödem bir tuz olduğu için normal tuzlara göre tansiyon hastaları tarafından da rahatlıkla tercih edilebilir.
Kaya tuzu, insan vücudunda bulunan 92 mineral ve elementin 84'ünü barındırır." diye konuştu.
Temel olarak Çankırı tuzu bir tuz değil, halite minerali olarak adlandırılan bir mineral türü. Ancak unutmamak gerekiyor ki, Çankırı kaya tuzu içeriğinde iyot bulunmuyor.
Çankırı'da 5 bin yıllık Tuz Mağarası'ndan çıkarılan ve işlenerek medikal tuz haline getirilen kaya tuzu, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının önemli bölümünü karşılıyor. Gıdadan bazı sanayi alanlarına kadar pek çok sektörde değerlendirilen kaya tuzunun Türkiye'deki en büyük rezervi Çankırı'da bulunuyor.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Himalaya tuzunun iyot miktarı oldukça yüksektir. Normal sofra tuzunu tüketmek yerine ''Himalaya kristal tuz'' tercih edebilirsiniz. Yarım gram Himalaya kristal tuzunun iyot miktarı 250 mikrogramdır ve kalori değeri 0 kaloridir. Peki iyot başka hangi besinlerde bulunur?
SELENYUM NEDEN YASAK? İnsan vücudunun günlük ihtiyacı olan 50- 70 mikrogram selenyumun, fazla dozda alınması halinde zehirleyici etkisi bulunuyor. Bu nedenle maddenin Türkiye'de üretilmesi ve satışı yasak.
Türkiye'de tuz üretiminin %28'i İzmir-Çamaltı'nda deniz suyundan, %64'ü Tuz Gölü, Seyfe Gölü ve Palas Gölü'nden, kalanı da kaya tuzu yataklarından yapılmaktadır. Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Sodyum Minerali
Klorür ile sofra tuzunun yapısını oluşturur.
Kristal tuz, kaya tuzunun bir türüdür. Kaya tuzu daha büyük parçalar halinde bulunurken kristal tuz daha ufak yapılıdır. Her iki tuzun da sahip olduğu mineraller hemen hemen aynıdır.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
Sonuç olarak tiroid bezinde hiçbir problemi olmayan, ailede tiroid kanseri öyküsü olanlarda veya tiroid bezi az çalışanlarda iyotlu tuz, tiroid bezi oldukça büyük ve tiroid hormonları fazla olanlarda ise iyotsuz tuz kullanılmalıdır.”
Gerçek Kaya Tuzu Nasıl Anlaşılır? Gerçek ve doğal olan kaya tuzu kristal yapıda ve beyaz veya beyazın çeşitli tonlarına ait bir renge sahiptir. Tuzunuzda gri veya pembe gibi farklı renklere sahip ise yüksek olasılıkla tuzunuz doğal ve gerçek bir kaya tuzu değildir.
Doğal tuzun %84'ü sodyum klorür; geri kalan %16'lık bölümünü lityum, fosfor, selenyum, magnezyum, kalsiyum, vanadyum gibi doğal mineraller oluşturulmaktadır.
Kaya tuzu faydaları arasında öncelikli olanlar şöyle sıralanabilir: Kan basıncını dengeler ve kan dolaşımını hızlandırır. Böbrek ve mesane taşlarına iyi geldiği söylenir. Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir.
Kristal tuz doğal ilaç olarak ve gıda olarak iki farklı şekilde tüketilebilir. Doğal ilaç olarak kullanılacağı zaman su dolu bir kavanozun içinde eritilir ve birkaç saat bekletildikten sonra düzenli olarak içilir. Gıda olarak kaya tuzu, deniz tuzu ve sofra tuzu gibi kullanılabilir.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kristal kaya tuzunun her gün bir tatlı kaşığı tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri