Bir kültür bitkisinin gelişme dönemi içerisinde, yabancı ot mücadelesi sonucu verim artısının maksimuma yaklaştığı nokta ile yabancı ot mücadelesi yapılmaması halinde verim kaybının aniden başladığı nokta arasındaki süreye “ Kritik Periyot” denir (Bükün ve Uygur 1997; Işık ve ark. 2006; Güncan, 2009).
Işık rekabeti, verimli- liğin yüksek olduğu ve yeterli nem bulunduğu durumlarda artar. Çünkü yabancı otlar bu dö- nemde kuvvetli bir şekilde büyür ve daha geniş yaprak alanlarına ulaşırlar. Geniş yaprak alanına sahip bitkiler, dar yaprak alanına sahip olanlara nispeten rekabette daha avantajlıdır.
Genellikle yavaş çimlenme ve gelişme gösteren kültür bitkilerini hızlı gelişen yabancı otlar ışık yönünden rekabet ederler.
Ot ilacı ne kadar süre etkili olur? Ot ilacının etkisi ürüne ve otların türüne bağlı olarak değişir, genellikle birkaç saat ila birkaç hafta sürebilir.
Ne kadar ekonomik olsa da çiftçinin işine gelse de Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yeşil kurutan bu ilaçlarının ekosistemi bozduğunu kaydeden Yanıkoğlu, “Çünkü bu ilaçların ana maddesi glikolik asittir. Bu ilaç yabani otlarla birlikte tarladaki diğer yararlı bitkileri de öldürüyor.
İlgili 41 soru bulundu
Allelopati, ortama kimyasal madde yaymak suretiyle bir bitkinin (mikroorganizmalar dahil) diğer bir bitki üzerinde olumlu veya olumsuz etki göstermesi olarak tanımlanmıştır [5]. Bitkilerdeki allelopatik etkiler ototoksidite (tür içi toksidite) ve heterotoksidite (türler arası toksidite) diye iki şekilde meydana gelir.
Welch'in o dönemde adını koyamadığı bu gelişmelere ise günümüzde “hiper rekabet” deniliyor. Aslında hiper rekabet, sektörlerin yüksek üretim kapasitesi olmasına rağmen, talep olmadığı için bunu kullanamamaları anlamına geliyor. Geleneksel düşünceye göre bu durumda şirketlerin yapabileceği pek bir şey yok.
Işıklanma süresine göre bitkiler 3 gruba ayrılır:
Uzun gün bitkileri. Kısa gün bitkileri. Ayrıcalıksız bitkiler (gün uzunluğuna karşı nötr olan bitkiler)
3) Nötr-gün bitkileri: Uzun ya da kısa gün uzunluğunun, çiçeklenmelerine etkisi bulunmayan bitki cins, tür ve çeşitlerine nötr-gün bitkileri adı verilir. Örneğin; domates, karabuğday, bazı fasulye ve kabak çeşitleri ile tropik bölgelerde yetişen birçok bitki çeşidi bu gruba girer.
Keyif bitkileri, dünyada çok eski zamanlardan beri yetiştirilen ve kullanılan bitkilerdir. Bu bitkilerin ülkemizde en yaygın yetiştirilenleri, tütün ve şerbetçi otudur. Her iki bitkide ülkemiz ekonomisinde önemli yer tutmaktadır.
Yabancı Döllenen (Allogam) Bitkiler
(1) kendi çiçektozlarıyla tozlanmanın mekanik olarak engellenmesi, (2) çiçektozları ve tepeciğin farklı zamanda olgunlaşması, (3) kendine kısırlık ya da uyuşmazlık bulunması ve (4) bitkilerin tek ya da iki evcikli olmalarıdır.
Dağıtım kanalının aynı düzeyinde bulunan, benzer malları satan, fakat yapı bakımından farklı olan işletmeler arasındaki rekabete çapraz rekabet denir.
İşletmelerde Temel Rekabet Stratejileri: Maliyet Liderliği, Farklılaştırma ve Odaklanma.
Saf veya mükemmel rekabet, aşağıdaki kriterlerin karşılandığı teorik bir piyasa yapısıdır: Tüm firmalar özdeş bir ürün satmaktadır (ürün bir "meta" veya "homojen" dir). Tüm firmalar fiyat alıcıdır (ürünlerinin piyasa fiyatını etkileyemezler). Pazar payının fiyatlar üzerinde etkisi yoktur.
Allelopatik etkiye sahip olan maddelere allelokimyasal madde veya kısaca “Allelokimyasal” adı verilir. Bu maddeler bir bitki tarafından çevreye salıverilir ve daha sonra bu maddeyi alan diğer komşu bitkilerin büyümesi etkilenir.
Fonksiyonel allelopati, bitkinin ölü ve çürüyen kısımlarından kaynaklanır. Allelopatik maddeler ergin ağaçlar arasındaki genç bitkilere etki ederler. Kültür bitkileri ile yabancı otlar arasındaki allelopati, tarım için oldukça önemli gelişmelere neden olacak boyuttadır.
Heterozigot: İki allelli (A ve a) bir geni taşıyan bireyde genotipik olarak her iki allelinde (Aa) aynı anda bulunması.
Porter'ın beş güç modelinde; sektördeki rakipler arasındaki rekabetin şiddeti, müşterilerin pazarlık gücü, tedarikçilerin pazarlık gücü, sektöre yeni girebilecek işletmelerin oluşturduğu tehdit, işletmenin ürününe alternatif olabilecek ikame ürünlerin oluşturduğu tehdittir.
Strateji, amaçlara ulaşmak için oluşturulmuş, rakiplerin çalışmalarını da gözlemleyerek sonuç odaklı, etkin, uzun süreli kararlar topluluğudur. Rekabet ise müşterilerin ihtiyaçlarını karşılarken onların beklentilerine karşılık veren stratejilerle sektörde mücadele etmektir.
Karma Stratejiler, işletmenin temel stratejilerin birkaçını aynı zamanda izlemesi veya kullanması ile oluşan strateji türüdür. farklı pazar platformunda (belirli ve dar bir yelpazede) uygulanmasıdır.
İlk olarak Smith tarafından sistematik bir biçimde ortaya konulan serbest rekabet, malın fiyatının arz ve talebe göre belirlendiği ve faaliyet gösterenlerin kişiliklerinden bağımsız bir piyasa şeklidir. Smith'e göre, serbest rekabet fiyatı uzun dönemde elde edilebilecek en düşük fiyattır.
Ekonomide rekabet, farklı ekonomik firmaların, pazarlama karmasının unsurlarını (fiyat, ürün, promosyon ve yer) değiştirerek sınırlı olan malları elde etmek için çekiştiği bir senaryodur.
Rakip sektör şirketleriyle aktif ve karşılıklı saygı çerçevesinde, sadece yasal ve etik olan zeminlerde rekabet eder ve rekabet hukukunun ihlalinden kaçınır.
Tıbbi Genetik hekimleri için polikliniğe başvuran bir hastaya/aileye doğru ve net bir şekilde soy ağacı (pedigri) çizmek ve bu soy ağacını analiz edip kalıtım şeklini belirlemek hastaya yaklaşımda çok önemli bir adımdır. Pedigri analizi bir ailenin sağlık geçmişini ve akrabalık ilişkilerini gösterir.
İntrodüksiyon:Islahta ilk aşama introdüksiyondur. Islah için gerekli olan bitki materyalini bir yerden alıp amaçları doğrultusunda başka bir yere götürülmesidir. Materyal toplamada önemli olan husus ,toplanan materyalin bulunan yerin çevre koşullarına benzer yerlerden sağlanmış olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri