Kritisizm, bilginin kaynağının hem akıl hem de deney olduğunu söyleyerek rasyonalizm ve empirizmi eleştirmektedir.
Kritisizm, şüphecilik ile dogmatizmi birleştiren felsefi bir disiplindir. Bu disiplin ampirizm (deneycilik) ile rasyonalizm (akılcılık) akımlarının da bir sentezi kabul edilir. Ampirizm akımına bağlı filozoflar her bilginin deney ve gözlem yoluyla elde edebileceğini savunur.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir. Rasyonalistlere göre, öncelikli akıl yürütme biçimi tümdengelimsel akıl yürütmedir.
Daha ziyade felsefe kelam tartışmalarının ve birbirlerine karşı reddiyelerin gündeme getirildiği tehâfüt geleneğine benzer bir bilgi tasnifi yapmaktadır.Bilginin kaynakları konusunda kelam geleneğine tam bir bağlılıkla bilginin kaynaklarının üç olduğunu belirtir. Bunların duyular, haber ve akıl olduğunu söyler.
KRİTİSİZM : Alman düşünürü Kant'ın felsefesinde, aklın ve bilginin doğasını konu alan araştırma ve insanın bilgi yetisini sorgulama tavrı.
İlgili 20 soru bulundu
Eleştiricilik Alman filozofu Kant tarafından kurulan bir felsefe akımıdır. Rasyonalizm ve Emprizme karşı geliştirilen bir felsefe akımı olan Eleştiricilik, doğru bilgiye ancak akıl ve duyu ile birlikte erişilebileceğini kabul eden bir görüştür.
ımmanuel kant tarafından ortaya atılmış olan bu görüş, bilgiye kesin gözle bakmaz ve hiçbir bilginin tartışılmadan kabul edilmemesi gerektiğini savunur. kant felsefesi "eleştiri felsefesi" (critisisme) adı ile bilinir.
Akılcılık, bilginin kaynağının akıl olduğunu; doğru bilginin ancak akıl ve düşünce ile elde edilebileceği tezini savunan felsefi yaklaşıma verilen isimdir. Buna göre, kesin ve evrensel bilgilere ancak akıl aracılığıyla ve tümdengelimli bir yöntemsel yaklaşımla ulaşılabilir.
Deneycilik akılcılığın karşıtıdır. Akılcılığa karşıt olarak deneycilik, yalnızca duyum ve deneyimle temellenen bilgileri bilgi olarak kabul etmektedir. Bu tanıma göre, insan bilgisinin tek kaynağı deneyim ya da duyumdur.
Doğru bilginin mümkün olduğunu savunan görüşe dogmatizm denir.
Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin yolu bilimden geçer. Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar.
Bilgi felsefesi ya da epistemoloji bilginin doğasını, imkânını, kaynağını, doğruluğunu ve sınırlarını inceleyen, araştıran felsefe dalıdır.
Rasyonalizm bir diğer ismi ile akılcılık; “Bilginin kaynağı nedir?” Sorusuna cevap arayan bir akımdır.
Kritisizm, genel olarak felsefi düşünce ve sorgulamada kullanılan bir yöntem veya tutumu ifade eder. Bu yöntem, herhangi bir konuyu ele alırken şüpheci bir yaklaşım benimseyerek, iddiaları sorgulamayı ve doğruluklarını test etmeyi hedefler. Kritisizm, felsefi düşüncenin temel taşlarından biridir.
Kritisizm bilgi felsefesinin bir dalıdır ve diğer adı ile eleştiricilik olarak da bilinir. Immanuel Kant tarafından geliştirilmiş olan Kritisizm bilginin araştırılıp eleştirilmeden kabul edilemeyeceğini savunur.
Immanuel Kant (22 Nisan 1724 - 12 Şubat 1804), Prusya kökenli Alman filozof.
Bilindiği üzere rasyonalizm, insan aklını fiziksel dünyaya ilişkin bilgilerin tek kaynağı sayan bir felsefe türüdür (Reichenbach, 1981: 30). Bu öğreti, bilgi edinmede deney veri- lerinden çok aklın ilkelerini ya da doğuştan gelen fikirleri belirleyici sayar.
Descartes, inançları, zihne sunmuş ve onu bir bilgi kaynağı olarak kabul etmiştir. Seyahat ettiği sonsuz alan ve felsefesinde kullandığı sistematik sorgulama ve bilginin açıklığını ayırt etme gibi saf akla dayalı standartlara göre bilginin kaynağı olarak gördüğü akıldır.
Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.
''Akılcılık'' ve ''Usçuluk'' isimleriyle de bilinen Rasyonalizm, gerçek bilgiye sadece zihin yoluyla ulaşılabileceğini savunan felsefi bir akımdır. Rasyonalist düşünürler, şüphecilerden farklı olarak ''doğru'' ve ''mutlak'' bilgiye ulaşmanın mümkün olduğunu savunurlar.
Tüm bunları elde etmenin bazı araçları vardır: algı, akıl, bellek, tanıklık, içebakış ve bilinç. Önermesel bilginin elde edilmesi, bu araçlardan biri ile mümkün olabilir ve bu nedenle tüm bilgilerimiz bunlardan birine ya da bir kaçına dayanır.
İslam düşüncesinde selim akıl, doğru haber ve salim duyular herkes için geçerli olan nesnel bilgi kaynaklarıdır. İnsan bilgiye bu üç kaynağın birlikte işleyişiyle varır. Bunun yanında herkes için bağlayıcılığı olmayan sezgi, rüya, keşif ve ilham gibi öznel bilgi kaynakları da vardır.
Immanuel Kant'ın Eleştirel Felsefesi
Bununla birlikte, fılozof Immanuel Kant (1724-1804), bu fikirlerin gelişiminde esaslı bir yer işgal eder.
Kant, Aydınlanma geleneğinin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilmektedir. Kendi felsefesi içerisinde ampirizm ile rasyonalizm'i birleştirmeye çalışmış, bilginin evrensel, zorunlu ve genel-geçer olabilmesi için, hem akla hem deneye (deneyime) dayanması gerektiğini vurgulamıştır.
Bolay'a göre akılcılık, ''Umumi anlamda aklın varlığını, ya da aklın önceliğini ve onun üstünlüğünü yani bilginin kaynağı olarak insan zihnini kabul ve müdafaa etmek demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri