Kaynaklarına göre iki tipe ayrılır: İç çevreden kaynaklanan krizler. Dış çevreden kaynaklanan krizler.
Psikolojik Kriz, kişinin önceden karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadele ederken başarılı olduğu problem çözme becerilerinin artık yararlı olmadığı, geçici süreli, duygu, düşünce ve davranış değişiklikleridir.
Kriz, çeşitli duygusal zorlanmalar sonunda meydana gelen akut ve süresi sınırlı bir denge bozukluğudur. Bireyin yaşam süresi boyun- ca meydana gelen beklenen yaşam olayları gelişimsel krizleri, bi- reyin biyolojik, psikolojik ve sosyal bütünlüğünü tehdit eden olay- lar durumsal krizleri ortaya çıkarmaktadır.
Durumsal Krizler: Durumsal krizler kendi içinde ikiye ayrılır; kestirilebilir durumsal krizler ( boşanma, sınıfta kalma vb.), kestirilemeyen durumsal krizler (deprem, yangın, terör olayları, acil müdahale gerektiren sağlık problemleri, trafik kazasında bir yakınını kaybetme vb).
İlgili 37 soru bulundu
1. Kriz sinyallerinin alınması • 2. Krize hazırlık ve korunma • 3. Krizin denetim altına alınması • 4. Normal duruma geçiş • 5. Öğrenme ve Değerlendirme.
Krizler, şirketlerin amaçlarını ve varlıklarını tehdit eden, karar mekanizmalarını olumsuz yönde etkileyen olaylar olarak değerlendirilir. Bir şirket için pazarlama yöneticisinin beklenmedik bir şekilde istifa etmesi veya son dönemden de bilindiği üzere pandemi gibi olaylar krizi olarak değerlendirilir.
A- TRAVMATİK KRİZLER
Bunlar, birden ortaya çıkan, acı verici olan, psişik durumu, sosyal kimliği, güvenliği ve hoşnutluk durumunu tehdit eden durumlardır, örn: Bir yakının ölmesi, hastalık, ani bir sakatlık, ayrılık, doğal felaketler gibi.
Bu evre, geçmişte etkili olan, yaklaşımlarla ve eylemlerle ifade edilen, kabul görmüş kültürel değerler, inançlar ve normlarla karakterize edilir. Kabul görmüş bilgi ile bağdaşmadığı fark edilemeyen olaylar yavaş yavaş birikir. Bu dönemde aslında gelmekte olan kriz sinyaller göndermektedir.
Kriz içindeki kişiler tipik psikolojik ve fizyolojik tepkiler gösterir. Kritik bir soruna ilk tepkileri korku, anksiyete, kızgınlık, panik, harekete geçme güdüsü, artan gerilim olarak ortaya çıkabilir. Tüm bu tepkiler acil niteliktedir ve tehdit altındaki kişiyi savaşmaya yada kaçmaya (fight or flight) zorlar.
Psikolojik Kriz, belirli bir travmatik durum veya felaket gibi hayati önem taşıyan kritik bir dönem olarak tanımlanabilir (Jamez & Gilliland, 2013). Burada önemli olan kişinin krizi nasıl algıladığıdır. Kriz, patolojik bir durum değildir ve illa ki doğal veya insan eli ile yapılan bir felaketi içermez.
Hemen ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın. Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın. Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
Psikososyal kriz: Özerklik ve kuşku ve utanç. Bu dönemde genel olarak çocuğun kendi kas sistemini kontrolü artar. Bu artış anal kaslar açısından da tutma ve bırakma işlevinin gelişmesine yol açar.
Kriz yönetimi esnasında, kesinlikle savunma getiren, suçlayıcı bir iletişim dili kullanılmamalı. Amaç, sorunu çözmek, problemi ortadan kaldırabilmek ve çözüm odaklı bir yaklaşım olmalı. Basın önünde bir açıklama olacak ise önceden gerekli hazırlıklar yapılmalı. Soru-cevap ön hazırlığı yapılmalı.
Kriz, karar veren kisilerde gerilim yaratir. durumuna sürüklenmesine yol açabilmektedir. Krize yol açan çevresel etmenleri söyle siralayabiliriz: a) Ekonomik sistem ve durum, b) Teknolojik gelismeler, c) Toplumsal ve kültürel etmenler, d) Hukuki ve siyasi etmenler, e) Uluslararasi çevre etmenleri, f) Dogal etmenler.
Bu stratejiler arasında işletmenin krizi reddetme stratejileri (A), kriz etkisini kontrol altına alıcı azaltıcı stratejiler (B), kriz sonrası itibar kazanabilme stratejileri (C) ve krize destek stratejileri (D) bulunmaktadır.
Yönetsel ve örgütsel açıdan krizler, işletmelerde örgüt içi iletişimi bozar, yetkiyi merkezi hale getirir, örgütsel değişimi geciktirir, karar süreçlerini bozar, personelde psikolojik ve fizyolojik çöküntü meydana getirir, kararların kalitesini bozar.
3-Krizin süreğen hale gelme aşaması (kronik kriz aşaması):
Bu aşamanın etkileri uzun yıllar sürebilmektedir. Suçlamalar, karşı suçlamalar, deliller, sorgular, yasal hareketler ve medyanın baskısı bir krizin etkilerini uzatabilmektedir.
Sinir krizi geçiren kişinin çevresinde olanlar o kişiyi sakinleştirmek için rahatlatıcı sözler söylemelidir. Kişinin sinir krizi geçirmesine neden olan durumu anlamaya çalışmakta son derece önemlidir. Sinir krizi geçiren kişi ise düzenli şekilde nefes almaya ve sakin kalmaya çalışmalıdır.
Travma sonrası stres bozukluğu, beklenmedik şekilde ortaya çıkan, insanları derin bir korku, endişe ve çaresizliğe iten ruhsal bir rahatsızlıktır. Bu duruma; deprem, sel, yangın gibi doğal afetler veya trafik kazaları, savaş ve şiddet eylemleri, cinsel ya da fiziksel saldırı gibi olaylar sebep olabilir.
Krize müdahale yaklaşımı müracaatçının içinde bulunduğu kriz durumuyla baş edebilmesi için kendisinin ve çevresinde kaynakların yardımıyla baş etme becerileri geliştirmesini sağlayarak, kısa süre içinde sorunu çözmeyi ya da bu sorunun oluşturduğu yıkıcı sonuçların zararlarını en aza indirmeyi amaçlamaktadır.
Ekonomik kriz kavramı da oluşum biçimine göre iki ayrı noktada ele alınabilir; birincisi Reel Sektör Krizleridir. Bu krizler, mal ve hizmet piyasalarında enflasyon krizleri ve durgunluk krizleri olarak, işgücü piyasalarında ise işsizlik krizleri olarak ortaya çıkmaktadır.
Türkiye'de finansal krizler ya da ekonomik krizler makro ekonomik yapının bozulmasıyla ortaya çıkan buhran dönemleridir. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı sonrası yaşanan başlıca krizler; 1946, 1958, 1960, 1974, 1980, 1982, 1990, 1994, 2000-2001, 2008-2012 ve 2018-2023 krizleridir.
Kriz yönetimi, kriz ve sorun yaratan olayların ortadan kaldırılması, sorunun giderilmesi, düzeltilmesi sürecidir. Aynı zamanda risk yönetimini de kapsar. Kriz yönetiminde uygulanması gereken aşamalar ile bu süreç daha kolay bir hale getirilebilir. Uygulama şekli, alanına göre değişse de temel de mantık aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri