Arka diş kırıkları genlikle köprü ve dolgu işlemi ile tedavi edilir. Dişin az bir bölümünde meydana gelen kırıklarda dolgu uygulaması tercih edilir. Dolgu malzemesi kaliteli olduğu sürece uzun yıllar sağlıklı bir kullanım sağlar. Arka dişler çiğneme fonksiyonu için kullanılan dişlerdir.
Dişte oluşan kırık dişin kök tarafına çok fazla uzanmamışsa kırık olan parça çıkartılır ve o kırık dokuya tedavi uygulanır. Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir.
Dişetine uzanan kırıklar: Dişetine doğru uzanan fakat tam olarak dişetine ulaşmayan dikey yani vertikal diş kırıklarıdır. Çatlağın dişetine uzanmadığı durumlarda diş kurtarılabilir. Fakat dişetine kadar ulaşmışsa dişin çekilmesi gerekebilir.
Hayatımızda hemen hemen bir kez dahi olsa dişimizin ucu mutlaka kırılmıştır. Küçük çaplı diş kırıkları arasında yer alan diş ucu kırıkları, genelde tedavi gerektirmemektedir. Ancak, görünümü bozan diş ucu kırıkları için dolgu tedavileri uygulanabilmektedir.
Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Kırık ve çürük diş çekimi günümüzde zor bir işlem değildir. Uygulanan lokal anestezi ilaçları yardımı ile hasta herhangi bir acı hissetmeden diş çekimi gerçekleştirilebilir. Kırılan dişin çekilmesi hiçbir aman öncelik değildir.
Kırık diş tedavi edilmezse ne olur? Kırık dişin tedavi edilmemesi dişte sıcak-soğuk hassasiyetine yol açabilir. Kırık olan bölgeden dişin çürümesine veya varsa mevcut çürüğün ilerlemesine neden olabilir.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması durumunda kuron tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda ileri seviye çürüklerde de bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde diş hekimi, dişin gerektiği kadar kısmını yontar ve sonrasında kaplamayla dişin işlevsellik kazanmasını sağlar.
Dolgu, kök kanal tedavisi gerektiren dişlere uygulanmaz; bu durumda kök kanal tedavisi yapılmalıdır. Dişin Kırığı veya Kırılması: Dişin kırık olması veya kırılması durumunda, dolgu tek başına yeterli bir çözüm olmayabilir. Dişin kırık kısmına göre uygun bir tedavi planı belirlenmelidir.
Dolgu ya da Bonding ile Kırık Diş Tedavisi
Kırık diş boyutunun küçük olması durumunda dolgu tedavisi ya da küçük bir bonding uygulamasıyla kırık diş tedavi edilebilir. Diş minesine meydana gelen küçük çaplı kırıklar ya da çatlaklar dolgu tedavisi yöntemiyle onarılabilir.
Dişin sadece ufak bir noktası kaybolduysa genellikle diş tamir edilebilir. Eğer bir kuronun veya onarılan dişin bakımını yapıyorsanız, çürükleri önlemeye yardımcı olarak dişleri güçlendiren ve florür içeren bir diş macunuyla dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş ipi ile temizlenmesi önerilir.
Diş Kökü Ağızda Kalırsa Ne Olur? Diş kökünün ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasının ardından enfeksiyonlara neden olabilir. Kök ağızda kaldığı durumda ağızda kalan diş kökü, diş etine etki eder. Bu durum kemiğin bozulmasına, diş eti hastalıklarına yol açabilir.
Diş dolgusu sırasında diş hekiminin uyguladığı anestezi sayesinde herhangi bir ağrı duyulmaz. Diş dolgusunun amacı, diş çürümelerini veya boşluklarını düzeltmek ve neden olabilecek rahatsızlıkları hafifletmektir. Diş hekimi dişinizi doldurduktan sonra biraz acı veya hassasiyet hissetmenizin çeşitli nedenleri vardır.
Çok sert cisimlerin çiğnenmesi, yaşa bağlı olarak diş yapısında meydana gelen zayıflama, tedavisi yapılmayan çürükler nedeniyle dişte hassasiyet artması, yüze darbe alınması, düşme sırasında dişlerin sert nesne veya zeminle teması gibi farklı durumlarda diş kırılması ile karşılaşılması mümkündür.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
En zor diş tedavisi hangisi? Tedavi zorluğu, hasta ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak, gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi veya karmaşık kök yapısına sahip dişlerde kanal tedavisi daha zorlayıcı olabilir.
Diş dolgusu yapılacak hastanın çürük dişleri ön tarafta bulunuyorsa eğer daha çok kompozit dolgular tercih edilir fakat arkada dişler için ise daha çok amalgam dolgu tercih edilmektedir.
Dolgu da çatlak olması durumunda sızıntılara neden olacağı için değiştirilmesi gereklidir. Dolgulu diş çürürse ne olur sorusunda cevap ise eğer dolgulu diş çürür ise diş çekilmesi meydana gelir bunun sonucunda da kanal tedavisi uygulanması gerekir.
Bonding Tedavisi – Estetik Dolgu
Bonding tedavisi, özellikle ön dişlerin minesinde küçük bir çatlak meydana geldiyse tercih edilmektedir. Diğer dişlerde oluşan aynı sorun için de estetik dolgu tercih edilmektedir. Bu yöntemlerde kırık, dolgu yapılarak kapatılır ve diş sağlamlaştırılır.
Endodonti kliniğinde, çürük, kırık, enfeksiyon ve travma gibi nedenlere bağlı olarak diş pulpasında ve çevre dokularda oluşan hasar tedavi edilir. Bu amaçla endodonti hekimi, kanal tedavisi uygulayabileceği gibi dişin canlılığını korumak amacıyla rejenerasyon tedavileri de uygulayabilir.
Kanal tedavili diş çürür mü? Kanalların doldurulması sırasında sızdırmazlık sağlanmış ise kanal tedavili diş çürümez.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Bir kırık veya boşluk gibi ya da travma gibi çeşitli sebeplerle bu yapıların bütünlüğünün bozulması, zararlı bakterilerin diş köküne ulaşmasına sebep olarak diş kökünde iltihaplanmaya yol açar. Bu enfeksiyon, kökün ucuna yayılarak enfeksiyonun kemiğe yayılmasına ve sonunda apseye neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri