Kırık sonrası genellikle 6 haftalık alçı süreci yeterli olur. Kaynamanın film kontrolü sonrası yeterli olduğu tespit edilen vakalarda alçı çıkartılarak fizik tedaviye başlanır özellikle dirsek el bileği hareketler ve rotasyon hareketlerinin sağlanması için çaba sarfedilmelidir.
Ortalama alçıda kalma süresi 4-6 haftadır. Yetişkinlerde görülen i ön kol kırıklarında cerrahi tedavi ön planadadır. Plak ve vidalar ile kırık tespiti önkol kırığı ameliyatlarında en çok tercih edilen yöntemdir.
Ameliyat sonrasında yaklaşık 2-4 hafta arasında alçı tedavisi olur. Alçı çıkarıldıktan sonra fizik tedavi başlanır fizik tedavi süresi 2 aya kadar uzayabilir.
Eğer kırık yer değiştirmemiş, basit iki parçalı ve yer değiştirme potansiyeli yok ya da çok az ise kırık alçı ile sabitlenerek tedaviye başlanır. Ortalama 4-6 hafta alçıda kalır.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
İlgili 15 soru bulundu
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Kırılmış kemik kaynarken ağrır mı? Kemik kırılmasından sonra ağrı üç aşamada görülür. Kırığın oluştuğu anda ortaya çıkan akut (ani) ağrı, kaynama sürecinde görülen geçici (subakut) ağrı ve iyileşme tamamlandıktan sonra da görülebilen kronik ağrı görülebilir.
Kemik kaynaması belirtileri; azalan ağrı, hareket aralığının artması, kırığın oluştuğu bölgedeki şişliklerin ve morarmaların azalması şeklinde sıralanabilmektedir. Peki, kırık kemikte yanma hissi neden olur? Kemik kırığından hemen sonra yanma hissi olarak da bilinen iltihaplanma meydana gelmektedir.
Alçı ve su
hidrofil pamuk suya dayanıklı değildir. Bu nedenle duş aldığınızda alçıyı veya sentetik alçıyı plastik bir torbayla veya özel duş kılıfıyla koruyun. Mümkün olabildiğince kısa bir süre duş alın. Plastik bir torbayı plasterle su geçiremez bir şekilde cildinize yapıştırabilirsiniz.
Alçı Çıktıktan Sonra uzun süren alçı uygulamalarında kemik ve kaslar uzun süre hareketsiz kaldığı için zamanla tembelleşir ve zayıflar. Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir. Hareketsizlik ve kullanmama kemiğin zayıflamasına yol açar. En kısa zamanda Fizik tedaviye başlanması gerekir.
Kırığın durumuna göre iyileşme süreci 6 haftayı bulabilmektedir. Ancak bu durum kırığın şekline ve hekimin uyguladığı tedaviye göre değişebilmektedir. Kemiğin eski haline dönmesi ise aylarca sürmektedir. Bu nedenle kaynama sağlandıktan sonra ağır işlerden yine de uzak durulmalıdır.
Kaynamamış Kırıkların Belirtileri Nelerdir? Genellikle kaynamamış bir kırığın en önemli belirtisi kırık bölgesindeki hiç geçmeyen ağrıdır. Kemik kırıklarından sonra bir süre ağrıların devam etmesi normaldir. Ancak kaynamamış kırıklarda bu ağrı, sorun düzeltilmezse de geçebilir.
Uygun pozisyonda bir arada duran (az oynamış veya doktor tarafından düzeltilmiş kırıklar) ve yeterince sabitlenmiş (alçı, atel, bandaj veya ameliyatla tutturulmuş kırıklar) kırıklarda başlangıçtaki şişlik 2-3 gün içinde azalmaya başlar. Şişlikteki bu azalmaya ağrıdaki azalma da eşlik eder.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Alçı takılan çocukların genelde hareketleri kısıtlanır ve alçılı kol veya bacağı çok kullanmaması önerilir. Yeni malzemelerin ergonomisi sayesinde ise bu durum tamamen ortadan kalkmıştır.
Yıkanmayacaksın. Islak bezle sil her yerini. Kolunu çok oynatmamaya çalış sonra benim kolum gibi yamuk kaynar. alçı dirseğine kadarsa kolunu havada tutup yıkanabilirsin,eğer kolun komple alçıdaysa yıkanmayacaksın ıslak mendil ile temizleneceksin.
Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir.
Alçının yarattığı nem sebebiyle yada yara iyileşmesi nedeniyle alçı altında kaşıntı olabilir. Soğuk üfleyen saç kurutma makinesi kaşıntıyı azaltabilir, ayrıca kaşıntı giderici losyonlar kullanılabilir.
Atel tedavisi bacakta veya kolda bir travma meydana geldiğinde geçici veya kalıcı tedavi olarak kullanılan bir yöntemdir buna yarım alçı tedavisi denir. Atel tedavisi diğer adı yarım alçı tedavisidir. Yarım alçı denmesinin sebebi alçının kısa veya uzun olması ile ilgili bir durum değildir.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Açık kırıklarda, tespitten önce yara temiz bir bezle kapatılmalıdır, Kırık bölgede sık aralıklarla nabız, derinin rengi ve ısısı kontrol edilir, Kol ve bacaklar yukarıda tutulur, Tıbbi yardım istenir (112).
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda ayağınızdaki ağrının sebebinin kırık olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kırık, çok daha şiddetli bir acıya sebep olur. Çatlak için zamanında doktora başvurmazsanız kırığa dönüşerek canınızın daha çok yanmasına sebep olacaktır.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür. Sonrasında 1 hafta daha kalmak üzere burun üzerine ten rengi bantlar yerleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri