Diğer tiyatro yazısı ise, Şahabeddin Süleyman'ın “Kırık Mahfaza” piyesinin değerlendirilmesidir. Şiirle ilgili olarak yazdığı tek tenkit yazısı Celal Sahir'in “Siyah Kitap” adlı eseridir. Tahsin Nâhid'in edebi meselelerle ilgili üç adet yazısı vardır.
Fecr-i Âtî kuşağı içinde yer alan Şahabeddin Süleyman (1885- 1919), hikâye, piyes, fantaziye, mensûre ve antoloji gibi türlerin yamsıra estetik, pedagoji ve edebiyat tarihi alanlarında eserler kaleme almış bir yazarımızdır.
Şiir dışında edebiyatın hemen her türünde eser vermiş bir edebiyatçıdır. Fecr-i Ati adlı edebi topluluğun kuruluşunda rol almıştır.
Fecr-i Atî edebî topluluğu (1909-1912) içinde yer alan Tahsin Nahit, 1887 yılında İstanbul'da doğdu. Gülhane Askerî Rüşdiyesi öğretmenlerin den Yarbay Âsaf Bey'in oğlu, Düyûn-ı Umûmiyye muhasebecilerinden Mesud Bey'in anne tarafından torunu ve Faik Üstün İdman'm yeğenidir.
İlgili 27 soru bulundu
Abdülhak Hamit Tarhan Divan edebiyatını bitiren ve şiirin kurallarını değiştiren kişi olmaktadır. Hem Doğu'ya hem de Fransız şiirine ait biçimleri ustaca kullanmıştır. Aynı zamanda hiçbir kurala bağlı olmayan şiirleri de bulunmaktadır. İçli Kızın yazarı Abdülhak Hamit Tarhan tezatlar şairi olarak bilinmektedir.
Fecr-i Ati topluluğunda yer alacak- İzzet Melih, Faik Ali, Nevin, Hamdullah Suphi, Emin Bülent, Ahmet Haşim, Süleyman Fehmi, Ahmet Samim derginin yazı kadrosundadır. Yukarıda ifade edildiği üzere derginin “Müdüriyet-i Edebiye”si İzzet Melih ve Ahmet Haşim'den oluşmaktadır.
Fecr-i Ati edebiyatı, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Servet-i Fünûn dergisinde yayımlanan bir bildiriyle başlar. Edebiyatımızda ilk edebi bildiriyi (beyannameyi) yayımlayan topluluktur. Servet-i Fünûn edebiyatına tepki olarak doğmuştur.
20 Mart 1909 tarihinde kurulan Fecr-i Ati topluluğu, yaklaşık bir yıl sonra yayımladığı Beyanname ile kendisini kamuoyuna tanıtmıştır. Topluluk, kuruluş günlerinde kendi adıyla bir yayın organı çıkaracağını duyurmuşsa da Beyanname'de, yayın organı olarak Servet-i Fünun dergisini kullanacağını ilan etmiştir.
Cenap Şahabettin düz yazı türünde eserler vermiştir.
Fırtına, (İngilizce özgün adı: The Tempest) William Shakespeare'in beş perdeden oluşan, trajik-komik hatta fantastik, oyunlarından biridir. Genellikle 1610 ya da 1611'de yazıldığı varsayılmaktadır ama bazı otoritelere göre daha önce yazılmıştır.
II. Meşrutiyet sonrası yaşanan edebi boşluğu doldurmak için kurulan ve dönemin politik şartları ve edebi anlaşmazlıklar sonucu kısa sürede dağılan topluluk, Türk edebiyatı tarihinde bir girişim olarak kalır ve Milli Edebiyat hareketine zemin hazırlar.
Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır.
*Fecri ati şiirinde aruz ölçüsü tercih edilmiştir. *Fecri ati şairleri, şiirlerinde eski nazım biçimleri yanında özellikle serbest müstezat ve soneyi tercih etmişlerdir.
*Servet-i Fünun sonrası boşluğu doldurmak isteyen gençlerin (Yakup Kadri, Fuat Köprülü, Ahmet Haşim, Aka Gündüz, Ali Canip, Celal Sahir, Refik Halit … ) Mart 1909'da, "Sanat, şahsi ve muhteremdir." anlayışıyla Hilal gazetesi matbaasında toplanıp oluşturduğu topluluktur.
Ali Canip Yöntem Millî Edebiyat akımının teorisyenlerindendir. Milli Edebiyat akımı 2. Meşrutiyet ve Cumhuriyet'in ilk yılları arasında faaliyet göstermiştir. Selanik'te yayımlanan "Genç Kalemler" dergisi etrafında toplanan genç sanatçılar tarafından oluşturulmuştur.
Fecr-i Ati sanatçıları Ahmet Haşim, Emin Bülent, Celal Sahir, Tahsin Nahit, Faik Ali, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Hamdullah Suphi'dir. Ayrıca Fazıl Ahmet, Şahabettin Süleyman, Refik Halit ve Müfit Ratip de Fecri- Ati sanatçıları arasında yer almıştır.
Refik Halid Karay, Fecr-i Âtî edebî topluluğunun beyannamesine imza atan yazarlardandır. Fakat sonradan bu topluluktan ayrılmıştır. Yazılarında R.H, Rehak, Aydede, Kirpi, Kirpi-i Nâtüvan, Mübeccel Halid ve Vak'anüvis gibi mahlaslar kullanmıştır.
Güneşin doğmasından önce beliren tan yeri ağarması. Oruçlunun belli bir zaman içinde kendini bazı şeylerden alıkoyması anlamında fıkıh terimi.
bir emin bülent serdaroğlu şiiri.
En önemli temsilcisi Ahmet Haşim olarak bilinir. Fecr-i Ati edebiyatının ne olduğunu ve özellikleri hakkında merak edilenler. Fecr-i Ati edebiyatı sanatın şahsi olduğunu savunur. Edebiyatın ciddi bir iş olduğu ve edebiyatla halkın aydınlatılması gerektiği görüşünü benimsemişlerdir.
Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Abdülhak Hamit Tarhan'ın hece ölçüsüyle yazılan ilk tiyatro eseri "Nesteren" dir. Yazar, edebiyatımızda ilk pastoral şiir örneği olan Sahra'yı yazmıştır. Ayrıca Validem şiiriyle Türk edebiyatındaki ilk uyaksız şiiri yazmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri