Buna göre TDK yazım kuralları sözlüğüne göre birleşik sözcüklerin hecelemelerinde ilk heceden sonra gelecek hecenin sessiz harfle başlama koşulu bulunur. Öyle ki bu kural da kır ile başlayan hecenin yine sessizle devam etmesine neden olur. Özet olarak kırkayak 3 hece olup kır-ka-yak şeklinde gösterilir.
Cevap. Kırk kelimesi 1 hecelidir.
⇒ Kırkayak kelimesinin hecelere ayrılmış şekli kır-ka-yak şeklindedir. ⇒ Türkçede satır sonuna sığmayan kelimeler, hecelere bölünerek ayrılır. Birleşik kelimeler için de aynı kural geçerlidir.
Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
Aynı harf sayısı ile 4 heceden oluşan hanımeli kelime grubu doğru şekilde Ha - nı - me - li olarak hecelenmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Buna göre Trabzon kelimesi de Trab-zon şeklinde 2 heceye ayrılabilir.
TDK' Ya Göre Traktör Nasıl Hecelenir? Fransızca dilindeki "tracteur" kelimesinden Türkçeye geçen traktör hecelerine trak-tör şeklinde ayrılır.
Üç heceden oluşan uçurtma kelimesi, u-çurt-ma şeklinde hecelerine bölünmüştür.
Pro-fe-sör şeklinde hecelerine ayrılır.
Cevap: a-la-ba-lık şeklindedir.
Birleşik kelimelerin yazımında çoğu insan birçok yanlış yazım kullanmaktadır. Kelimeyi yanlış yazmak hecelemesinde de sıkıntılar doğurmaktadır. TDK'ye göre hanımeli kelimesinin doğru kullanımı "hanımeli" şeklinde birleşik olarak yazılır.
“üzüm” sözcüğü satır sonuna sığmadığı zaman bölünmez. Tamamı alt satıra yazılır. sığmadığı zaman ay-ak şek- linde hecelenir.
Kelimeleri hecelerine ayırırken satır sonunda veya satır başında tek harf bırakılmaz.
Genellikle taşların alt kısmında yaşayan, eklem bacaklı hayvanların çok ayaklı sınıfına dahil edilen uzun böceklere kırkayak ismi verilir. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isim grubuna dahil edilen kırkayak aslında sıfat+isim birleşmesinden oluşur.
Mesela bir kelimede kaç hece olduğunu anlamak adına, ünlü harf sayısına bakabiliriz. Zira herhangi bir sözcükte ünlü harf sayısı kadar hece bulunur. Okul = ''O - kul'' Görüldüğü üzere bu kelime içerisinde iki tane sesli harf vardır ve aynı şekilde iki hece bulunur.
7'li ölçü daha çok mani türünde kullanılmıştır. 8'li kalıp semai, varsağı, destan ve türkülerin ölçüsüdür. 11'li ölçü ise başta koşma ve destan olmak üzere aşık ve tekke edebiyatı şiirlerinde kullanılmıştır. 14'lü hece ölçüsüne ise daha çok tekke şiiri ve çağdaş Türk şiirinde rastlanır.
Semizotunu en temiz şekilde ayıklamak için öncelikle köklerini koparmalısınız. Köklerini ayırmak için bıçak kullanabilirsiniz. Bıçakla köklerini kestiğiniz semizotunu soğuk sudan geçirerek diğer adıma doğru ilerleyebilirsiniz. Eğer köklerini temizlemezseniz, semizotu böbreklerinize zarar verebilir.
'Plaj' kelimesi iki hecelidir.
Dilimize Fransızcadan geçen Plaj sözcüğü yabancı kökenli bir sözcük olduğu için kelime başında çift ünsüz bulunmaktadır. Söylenirken ise bu çift ünsüz arasına dar bir ünlü alır ve “pi – laj” şeklinde söylenir. Böylelikle 'plaj' kelimesinin iki heceli olduğu görülmüş olur.
Öncelikle elektrik kaç hecelidir bunu belirlemeliyiz. Elektrik kelimesi 3 heceden oluşmaktadır. Elektrik kelimesi "e-lek-trik" şeklinde hecelenir.
pal - ya - ço diye ayrılır.
Cevap. Açıklama: ayrıca gardrop değil gardırop şeklinde yazılması gerekirdi.
O - to - büs şeklinde hecelenir. 3 ünlü harf vardır ve 3 hecelidir.
Hecelerine ayırdığımızda “el-bi-se” 3 heceden oluştuğunu görürüz.
Tren sözcüğü yabancı bir dilden Türkçe' ye geçmiş bir kelimedir. Tren kelimesi tek heceli bir kelimedir. Bu sebeple de "tren" sözcüğü başkaca bir heceye ayrılamaz.
Bu bağlamda ilk ve okul kelimelerinin bir araya gelerek, eğitim öğretim kurumunu anlattığı bir sözcük olur. Öğrencilere bu kelimeyi yazılış ve okunuş açısından öğretebilmek için heceleme yöntemi kullanılır. Bu doğrultuda ilkokul kelimesinin hece doğru heceleme hali, 'il - ko - kul' şeklinde öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri