Bolu şehrinde yiyebileceğiniz yöresel yemekler arasında; Ovmaç Çorbası, Abant Kebabı, Mengen Pilavı, Kaldırık Dolması, Paşa Pilavı, Keş, Bolu Köftesi, Bakla Çullaması, Keşli Cevizli Erişte, Kedi Batmaz, Kabaklı Gözleme, Çantıklı Pide ve Bolubeyi Tatlısı yer almaktadır.
Mengen denilince akla ilk gelen lezzet Mengen Pilavı'dır. Mengen'e gittiğinizde tatmadan dönmemenizi önerdiğimiz bu lezzet için gerekli olan malzemeler: Pirinç, kuşbaşı et, soğan, domates, mantar, dereotu, tereyağı, ceviz içi, su, tozşeker, kekik ve karabiberdir.
Bolu'dan çam balı, kozalak reçeli, Mudurnu saray helvası ve Bolu çikolatası satın alabilirsiniz. Bu yiyecekleri semt pazarlarında veya yerel marketlerde bulabilirsiniz. Bolu'nun En Meşhur Tatlısı: Bolu beyi tatlısı, Mudurnu saray helvası ve Bolu çikolatası Bolu'nun yöresel tatlılarıdır.
Bolu'nun yöresel yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan mengen pilavı, kuşbaşı et ve mantar ile hazırlanır. İsteğe göre dolmalık fıstık, badem ve ceviz konularak tatlandırılabilir. Et, havuç ve bezelye ile hazırlanan paşa pilavı, Bolu ve çevresinde sık sık tüketilir.
İlgili 15 soru bulundu
Ovmaç Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba, Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek, Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı, Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, ...
Bolu'nun nesi meşhur, hangi tatlısı derseniz karşınıza Bolu Çikolatası çıkacaktır. Paketli halde birçok yerde satışa sunulan bu çikolata oldukça lezzetlidir. Bolu çikolatasının yanı sıra Saray Helvası ve Bolubeyi Tatlısı da Bolu'nun meşhur tatlıları arasındadır.
Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilerine göre; 2018 yılı Bolu İlinde meyvelerden en çok sırasıyla 22 bin 851 ton ile Elma, 3 bin 243 ton Armut, 1.591 ton Erik, 1.222 ton Kızılcık, 1.108 ton Fındık, 945 ton Üzüm, 901 ton Kiraz, 569 ton Ceviz, 468 ton Şeftali, 421 ton Vişne, 500 ton diğer ...
Bolu'nun, batısında Düzce ve Sakarya, güneybatısında Bilecik ve Eskişehir, güneyinde Ankara, doğusunda Çankırı, kuzeyinde Zonguldak ve kuzey doğusunda Karabük İlleri yer alır.
Önemli olan Bolu'nun çevresindeki gezilecek yerler. Bazıları birbirine mesafeli olduğu için en azından bir gece kalmalı 2 günlük gezi planlamanız lazım. Dolu dolu bir Bolu istiyorsanız 3 ya da 4 gün yeterli olacaktır. Bir günde ise ancak Yedigöller, Gölcük Gölü ve merkez yapılabilir.
Vedat Milor'un 'Türkiye'nin en iyisi olabilir' dediği 7 Mehmet'de oğlak tandır, mumbar dolması, bamya, iç pilavı, piyaz, şiş köfte, kokoreç ve kabak tatlısı tavsiye ediliyor.
Haftanın belli günlerinde kurulan semt pazarlarından taze meyve ve sebze, kışlık ürünler satın alabilirsiniz. İlçedeki çarşıdan yöreye özgü işlemeli ürünler, el emeği tekstil ürünleri, kıyafetler, takılar ve süs eşyaları bulabilirsiniz.
Mengen Halk Pazarı İle İlgili Resmi Açıklama: “Cumartesi Saat 10.00-17.00”
Dünyada ilk 5 okul arasında olan ve Türkiye'de açılan ilk aşçılık okulunun... Bolu'nun 'aşçılar diyarı” olarak bilinen Mengen ilçesi Osmanlı'dan günümüze kadar yetiştirdiği ve 7 kıtaya gönderdiği aşçılarıyla dünyanın 'Aşçı Fabrikası' haline geldi.
2017 yılında Türkiye ortalaması baz alınarak hazırlanan rapora göre, İstanbul en pahalı şehir olurken, Bolu sıralamada ilk 10 içerisinde yer aldı.
1890 yapımı Mudurnu Saat Kulesi, Osman Bey Camii, Kanuni Sultan Süleyman Camii, 1374 yılında yapılan ve Türkiye'nin en eski camilerinden biri olan Yıldırım Beyazıt Camii gibi pek çok tarihi hazinesi bulunan Mudurnu'da bir heyelan set gölü olan ve bitki zenginliği ile ünlü Sülüklü Göl de en çok ziyaret edilen yerler ...
Yazılı belgeler, o dönemlerden kalan arkeolojik eserler ve tarih kaynaklarına göre, Trak göçleri sonunda Sakarya ve Filyos Nehrinin yayı içine yerleşen halk "Bithyn" ismi ile anılıyordu. Bu yüzden Bolu'nun da içinde bulunduğu Kuzeybatı Anadolu'ya "Bithynia" denilmiştir.
Bolu'nun ilk sakinleri Hititlerdir. M.Ö. 1211 senelerinde bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Frigyalıların eline geçti. Frigyalıları yenen Lidyalılar Bolu'ya sahip oldular.
Abant'ın en meşhur yemeklerinden bazıları; bıldırcın ızgara, benekli alabalık, Abant kebabı, Kartalkaya kebabı, çantıklı pide, İnebolu etli ekmek, Mengen pilavı, kaldırık dolması, kabaklı gözleme, kuzugöbeği mantarı dolması, Mengen kuzu güveç, kaşarlı domates çorbası, mangalda sucuk ve kaşarlı alabalıktır.
Bolu'da hemen her ilçenin, her beldenin kendine has ürünleri meşhur. Bolu'dan çam kolonyası, fındık şekeri, Bolu çikolatası, çam balı, kaymak, tereyağı, kabaklı gözleme satın alabilirsiniz. Mudurnu'dan saray helvası, köpük helvası ve el işlemesi ipek oyaları alabilirsiniz.
Eski geleneklerin büyük ölçüde terk edildiği görülmektedir. Nadiren kaçarak evlenme, iç güveysi, başlık parası yerine süt hakkı, kına gecesi kız ağlatma, resmi nikah ve imam nikahı, sağdıç ve yenge, çeyiz serme, urba görme, nişan ve düğün günümüzde devam eden geleneklerdendir.
Bolu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan bir il. Bolu ili nüfusu: 314.802'dir. Bu nüfusun %74,4'ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 8.313 km2'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri