Halk arasında at kuyruğu otu olarak da bilinen kırkkilit otu, çiçeği olmayan, kısa ve sivri yapraklara sahip, kök kısmı 1 metre derinlikte olan, genellikle su kenarlarında yetişen, atkuyruğugiller familyasından çok yıllık şifalı bir otsu bitkidir.
Terleme şikayetlerini azaltıcı, Radyoterapi ve kemoterapi almış hastalarda yardımcı, Kanamayı durdurucu, Varise karşı yardımcı ve destekleyici olarak önerilmektedir.
Kırkkilit otu bir bardak klorsuz su ile kaynatılır. Daha sonra 5 dk demlenmesi beklenir. Ilınınca aç karnına 2 bardak öğünlerden önce soğutulmadan içilir.
Kırkkilit otu sulak yerleri sever. Bu yüzden dere kenarlarında, balçıklı ve kumlu topraklar da yetişir. Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Amerika'da yetiştiği görülmüştür. Ülkemizde de hemen hemen her bölgesinde görülebilen bir ottur.
Kırkkilit otu çayıyla ilgili daha detaylı bilgi ve tarif için sizi kırkkilit otu çayı yazımıza da alabiliriz. Bu çayı en fazla 2 ya da 3 hafta süreyle her gün 1 bardak kadar içebilirsiniz ancak ölçüyü asla kaçırmamaya dikkat etmelisiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Kırkkilit otu böbreklerinde rahatsızlığı bulunanlar, böbrek yetmezliği olanlar, emziren anneler, gebeler, potasyum değeri düşük olan kimseler, kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar, B1 vitamin seviyesi düşük olanlar ve nikotin alerjisi olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.
Silis isimli madde içeren kırkkilit otu, kemik sağlığına fayda sağlayabiliyor. Kemiklerin güçlenmesi ve gelişmesini sağlayan bu ot, popülerleşmeye başlayan otlardan birisi. Kırkkilit otunun kemik sağlığına olan olumlu etkileri, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek kemik erimesi rahatsızlığının önüne geçiyor.
Kırkkilit otunun zararları nelerdir? Bir tarla kırkkilit otu tedavisi, hafif sindirim bozukluklarına veya seboreik dermatite (yağlı cilt, sivilce) neden olabilir. Aşırı miktarlarda bitkide az miktarda tiaminaz (tiamin parçalanma enzimi) bulunması nedeniyle vitamin B1 (tiamin) eksikliğine neden olabilir.
Kırk Kilit (At Kuyruğu) Otu 1 kg Fiyatı 89,27 TL.
Destekleyici bitkiler, yiyecekler, çaylar ve hareketler ile birlikte adet söktürülebilir. Bu sayede adet kanamaları ile birlikte yumurta oluşumu da meydana gelir. Günümüzde Karabaş Otu, Sarı Kantaron ve Kırkkilit Otu hızlı bir şekilde adet söktürebiliyor.
Kırkkilit otunun ödem atıcı ve idrar söktürücü özelliği olması nedeniyle zayıflatıcı etkisi de bulunmaktadır.
Kumlu ve balçıklı toprakları gördüğünde orada can bulur. Suyu sevdikleri için su kenarlarında, sulak bölgelerde ve ağaçların suya yakın kısımlarında yetişmektedir. Sadece ülkemizde sınırlı kalmayıp Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Kuzey Amerika'da kırkkilit bitkisine rastlamak mümkündür.
Alternatif tıpta şifa verici olarak sıkça tercih edilmesinin yanında, ilaç yapımında da kullanılan değerli bir bitkidir. Kırkkilit otunun içeriğinde, kalsiyum, potasyum, sülfür, alüminyum ve silika gibi çok değerli mineraller bulunur. Ayrıca Niasin ve C vitamini açısından da oldukça zengindir.
Fıtığı Yok Eden Bitki ile Fıtığa Ameliyatsız Kesin Çözüm!
Bu faydalı ot kırkkilit otudur. Atkuyruğu adıyla da bilinen bitkisel fıtık ilacını, aktarlardan kolayca temin edebilirsiniz. Bu ot sayesinde düzenli kullanmanız şartıyla, fıtık hastalığından kurtulabilirsiniz.
Kırkkilit otu mayıs ve haziran aylarında henüz tazeliğini kaybetmemişken toplanmalıdır. Özellikle sonbahar mevsiminde bitkide hastalık görülebileceği için yaz mevsimi bitmeden toplanması tavsiye edilir. Çay hazırlamak için kırkkilit otunun sürgünleri ve sapı toplanır.
- Glut tedavisinde etkilidir. - Ağır adet dönemlerinde iyi gelir. - İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavi eder.
Kabızlığa iyi gelir. Kasları uyarıp, rahim kasılmalarını azaltarak adet sancısını hafifletir. İltihap giderici özelliği ile tedaviye destekçidir. Pansuman olarak kullanıldığında yara iyileşmelerini hızlandırır.
İyileşmenin uzun sürmesi, özellikle de venöz rahatsızlıkları olan yaralarda paha biçilmezdir. Saç uzamasını teşvik eder Araştırmalar, muhtemelen silikon ve antioksidan içeriği sayesinde kırkkilit otunun saçınıza da fayda sağlayabileceğini gösteriyor.
Ciddi karaciğer hastalıklarına karşı koruyucudur. Safra, böbrek ve karaciğer hastalıklarında kullanılır. Sarılığa hemen tesir eder.
Kırk kilit otu boğaz ağrılarının geçirilmesinde faydalı bitkidir. Saç dökülmelerine karşı kullanılabilir. Kaynatıldıktan sonra soğuması beklenmeli ve saça uygulanmalıdır.
Kaynayan suya 3 dal kırkkilit otu atın ve demlenmesi için 10 dakika bekleyin. Daha sonra karışımın suyunu süzün. Ardından şeker ile tatlandırarak içebilirsiniz. Kırkkilit otu, günde 1 kez içilmelidir.
Kireçlenmeye iyi gelen bitki listesinde yer alan kırkkilit otundan elde edilen çayı, ağrı hissettiğiniz günlerde tüketirseniz vücudunuzda rahatlama hisseder ve ağrıları giderebilirsiniz. Bu bitki çayını bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz.
Kırkkilit otu, idrar hacmini artırma eğilimindedir, aşırı potasyum sızıntısının nedeni olabilir ve bu da bazı ilaçların toksisitesini artırabilir. Kalp ritim bozukluklarını iyileştirmek için müshil, idrar söktürücü veya belirli tedaviler alan kişiler özellikle dikkatli olmalı ve doktorlarından tavsiye almalıdır.
Yoğurt otu, tiroid ve guatr gibi sağlık problemlerine karşı bitkisel çözüm olarak kullanılır. Çoban süzgeci olarak da bilinen bu bitki tiroid bezinin düzgün çalışmasında etkili rol oynar. İyot kaynağı olarak görülen yoğurt otu, iyot eksikliğine bağlı olarak gelişen tiroid hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri