Önce çiğ (yeşil) halde bulunan kaliteli kahve çekirdekleri iyice kavruluyor. Sonra ağaçtan yapılmış dibek adı verilen bir havanda çok incelmemesine dikkat edilerek dövülüyor. Ardından "gümgüm" adı verilen büyük bir cezvede 2 saat gibi bir süre boyunca kaynatılıyor.
Mırra kahvesinde şeker yoktur fakat kakule (hel) ile tatlandırılabilir. Servis edilirken tek bir fincan kullanılır. Sırasıyla yaşı en büyük olandan en küçüğe doğru ikram edilir. Mırra içerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus mırrayı içtikten sonra fincanı yere koymamak, servisi yapan kişiye geri vermektir.
Bir iki defa daha süzme, kahve ve su ekleme işlemi gören kahve, tortusundan ayrıldıktan sonra kahve katılmadan sadece su eklenerek bir iki kere daha mutbaktan geçirilir. Mırraya tat vermesi amacıyla karışıma kakule katılabilir. Şekersiz içildiği için hazırlanırken tatlandırılmamaktadır.
Mırra kahvesi, özel kaplar ile ve uzun süreler boyunca kaynatılarak hazırlanan, yapımı son derece zahmetli bir kahve türüdür. Yapısı kıvamlı ve tadı oldukça acı olan bu kahve türü, Arap Kahvesi olarak da bilinir.
İlgili 34 soru bulundu
İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir. Türkiye'de de Adana, Gaziantep, Mardin, Mersin, Şanlıurfa gibi Arap kültüründen etkilenen güney ve sınır bölgelerinde tüketilen bir içecektir. Mırra için özel bir kahve çekirdeği yoktur.
Muadillerine kıyasla oldukça acı bir lezzete sahip olan mırra, kahvenin birkaç kez demlenmesiyle hazırlanan bir Türk kahvesi çeşididir. Anavatanı Arap coğrafyası olmasına karşın Türkiye'nin Arap kültüründen etkilenen Adana, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa gibi şehirlerinde de sıkça tüketilir.
Mırra, koyu ve yoğun aromaya sahip olan sıcak içimli bir kahvedir. Bu kahve, özel bir demleme yöntemi ile hazırlanıp sunulur. Türk kahvesine göre apayrı bir lezzeti vardır, ikisinin herhangi benzerliği yoktur.
Kürt Kahvesi 6 karışımdan oluşmaktadır.İçerisinde Menengiç,kakule,Krema,keçiboynuzu ve Hamit Efendi Özü'nden oluşur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi çok hafif köpük oranı fazladır. Hafif Kahve Sevenler için güzel bir kahve'dir.
Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir yeri var. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Mırranın, ayrıca uyarıcı, canlandırıcı ve yorgunluk giderici etkisi de bulunuyor.
Genellikle, misafirlere ikram etmek, ya da düğün yemeklerinden sonra servis edilmek üzere hazırlanan mırra, özel fincanlarla sunuluyor. Güneydoğu Anadolu'da sunumu bir gelenek haline gelen mırranın içimi sırasında, fincanının kesinlikle yere konulmaması gerekiyor.
Türk kahvesinin öğütülmesiyle ve çeşitli bitkilerin karışımıyla ayrıca dövülerek elde edilen Dibek Kahvesi yumuşak içimi ve ağızda bıraktığı hoş tat ile sıklıkla tercih edilen yöresel bir kahvedir. İçinde bulunan malzemeler sayesinde Türk kahvesinden daha yumuşak bir tadı vardır ve içimi daha kolaydır.
Süvari Nedir? Süvari, çifte kavrulmuş acı kahvenin köpüğü yok olana dek kaynatıldığı ve çay bardağına konularak servis edildiği bir Hatay kahvesi diyebilirim.
Arap kahvesi, Coffea Arabica çekirdeklerinden demlenmiş bir kahvedir. Orta Doğu'daki çoğu Arap ülkesi, kahve demlemek ve hazırlamak için farklı yöntemler geliştirmiştir. Kakule sıklıkla eklenen bir baharattır, ancak alternatif olarak sade veya şekerli olarak da servis edilebilir.
Süryani Kahvesi Özel Dağ kahvesinden oluşur. Süryani kahvesi çifte kavrulmuş Acı Kahvedir. İçerisinde Kakule bitkisi bulunur. Acı kahve sevenler için güzel bir kahvedir.
2. Menengiç Kahvesi. Bu Türk kahvesi çeşidi, yabani bir Antep fıstığı ağacı olan Menengiç ağacı meyvelerinden elde edilmektedir. Kafein içermeyen bu kahve çeşidi, klasik Türk kahvesi gibi su ile hazırlanabildiği gibi isteğe bağlı olarak süt ile de hazırlanabilmektedir.
Türkiye'nin doğal bitki örtüsünün parçalarından biri olan menengiç; yörelere göre farklı isimler alabilir. (Örnek: Çedene, çitlembik, bıttım, çitemik, çıtlık gibi.) Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvelerinin kurutulup kavrulması, ardından tıpkı Türk kahvesi gibi pişirilmesi ile elde edilmektedir.
Menengiç, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen bir ağaç türüdür. Bu ağacın meyveleri, öğütülerek özel bir öğütme taşı olan dibek taşında çekilir. Bu öğütme yöntemi, menengiç meyvesinin özünü ve lezzetini ortaya çıkarır, aynı zamanda besin değerini korur.
Türk kahve çekirdeklerinin Geleneksel yöntemlerden 1 veya 2 derece daha fazla kavrulmasından sonra öğütülüp Kakule ile harmanlanmasıyla hazırlanır. Ortadoğuda ülkelerinden Suriye, Irak, Lübnan, İsrail ve Ürdün'de keyifle içilen bir lezzettir.
Kahve, Arap cezvesinde kaynatılarak ve karıştırılarak pişirilir. Ardından uzun bir süre termosun içerisinde bekletilerek demlenmesi sağlanır. Sonrasında kulpsuz fincanlarda küçük porsiyonlar şeklinde termostan servis edilir. Genellikle koyu kavrulmuş çekirdekler kullanılır.
Kakule aromalı kahve, kahve çekirdeklerine kakule bitkisinin eklenmesi ile hazırlanan lezzetli bir kahve çeşididir. Kakule, zencefilgiller familyasından olan bir bitkidir. Güneydoğu Asya, Güney ve Batı Hindistan'da bol bol yetiştirilir. Kakulenin acımsı ve baharatlı muazzam bir tadı vardır.
1 fincan su, 1 fincan Süryani kahvesi, tercihe göre şeker ilave edilebilir. Kısık ateşte karıştırılarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra da bir süre daha ocakta kaynatılan Mardin Süryani kahvesi, tam aromasını alır. Kakule tadı kaynadıkça çıkan Süryani kahvesi sert bir içim sunmaktadır.
Mirvari Kahvesi, halk dilinde Osmanlı Kahvesi, Dibek Kahvesi olarak'da bilinir. Dünya'da telvesi ile sunulan ilk kahve olarak bilinir.
Bu genellikle, ya çok sıcak su ya da çok uzun bir demleme süresi nedeniyle çekirdeklerin aşırı ekstraksiyonundan kaynaklanır. 2. Acılığın bir başka yaygın nedeni de uygun olmayan depolamadır. Kahve çekirdekleri sıcak, nemli bir ortamda saklanırsa bozulmaya ve acı bir tada sahip olmaya başlar.
mirra kurtce'de olum demektir, bu kahve de taziye evlerinde icilen bir aci kahvedir. ayni fincandan icmek "acinizi payla$iyorum" anlamina gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri