Benimki de şeklinde yazılır. Yani ayrı yazılmalıdır. Çünkü, bu bağlaç olan -de,da ekidir. Hâl eki almamıştır.
Bu bağlamda 'benim de' kelimesi kapsamında, de bağlacı ayrı olarak yazılır.
BENİMKİ KELİMESİNİN ANLAMI
Kadınların kocalarından, kocaların karılarından söz ederken kullandıkları söz. Yakın çevrede olan bir kimseden söz ederken kullanılan bir söz anlamına gelir. Bu kelime genellikle benim ki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı benimki şeklinde olmalıdır.
Bu bağlamda benimki ayrı mı yazılır yoksa benimki bitişik mi yazılır konusunda net bir cevap verilebilir. Benimki TDK kuralları kapsamında bitişik yazılması gereken bir kelimedir. Benimki yazımı içinde olan /ki/ ilgi zamiridir ve eklendiği kelimeye her zaman bitişik bir şekilde yazılır.
Bu kelime her zaman ayrı yazılması gereken bir sözcük grubudur. Çünkü bağlaç olan “-de” her durumda ayrı yazılmalıdır. Benimde şeklinde bitişik olarak yazıldığında imla hatası yapılmış olur.
İlgili 25 soru bulundu
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Benimki de şeklinde yazılır. Yani ayrı yazılmalıdır.
İlgi zamirleri, Türkçede aitlik eki -ki ile oluşturulan zamirlerdir. Bu nedenle zaman zaman aitlik eki ve ilgi zamiri kavramları eş anlamlı olarak kullanılır. İlgi zamiri belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın (tamlananın) yerine geçer. Senin sunumun benimkinden çok daha güzel oldu.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu da sözcüğünün ayrı şekilde yazılması gerektiğini ifade etmek mümkün. Yani tek başına ya da cümle içerisinde kullanılmak istediği vakit, 'Bu da' şeklinde ayrı olarak yazılmalıdır.
Evet birleşik yazılır.
Ben de kelimesi eğer dahi anlamında yani dahil olma anlamında kullanılıyorsa ek mutlaka ayrı olmalıdır. Ben de kelimesinin doğru yazılışı ben de şeklinde olmalıdır ve bende yazımı da yanlış kabul edilmektedir.
BUGÜNKÜ NE DEMEK: Bugüne özgü, bugün olan, bugün yapılan anlamındadır. BUGÜNKÜ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin bugünkü mü, bu günkü mü olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır.
BENİMKİ, benim olan, benimle ilgili olan anlamına gelir. Bu da aitlik eki olan "ki" ekine eş değerdir. → Bir de bağlaç olan "ki" vardır. Bu daima ayrı yazılır.
Kısacası bende değil, ben de olarak yazılmalıdır. Buna benzer kelimelerinde dahi anlamı taşıyan ekleri ayrı yazılmalıdır. Bitişik yazıldığında anlam değişikliği ortaya çıkabilir.
Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre "sanada" nın doğru yazılış biçimi "Sana da" şeklinde yazılmaktadır. Bu sözcüğün cümle içinde doğru kullanımları ise şu şekildedir; "Sana da Ayşe'nin bugünkü toplantıya katılmayacağı söylendi mi?"
Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri'dir. Bu ekler ses uyumlarına uyacak şekilde diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilirler: benim arabam, senin kalemin, Ayşe'nin kedisi, bizim evimiz, sizin okulunuz, onların semti.
İyelik (Aitlik, Tamlanan) Eki Nedir? Adlara gelerek onlara aitlik anlamı katan, onların neye, kime ait olduğunu belirten eklerdir. Ünsüzle biten bir sözcüğe geldiğinde iyelik ekleri şu şekilde karşımıza çıkar: kalem-im → benim kalemim ⇒ BEN/1. tekil kişi iyelik eki.
Bu ilgi zamiri olan “-ki” yi bağlaç olan “-ki” den ayırt etmenin en önemli noktasıdır. İlgi zamiri olan -ki örnekleri ve ilgi zamiri ile ilgili örnek cümleler: Bu sene bizimki (bizim çocuk) kesin sınavı kazanacak. Benimki (benim sevgilim) yine çok güzel olmuş.
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
Ne de kelimesinde ''de'' bağlaç olarak kullanıldığı için bu kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
TDK ne varki doğru yazılışı birleşik mi veya ayrı mı diyenler, burada kullanılan - ki bağlaç olarak görev aldığı için ayrı yazılması uygun olandır.
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
“de” bağlacı ile “-de” eki hakkında bahsettiğimiz durum “ki” bağlacı ve “-ki” eki için de geçerlidir. İkisi hep karıştırılır. İlgi eki olan “-ki” sözcüğe bitişik yazılır. Ek olduğunu anlamamız için şuna bakmalıyız: İlgi eki olan “-ki” sözcüğe bağlı olma ve ilgili bulunma anlamlarını katar.
Ki yazarken ayrı mı yoksa birleşik mi yazılması gerektiğini anlamanın en kolay yolu ise -ki ekinden sonra cümleye getirilecek olan -ler -lar ekinin anlamı bozup bozmadığını kontrol etmek olmalıdır. Oluşan yeni kelimenin anlamının bozulmaması durumunda -ki ektir. Birleşik olarak yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri