Ağrıyı ve şişliği azaltmak üzere kırık bölgesine soğuk kompres uygulayın. Yaralının üzerini örterek vücut sıcaklığını koruyun.
Genel kural olarak soğuk uygulama aniden olan (akut) yaralanma ve ağrılarda tedavi amaçlı kullanılır. Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir.
Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler sürece destek olur
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
* Kırık yerin üzerine havluya sarılmış buz konur. Yaralı, oturur durumda hastaneye götürülür. Kol ve bacak kırıklarında yapılacak ilk yardımın basamakları şöyledir: * Yardım sırasında kırık kısım fazla hareket ettirilmemelidir.
Günlük protein alımı 20 gr kadar artırılmalıdır. Bu gıdalar özellikle protein ve kalsiyum açısından zengin kelle paça çorbası, yoğurt, süt, peynir gibi gıdaların extra tüketilmesi, D vitamini alınması kaynama sürecine olumlu yönde etki eder.
İlgili 31 soru bulundu
Kırık yerin üzerine havluya sarılı buz torbası konur. Bu sırada yaralı kısmın kalp seviyesinden yukarıda olmasına özen gösterilir. Yaralının üzeri örtülerek sıcak tutulur. Açık kırıklarda kanamayı durduracak önlemler uygulanır.
Osteoblast adı verilen hücreler, kırık bölgesinde yeni kemik dokusu oluşturarak kemiklerin iyileşmesine katkı sağlar. Bu yeni kemik dokusu, kırığın iyileşmesini sağlamak için önemlidir.
Kırık bölgesinde ağrı, ödem, deformite, belirgin lokal hassasiyet, kas spazmı, anormal hareketlilik, fonksiyon kaybı kırığın ilk belirtilerindendir. Genellikle ilk 72 saatte lokal soğuk uygulama yapılır sonrasında sıcak uygulamaya geçilebilir. Ödemi azaltmak, dolaşımı kolaylaştırmak için kırık bölgesi yükseğe konur.
Buz kompresi kan damarlarında büzüşmeye neden olarak kanama ve şişliği azaltır. Böylece harabiyet azalmış olur. Buz kompresi uygulandığında, ciltde sinir uçlarını etkiler (ağrı receptörlerini etkiler) ve uyuşukluk, duyu azalması olur. Bu arada soğuk adale spazmını, enflamasyonu önler.
Soğuk uygulamalar 15–30 dakika sürmelidir. Daha uzun süre uygulanması hücre ölümlerine yol açar. Kuru soğuk uygulamada en çok kullanılan yöntemdir. Lokal olarak yapılır.
Yaklaşık bir veya iki hafta sonra ağrı genellikle geçmektedir. Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Görüntüleme işlemlerinden sonra kırık kemiğin iyileşme hızı ve kırık kaynama evresine karar verilebilir. Eğer ki görüntülemeleri sonucunda birkaç ay üst üste ilerleme olmazsa veya kırık bölgesinde boşlukların olması görülürse, kemik kaynamaması teşhisi konulabilir.
Ağrıyı ve şişliği azaltmak üzere kırık bölgesine soğuk kompres uygulayın. Yaralının üzerini örterek vücut sıcaklığını koruyun.
Yaş (Nemli) Soğuk Uygulamalar
Kalbi etkileyeceği için kalbin bulunduğu bölgeye soğuk uygulama yapılmaz. Bunun dışında vücudun diğer bölgelerine soğuk kompres uygulaması yapılabilir. Soğuk kompres uygulaması baş ağrılarında burkulmalarda, böcek ısırmalarında ve dermatitlerde uygulanır.
Bölgesel ödemler için ödem olan yere soğuk bir paket buz, cildinizin donmasını önlemek için de buz torbasıyla cildinizin arasına ince bir bez koyduğunuzdan emin olun. Buzu 10-15 dakika bölgenin üzerinde tutun. Bu yöntem ağrı ve şişlik devam ederse günde birkaç kez yapılabilir.
Ayağınızda veya ayak parmağınızda, bir kırık olduğunu düşünüyorsanız, mümkün olduğunca çabuk bir doktora gidin. Randevunuza kadar, ayağınızın üzerine basmayın ve şişmeyi azaltmak için buz torbası veya bir havluya sarılmış buz uygulayın, böylece, buz cildinizle direkt olarak temasa geçmez.
Ayak ezilmesine iyi gelen yöntemler arasında buz ve et tedavisi yer alır. Buz ile yapılan soğuk kompres ayak ezilmesi de dahil olmak üzere tüm ezilmelere iyi gelen bir yöntemdir. Ezilme, kırılma, zedelenme ve çatlama gibi sorunlar karşısında soğu kompres uygulanması gerekir.
Açık kırıklarda, tespitten önce yara temiz bir bezle kapatılmalıdır, Kırık bölgede sık aralıklarla nabız, derinin rengi ve ısısı kontrol edilir, Kol ve bacaklar yukarıda tutulur, Tıbbi yardım istenir (112).
Kemikleri varsa steril gazlı bezle yoksa temiz bezle örtün. Kanama varsa dıştan sargı ya da temiz bezle kanamayı durdurun. Yaralı bölge boyunca, kemikleri, ellerinizle yavaşça sıkarak ağrı, şişlik ve şekil bozukluğu açısından kontrol edin. Kırık olan bölgenin altından dolaşım, his ve hareket kontrolünü yapın.
Tüm bunlara ek olarak kemik suyu en fazla kemik ve kıkırdak dokularının güçlenmesi için çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle kırık ya da çıkık gibi yaralanmalarda kemik suyu son derece faydalıdır.
Hastanın ağrısının azaltılması ve hastanın gevşemesini sağlamak amacı ile hastane şartlarında ağrı kesici iğneler veya kırık bölgesine yapılan lokal anestezik maddeler ile bu işlem yapılabilir.
Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır. Bu süre zarfında kaynamayan kırıkların tedavisinde enfeksiyon, kısalık, eğrilik gibi eşlik eden probleme göre farklı tedavi yöntemleri kullanılabilir.
Yanlış Kaynama Deformite
İhmal edilmiş olgularda veya konservatif tedavide öngörülemeyen kayma gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Çoğunlukla cerrahi Tedavi ile yanlış kaynamış olan kemik düzeltilerek metal implantlar yardımıyla tekrar kaynatılır.
Kaynamamış Kırıkların Belirtileri Nelerdir? Genellikle kaynamamış bir kırığın en önemli belirtisi kırık bölgesindeki hiç geçmeyen ağrıdır. Kemik kırıklarından sonra bir süre ağrıların devam etmesi normaldir. Ancak kaynamamış kırıklarda bu ağrı, sorun düzeltilmezse de geçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri