Kırılma indisi ölçümü yapan düzeneğe refraktometre adı verilir. Refraktometreler, Sıvı malzemelerin içindeki katı madde miktarını ve kırılma indislerini ölçmeye yarar. Refraktometre ile ölçümlerde saflığından emin olunan maddenin kırma indisi ölçülür ve bulunan değer literatür verileriyle karşılaştırılır.
Bir maddenin kırılma indisi, o maddede yol alan ışığın ya da diğer elektromanyetik dalgaların boşlukta yol alan ışığa göre ne kadar yavaş ilerlediğini gösteren bir katsayıdır. Genellikle n sembolü ile gösterilir.
Kırılma indisi, pratikte çeşitli aletler yardımıyla kolayca ölçülebilmektedir. Kırılma indisinin tayininde kullanılan aletlere REFRAKTOMETRE adı verilir.
Abbe refraktometresinde iki prizmanın arasına kırılma indisi tayin edilecek madde sıvı film olarak yerleştirilir. Prizmalara gönderilen ışık ile kritik açıdan daha küçük açı ile gelen ışınların oluşturduğu aydınlık bölge ve kritik açıdan daha büyük açıyla gelen ışınların oluşturduğu karanlık bölge görülebilir.
Sıvı malzemelerin içindeki katı madde miktarını ve kırılma indislerini ölçmeye yarar.
İlgili 23 soru bulundu
Refraktometreler, katı ve sıvı saydam ortamların kırılma indislerini ölçen cihazlardır. Sıvı malzemelerin içindeki katı madde miktarını ve kırılma indislerini ölçmeye yarar.
ATC 0-20 brix refraktometre; şekerli çözelti ve meyve solüsyonları gibi sıvılar için kullanılan, 0 ila 20 brix ölçüm aralığına sahip, kalibrasyon ve netlik ayarı yapılabilen optik bir refraktometredir.
Bir ortamın kırılma indisi, ışığın boşluktaki hızının bu ortama giren ışık demetinin düşey düzlem ile meydana getirdiği havada ve bu ortamdaki açıların sinüslerinin oranı olarak ölçülür. Gelme açısının sinüsünün kırılma açısının sinüsüne oranına “kırılma indisi” denir.
Bu denkleme göre ortamların kırıcılık indisleri ışığın o ortamdaki hızıyla ters orantılıdır. Kırıcılık indisi ne kadar çoksa ışık o kadar yavaş hareket eder.
Kırılma indisi (nD) veya ışığın hızının vakum ve katı bir cisim arasındaki ilişkisi, materyallerin tanımlanması için tipik olarak kullanılan maddenin ayırt edici bir özelliğidir (6).
Refraktometre , sulu çözeltilerin konsantrasyonlarını ölçmek için kullanılır. Prizmanın üzerine birkaç damla sıvıyı damlattıktan sonra refraktometreyi ışık kaynağına doğru tutup dürbünden yoğunluk miktarını okunur. Bu değerler bize sıvıların özellikleri hakkında bilgiler verir.
Kırılma indisi tayininde kullanılan aletlerden birisi de Abbe refraktometresidir. Abbe refraktometresinde iki prizmanın arasına kırılma indisi tayin edilecek madde sıvı film olarak yerleştirilir.
Refraktometre arıcılık sektöründe kullanır ve bal kalitesini belirlemenize yardımcı olur. Balın içerisindeki Baume, Brix ve Su değerlerini görmenize olanak sağlar. Bal nem ölçer olarak da bilinir. Marmelat ve reçel üretiminde de kullanılabilir.
Gelen ışının normal ile yap ğı açıya gelme açısı; kırılan ışının normal yap ğı açıya ise kırılma açısı denir. Gelen ışın , normal ve kırılan ışın aynı düzlem içindedir. Kırıcılık özelliği saydam ortamın yoğunluğu ile ilgilidir. Ortamların bu özellikleri kırma indisi denilen sayılarla ifade edilir.
Astronomiae Pars Optica genellikle, modern optiğin temeli olarak kabul edilmektedir Willebrord Snellius (1580-1626) 1621 yılında şimdi Snell yasası olarak bilinen kırılma matematiksel yasasını bulundu.
E) Ortamın kırılma indisi artarsa ortamdaki dalga boyu azalır.
Kırılma, fizikte sabit bir yol izleyerek ayırıcı bir yüzeye çarpan ışığın ortamların kırıcılık indislerine bağlı olarak yön değiştirmesine verilen addır. Örneğin, hava ortamında yol alan ışık ışınları su ortamına geçerken normalle belli bir açı yapacak şekilde yön değiştirir, yani kırılır.
🔺En az kırılın ışık kırmızı, en çok kırılan mordur. Bunun. sebebi prizmanın değişik renklere, yani farklı frekanslara gösterdiği kırılma indislerinin farklı
Bir maddenin kırılma indisi, kullanılan ışımanın dalga boyuna, sıcaklığa, derişime ve basınca bağlıdır. Sıcaklık yükseldikçe kırılma indisi düşer. Işının hızı frekansa bağlıdır. Basınç artması yoğunlukta artışa neden olduğundan bir maddenin kırılma indisi de basıncın artmasıyla artar.
Yüksek kırılma indisine sahip bir ortam yoğun ortam olarak adlandırılır. Yoğun bir ortamda ışık daha yavaş bir hızda ilerler. Aksine, daha düşük kırılma indisine sahip bir ortam da nadir ortam olarak adlandırılır ve ışık bu tür ortamda daha hızlı ilerler.
Kırılma mekaniği (fracture mechanics), boru hatlarının güvenilirliğini değerlendirmek açısından en kullanışlı test yöntemlerinden biridir. Bilinen bir kusur varsa metalik malzemelerin kırılmaya karşı direncini ölçer ve yapının bozulmasına neden olan kusurları belirlemenizi sağlar.
Briks kısaca suda çözünen kuru madde miktarı demektir. Örneğin salçada katılık derecesini görmemiz için önemlidir ve salçanın briksi en düşük 28 – 30 briks aralığında olmalıdır. Bu değer salçanın yaklaşık kaç kg domates kullanılarak yapıldığını da gösterir.
Salçanın briksi kaç olmalıdır? Briks suda çözünen kuru madde miktarı demektir. Yani salçanın katılık derecesini gösterir. Salçanın briksi en düşük 28 – 30 briks aralığında olmalıdır.
Brix, meyve ve sebzedeki şeker içeriğinin bir ölçüsüdür. Brix, yüzde olarak ölçülür ve mevcut toplam çözünür katıları temsil eder. TSS, meyve suyunda bulunan sakkaroz, glikoz, fruktoz, sitrik asit, malik asit ve diğer şekerleri içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri