Bunun yanında kırma kumun çok yaygın bir şekilde kullanılabildiğini söyleyen Çakır, "Beton içerisinde 'agrega' denilen çakıl ve kırma taşlar kullanılır. Agrega elde edilirken, bu taşların kırılması sırasında 'kırma kum' dediğimiz çok ince malzeme de ortaya çıkar. Bunlar betonda rahatlıkla kullanılabilir" demekte.
KIRMA KUM Kırma Kum (Taş Tozu) : Petrografik yapısı yine Marmara Fragmantasyonudur. 0-5 arası ince (tozsu) agregadan oluşmaktadır. Hazır beton sektöründe önemli bir yari vardır.
İnşaat imalatlarında kullanılan kum çeşitleri: Beton yapımında ince kum ve kaba kum yerine göre seçilerek kullanılmaktadır.
İnşaat kumu kum ocaklarında açık işletme yöntemi sayesinde üretilebilen kum çeşididir. Kumlar boyutlarına göre sınıflara ayrılmaktadır. İnce kum kategorisinde olan kumlar inşaat sektöründe kullanılan kumlar olarak bilinmektedir. Beton yapmak için en uygun olan kum çeşididir.
Plaj kumu inşaat için idealdir. Deniz kumu (veya okyanus kumu), okyanusa taşınan tortulardan ve okyanus kayalarının erozyonundan meydana gelir. Kum tabakasının kalınlığı değişmektedir. Bu kum türü inşaat için idealdir.
İlgili 29 soru bulundu
İşte bu noktada, ince agrega dediğimiz aslında kumdur. İnşaatta silis esaslı kumlar da kullanılabilir, ki bunlar daha çok dere yataklarından üretilir. Bir de şu an daha çok kullanılan kalker kökenli kumlar vardır. Deniz kumu silis esaslı bir kumdur.
Özgür Çakır, silis (silisyum oksijen) esaslı doğal kumların betonda kullanılmaya uygun olduğunu söylüyor. Bunun yanında kırma kumun çok yaygın bir şekilde kullanılabildiğini söyleyen Çakır, "Beton içerisinde 'agrega' denilen çakıl ve kırma taşlar kullanılır.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
İnşaatlarda dere kumu elenip incesi sıva yapımında kullanılır, kalını ise şap ve beton dökümünde kullanılır.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
Betonun dayanıklılığını artırmak için düşük alkali çimento, kaliteli agrega kullanılmalı, su-çimento oranı azaltılmalı, hava sürükleyici katkı kullanılmalıdır. Ayrıca paspayı elemanları korozyona karşı önlem amaçlı yapılmış işlemler arasında sayılır.
Betonarme yapılarda minimum çimento miktarı Cmin=300 kg/m3 ten aşağı olamaz. Bu değer endüstri yapılarında Cmin= 350 kg/m3 olarak alınmaktadır. Genel olarak minimum çimento miktarı (Cmin), beton üretiminde kullanılacak tüvenan agregadaki maksimum agrega tane çapına bağlı olarak, aşağıdaki formül ile belirlenir.
Deniz kumlarında ve deniz çevresinde nem oranı ve havadaki klor iyonu konsantrasyonunun yüksek olması korozyonu gündeme getirmektedir. Deniz kumlarının geçirimsizlik üzerine etki yaptığı bilinmektedir. Deniz kumları aktif silis içermekte ve alkali reaksiyona yol açarak betonun çatlamasına sebebiyet vermektedir.
Grobeton dökülmesindeki amaç zemin ile temelin irtibatını kesmek ve zeminden gelebilecek su veya kimyasalların temel betonarmeye zarar vermesini önlemektir. Ayrıca grobeton donatı döşenebilmesi için gerekli olan düzgün yüzeyi oluşturması amacı ile dökülmektedir.
Bina Kolonlarında Demir Yok ve Beton Yerine Deniz Kumu Kullanılıyor - YouTube.
Dere kumlarında silisyum dioksit oranının yüksek olması, tane boyutunun inşaat kumu olarak kullanılma açısından büyük olması, fazlaca hayvansal kalıntı içermesi ve bununda beton üzerinde olumsuz etkiler doğurması nedeniyle dere kumlarının yasaklanması gündeme gelmiştir.
Kadıoğlu, binaların betonlarından örnekler aldıklarını belirterek, "Yıkılan binaların önemli bir bölümü eski. Bu binaların betonunda kullanılan agregalarında (betonun ham maddesini oluşturan karışım) hemen hemen tamamı dere kumu kullanılmış. Yasa gereği dere kumlarının kullanılması yasak değildir.
Deniz kumundaki zarar, deniz kabuklarıdır. Elenmiş, pırıl pırıl bir deniz kumundan çok kaliteli beton üretebilirsiniz.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
· Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda. · Beton döşemeler ile temel duvarların birleşimlerinde. · Köprü döşemelerinin onarımında.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Kaba sıva işlerinde orta kum (1-3 mm.) ince sıva ve derz işlerinde ise mil kumu kullanılmalıdır. Bu kum kullanılmadan önce serilerek tamamıyla kurutulduktan sonra delikleri 1mm. olan eleklerden geçirilmelidir.
Şap döşeme, ısıtma ve ısı yalıtım sistemleri gibi iç mekanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Dayanıklı kaldıklarından ve ilave zemin kaplamasına (halı, ahşap vb.) İzin verecek kadar pürüzsüz olduklarından betona ideal bir alternatiftirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri