Bu soğuk pres yağ çeşitleri; ayçiçek yağı, keten tohumu yağı, aspir yağı, susam yağı, badem yağı, ceviz yağı, fındık yağı, kabak çekirdeği yağı ve yerfıstığı yağlarıdır.
Soğuk sıkım yağ nedir? Soğuk sıkım metodu, tohumların, meyvelerin ve yemişlerin yağını çıkarmak için uygulanan bir yöntemdir. Soğuk sıkım tekniğinin geleneksel yağ çıkarma yöntemlerine göre daha sağlıklı olmasının nedeni üretim süreci boyunca ısı kullanılmıyor olmasıdır.
Soğuk pres yöntemi, bir bitkinin meyvesi, tohumu veya çekirdeği gibi yağlı bileşenlerinin dışarı dikkatli atılması ve mekanik ısı uygulaması olmadan ve kimyasal çözücü kullanmadan preslenerek elde edilen yağın yalnızca filtrelenmesi ve şişelenmesi işlemidir (Asil, 2020).
Soğuk Pres Yağ Nedir? Tohum ve çekirdeklerin, soğuk presleme veya diğer adıyla soğuk sıkım yöntemi ile içerisindeki yağın bozulmadan çıkarılması işlemidir.
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
İlgili 24 soru bulundu
Soğuk pres işlemlerde ürünün ısısı 40 dereceyi asla aşmaz eğer aşarsa hem sıcak pres olur hemde ürün içerisinde ki doğal maddeler kaybolabilir. Soğuk Pres tekniği, en iyi ve nitelikli yağların üretimi için kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte yağ filtrelenir ve şişlenir bu işlem sırasında mekanik ısı kullanılmaz.
Soğuk presleme, yağ üretiminde hassas bir üretim şeklidir. Bir bitkinin meyvesi, tohumu veya çekirdeği gibi yağlı bileşenlerinin dışarı dikkatli atılması ve mekanik ısı uygulama olmadan preslenerek elde edilen yağın yalnızca filtrelenmesi ve şişelenmesi işlemidir.
Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır. Zeytinyağı sahip olduğu antioksidanların ve besin değerlerinin korunabilmesi adına, toplanan taze zeytinlerle en kısa sürede üretilmelidir.
Sıcak pres; vücutta kan sirkülasyonu sağlar, bölgedeki oksijeni arttırır ve atık maddelerin atımını hızlandırır. Soğuk pres ise kan dolaşımını azaltarak, bölgenin uyuşmasını sağlar ve acıyı dindirir.
Sağlıklı cilt için cildi nemlendirir ve canlandırır. Cildi sıkılaştırır ve yaşlanmayı geçiktirir. Gözaltındaki şişlikleri azaltır ve cildileri en aza indirger. Yüzdeki kırışıklıklar,siyah noktalar, alerji , egzema gibi sorunlara karşı olumlu etki gösterir.
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerden üretilir. Erken hasat zeytinler henüz daha toprağa düşmeden toplanır ve aynı gün içerisinde öğütülerek zeytinyağına dönüşür. İyi bir soğuk sıkım zeytinyağını koklayarak anlamak mümkündür. Soğuk sıkım, taş baskı zeytinyağı daha koyu renkli ve yoğun aromalıdır.
Soğuk sıkım hindistan cevizi yağı, maddeyi hiçbir kimyasal işleme maruz bırakmadan üretme sonucunda elde edilir. Sıkılan ürün kurudur ve kesinlikle rafine işlem görmemiş olmalıdır. Hindistan cevizinin içindeki su çıkarılarak kurutulur ve pul şekline gelecek şekilde öğütülür.
Soğuk pres tekniği; en yüksek nitelikli bitkisel yağların üretilmesinde kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir.
Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hindistancevizi yağı kuru cildi etkili bir şekilde tedavi edebilir, cildin sarkmasını önleyebilir ve kırışıklıkları giderebilir. Sabahları cilde az miktarda hindistancevizi yağı uygulayabilir ve gece yatmadan hemen önce bu miktarı ikiye katlayabilirsiniz.
Kuru yüz iyi gelen yağlar zeytinyağı, argan yağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Yağlı yüze aspir yağı, üzüm çekirdeği yağı ve kuşburnu çekirdeği yağı iyi gelir. Sivilceli yüzlerin ise kekik yağı ve jojoba yağı kullanması önerilir.
Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir. Cilt üzerine ince bir tülbent veya havlu konularak, buzun cilde direk temas etmesi engellenmelidir.
Soğuk preslemede olsa yayın kırılma riski hep vardır, çünkü olduğundan fazla yükle yayı küçültüyorsunuz, yayın kırılma direnci azalıyor, darbe emişide azalıyor bu durumda, maksimum direncinin üstünde bir yükle bunu yapıyorsunuz, normalde yay ilk şekil aldıktan sonra ısıtılarak şekli korunur ve belli bir açılma gösterir ...
Soğuk Sıkım Kaç Derece Olmalıdır? Soğuk preslenmiş yağ çıkarma işlemi için ideal sıcaklığın 50 °C ve altında olması gerektiği ifade edilmektedir.
Riviera zeytinyağı yapım aşamasında birçok işlemden geçmektedir. Bu işlemlerin içinde en önemlisi soğuk sıkım işlemidir. Soğuk sıkım işlemi sırasında riviera zeytin yağının içine sızma zeytin yağı katılmaktadır. Bu işlem yapılma amacı ise riviera zeytin yağının kıvamını tutturmak içindir.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
Tercih sırası (aynı zamanda maliyet) genelde şöyle oluyor: Bulabiliyorsanız orijinal spor yay > coilover > press. Tüm tekerlere soğuk presste ciddi konfor kaybı olacaktır. İtinayla yapan yer bulmanız çok zor, dolayısıyla tavsiye edilen bir seçenek değil.
Bir çok çeşitliği olan bu presler etki alanlarına göre de çeşitleri değişmektedir. Tek tesirli presler, çift tesirli presler, üç tesirli presler veya tek etkli, çift etkli, üç etkili presler olarak da adlandırılmaktadır.
Susam yağı; susam bitkisinin meyveleri içinde oluşan tohumlardan yapılmaktadır. Bu tohumların kabukları soyulup ayıklanarak soğuk sıkım yöntemiyle bitkisel sıvı yağ elde edilmektedir. Soğuk pres tekniği ile elde edildiği için yüksek sıcaklığa maruz kalmadığı için içerisindeki bileşenler zarar görmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri