Uygulayacağınız yöntem çok basit, mutfak okulunda ve okul sonrasında restoranda ocakta ya da fırında közlediğimiz patlıcan ve biberleri hemen cam ya da metal bir kap içine alıp üstüne hava almayacak şekilde streç çekiyorduk. 15-20 dakika bekledikten sonra kendi buharıyla yumuşayan kabukları zahmetsizce soyuyorduk.
Biberleri ocakta kabukları kararıncaya kadar közleyin ve közledikten sonra yumuşamalarını ve daha kolay soyulmaları için bir tabak içine alın ve üzerini alüminyum folyo ya da şeffaf folyo ile kapatın. Biberleri bu şekilde birkaç dakika bekletin.
Fırını bile ısıtmadan sadece 25 dakika da güzelde közlendiler. Fansız fırında 250 derece de közledim. Sonra ilk sıcağı çıktıktan sonra elimi attığım gibi kabuklar kendiliğinden soyuldu. Önceden soyarken kabukları soymak için biberlerden bir parçacık ziyan oluyordu.
Kapya biberleri güzelce yıkadıktan sonra kağıt havlu ile kurulayın. Biberleri ocağın üzerinde veya fırın ızgarasında közleyebilirsiniz. Közlenen biberleri bir kabın içerisine alın ve kapağını kapatın. Bu sayede kabukları daha kolay soyulacaktır.
Fırın tepsisinin içerisine bir yağlı kağıt serin ve üzerine kırmızı biberleri dizin. Fırça yardımı ile kırmızı biberleri hafifçe yağlayın. Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin ve kırmızı biberleri ara ara ters düz ederek yaklaşık 10 dakika boyunca kontrollü bir şekilde közleyin.
İlgili 27 soru bulundu
Biberlerinizi yıkayıp kuruttuktan sonra üzerine bıçak yardımıyla üzerine delikler açın. Fırın tepsisine dizin ve 200 derecede 15 dakika kadar pişirin. Biberlerinizi kolaylıkla soymak için ise mutlaka kapaklı bir kabın içerisine dizip kapağını kapatın.
Közleme tavaları ile sebzelerinizi ya da meyvelerinizi ister ocakta isterseniz de fırında közleyebilirsiniz. Közleme tavasında hazırlamış olduğunuz patlıcan, biber, domates, mısır gibi sebzeleri, salata ya da yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Bu sayede daha yağsız ve sağlıklı besinler elde edebilirsiniz.
Temizlemiş kırmızı biberleri 15 dakika sıcak suda haşlayın. Haşlanmış biberlerin kabuklarını soyduktan sonra sarımsak, limon suyu, tuz ve zeytinyağı ile hazırlanan sosu ilave edin.
Kapya biber, diğer bir adı ile kırmızı biber yağ yakıcı etkisi kanıtlanan süper besinlerdendir. Halk arasında kırmızı biber olarak anılan, büyükçene; dolması ve bir de közlendikten sonra sarmısak ve zeytinyağı ile yapılan mezesi nefis olan biber türüdür.
Kapya biberlerinizin renginin kızarmasını sağlamak adına sürekli güneşli alanlarda muhafaza ettiğiniz saksılarınızı ara ara döndürerek biberlerin her tarafının güneş ışığı aldığından emin olmalısınız. Biber bitkinizi gölgeden ve şiddetli rüzgarlardan korumalısınız.
Piştikten sonra çıkarıp soğumasını bekliyoruz. İyice soğuyunca kabuklarını sıyırıp musluğun altına tutarak hepsinin içini dışını çekirdeklerinden arındırarak güzelce yıkıyoruz. Dilerseniz biberlerin saplarını kestikten sonra boydan keserek bıçak yardımı ile de çekirdeklerini temizleyebilirsiniz.
Kışın kolaylıkla çıkarıp tazesinden hiç bir farkı olmayan kızartmalık biber tarifimize başlayalım. Biberler yıkanıp sap kısımları kesilir. Kuruladıktan sonra kızgın yağ da kızartılıp yağını çekmesi için havlu kağıt üzerine alınır, soğuduktan sonra poşetlere paylanıp dondurucuda ki yerini alır.
Tam da bu noktada "Biber ne kadar sürede kızarır?" sorusu akla geliyor. Kızgın yağa attığınız biberler yaklaşık 5 dakikada hızla kızaracaktır.
Közlenmiş patlıcanları daha kolay soymak istiyorsanız; közlenen patlıcanları Koroplast Streç Film'le sarın, biraz bekleyin ve daha sonra patlıcanların sapından tutup streçle beraber çekin. Kabukların da rahatlıkla çıktığını göreceksiniz.
Yoğurdu, ezdiğimiz sarımsağı, mayonezi ve tuzu bir kaba alıp karıştırıyoruz. Pişen biberleri yoğurda ekleyip karıştırıyoruz. Tereyağını eritip, kırmızı toz biberi ekleyip kızdırıyoruz. Yoğurdun üzerine döküp servis ediyoruz.
Kahramanmaraş'ın meşhur kırmızı pul biberi, “İpek Biber” olarak da anılıyor. Yöre ikliminde meşhur rengini, lezzetini ve aromasını kazanıyor, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
Kırmızı bibere acılığını veren kapsaisin eklem ağrılarını ve zona hastalığının neden olduğu sancıyı dindirmeye yardımcıdır. Kapsaisin romatizma, siyatik nöralji, sırt ağrısı ve lumbagoya karşı genellikle dıştan uygulanan ilaçlarda kullanılır.
Çiğ veya pişmiş olarak tüketilir.
Biber aynı zamanda kalorisi düşük yiyecekler arasındadır.
Geniş bir tencereyi ocağa koyup azıcık ısıtıp (15 saniye kadar) sirke, sıvı yağ, tuz ve zeytinyağını koyup hafif kaynamaya başlayınca biberleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Daha sonra iri doğranmış sarımsağımızı ve maydanozumuzu da ekleyip harmanlıyoruz ve ocaktan alıyoruz. Temiz cam kavanozlarımıza dolduruyoruz.
- Kırmızı biber, C vitamini haricinde beta karoten, likopen ve lif, E vitamini ve potasyum zenginidir. - E ve C vitamini içeriği ile yaşlanma karşıtı antioksidanlar yönünden zengindir. - Atardamarların zarar görmesini ve cilt yapısının deformasyonunu engeller.
Tost makinesinde biber pişirmek hem inanılmaz pratik hem de çok hızlı oluyor. Biberi yağda kızartmadan daha kolay ve çok çok hafif, biberi közlemekten ise daha pratik. Sıfır yağ ile kalori derdi de yok. Pişen biberin lezzeti de o kadar duru ve güzel oluyor ki közleme biber tadı alıyorsunuz.
Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırına verin. Yaklaşık 30-35 dakika fırında ara ara ters yüz ederek közleyin. Bu esnada biberlerin kabukları tamamen kabarmaya ve rengi koyulaşmaya başlayacaktır. Közlenen biberleri fırından alıp, ılımaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri