Bu nedenle de öncelikle kişinin kredi notuna bakılmaktadır. Kredi notu söz konusu kişinin ödeme alışkanlıklarını anlamak için oldukça önemlidir. Eğer kişi ödemelerini zamanında yapmazsa bankalar öncelikle kredi notunu düşürür, sonrasında ise kırmızı kalem çekme işlemi uygulanır.
Kara listeye giren kişilere kredi veren bazı bankalar arasında Akbank'da bulunur. Akbank, sicili bozuk olan kişilere kredi verir. Genellikle kredi sonucu 24 saat içinde sonuçlanır. Bununla birlikte; Türkiye Ekonomi Bankası, Denizbank ve Vakıfbank da kredi veren bankalardandır.
Korona virüs sürecinde sicili bozuk olana kredi kullandıran bankalar Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank olmuştur. Belli dönemlerde bu bankalar kampanyalar yaparak kara listeye ve sicili bozuk olanlara bile kredi vermektedir.
İcralık olan kişiler, bankalara kredi başvurusunda bulunurken borç yapılandırma talebi adı altında başvuru yapılır. Bu genellikle uzun vadeli ve düşük taksitli bir yapılandırma sürecidir. Bu noktada ise aylık gelir belgesine ek olarak bankalar tarafından kefil ya da ipotek istenebilir.
Çünkü siciliniz bozulduktan sonraki dönemlerde ödemelerinizi zamanında yapsanız bile belirli bir süre kara listeden çıkamazsınız. Kara listeden çıkmanın tek şartı, kara listeye girmenize sebep olan borcun bitmesinin üzerinden 5 yıl geçmesidir. 5 yıl sonra siciliniz temiz görünür.
İlgili 41 soru bulundu
Kırmızı Kalem Yiyenlerin Kredi Alması
Ancak yine de kredi taleplerinin onaylanmasından önce tüm bankalar, mevcut borçların ödenmesi şartını koşmuştur. Yani kırmızı kalem çekme işlemi sonrasında yeniden kredi alabilmeniz düşük bir ihtimal olsa da, eğer mevcut borçlar ödenirse bu ihtimal yükselmektedir.
Sicil affından yararlanan tüketiciler almış oldukları kredilerden dolayı herhangi bir cezai işleme tabi tutulmuyor ve kredi sicilinin yenilenme süresini beklemeden yeniden kredi alabiliyor.
İcralık Olanlara Hangi Bankalar Kredi Verir? Ziraat Bankası icra durumunda olan kişilere kolay yoldan kredi veren bankalar arasında sayılmaktadır. Ancak bankaya arsa, ev ya da işyeri tapusu götürmek gerektiği ifade edilmektedir. Böylelikle 100.000 TL'ye kadar kredi alma şansı ortaya çıkmaktadır.
Sicil affından faydalanmak için gerçek veya tüzel kişilerin 1 Ekim 2022 tarihinin öncesine ait borçlarını taksitlendirmeleri, yapılandırmaları veya tümüyle ödemeleri gerekmektedir. Aynı zamanda bu işlem 1 Temmuz 2023 tarihine kadar sonuca ulaştırılmalıdır.
Bankalar, kara listeye girmiş kişilere, tekrar kredi verebilir. Ancak öncesinde,bu kişilerin bankalara olan borçlarını kapatmaları ve kredi notu sorgulama işlemlerindeki kayıtlarının silinmiş olması gerekir.
Bu haktan, anapara ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Yapılan görüşmeler neticesinde sicil affını getiren kanun teklifi Meclis'ten geçerek yasalaştı.
Banka sicilini temizlemenin yolu, tüm borçların tamamen ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Ancak, banka sicilinin tamamen temizlenmesi için gereken süre genellikle 5 yıldır. Kredi sicili düşükken, yani kredi notu düşükken, bankaların sunduğu avantajlardan yararlanmak mümkün değildir.
Kredi notunun düşük olması bankaların gözünde güvenilir olmadığınızı gösterir. Bu nedenle yüksek gelire sahip bir kefil göstererek kredi çekebilirsiniz. Böylelikle banka borcunuzu ödemeyi geciktirmeniz durumunda kefil aracılığı ile borcunu temin edecektir.
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
Yapmanız gereken Merkez Bankasına durumunuzu anlatan ve kara listede olup olmadığınızın sorgulanmasını isteyen bir dilekçe yazmaktır. Dilekçe iadeli taahhütlü olarak yazılmalıdır. Merkez Bankası 15 gün içerisinde sizle gerek duyduğunuz bilgileri yazılı olarak ilecektir.
İcraya verilen borçlar, kredi notunu olumsuz etkiler. Buna karşın, icralık olanların kredi olanaklarından belli koşullarda yararlanmaları mümkün olabilir.
Alacaklı tarafın, başlatmış olduğu icra takibi kesinleşmesinden sonra borçlunun haciz caiz olan bir takım taşınmaz malına, taşınır malına veya üçüncü kişilerdeki hak ve /veya alacağına haciz koyabilir. Borçlunun üçüncü şahıslarda bu anlamda bankadaki mevduatına (parasına) da haciz konabilir.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Tazyik hapsi, bir diğer adıyla disiplin hapsi, kanundan doğan sorumluluğunu yerine getirmeyen kişilerin bu sorumluluklarını yerine getirene kadar belli sınırlar dâhilinde hapis cezası almasıdır. İcradan kaynaklı tazyik hapsi en fazla 3 aylığına verilebilir. Bu tazyik hapsine zorlama hapsi de denilmektedir.
İcra takibi sürecinin sonunda, unutmayın ki, bu durum hiçbir şekilde kredi sicilinize yansıtılmaz!
Eşi İcralık Olan Biri Kredi Çekebilir mi? İcralık durumu konut ve taşıt kredilerinde detaylı incelenir. İhtiyaç kredisi için kişinin eşi icralık olsa bile kredi notu yüksek ve krediye uygun görülürse kredi çekilebilir.
Bankalara olan eski borçlarınızı tamamen kapatınca siciliniz temizlenmemektedir. Borcunuzu kapatmanızın üzerinden beş yıl süre geçmesi gerekmektedir. Banka sicilinizi temizlemek için borcu bitirip üzerinden beş yıl geçmesini beklemeniz gerekmektedir.
Gerçek ve tüzel tüm kişilere ait, son ödeme tarihi (vadesi) 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olan karşılıksız çek, bireysel ve ticari niteliğindeki kredi kartı ve kredi, protestolu senet borçlarını kapsamaktadır. 20 Mayıs 2021 tarihi sonrası borçlar bu düzenleme kapsamında değildir.
Yapılan görüşmeler neticesinde sicil affını getiren kanun teklifi Meclis'ten geçerek yasalaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri