Kırmızı lahanayı doğrayıp bol tuz ile derin bir kapta bir gün bekletin. Ertesi gün elinizle suyunu sıkıp süzdürdükten sonra kavanoza doldurun. Ağzına kadar üzüm sirkesiyle doldurup, salata yapmaya hazır hale getirin. İsteğe göre roka, dilimlenmiş zeytin, mısır konservesi ilave edip salata yapın.
Mor lahanayı yıkıyoruz derin bir kaba doğuruyoruz. Üzerine toz şeker, sirke, tuz, limon tuzu veya limon suyunu ekliyoruz, harmanlıyoruz. Biraz rengi değiştiğinde kavanoza dolduruyoruz, dolapta saklıyoruz. İhtiyacımız olduğunda salatalara ekliyoruz.
Kırmızı lahana salatalarda ve turşularda vazgeçilmezlerdendir. Kat kat yaprakları ve mora çalan rengi ile son derece lezzetli bir sebze türüdür. Zayıflamak isteyenlerden lezzetli salatalar yapmak isteyenlere kadar hemen herkes kırmızı lahanadan faydalanabilir.
Kırmızı lahanayı ince ince doğrayın. Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun. Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin. Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.
İlgili 17 soru bulundu
Mor lahananın dış yaprakları koparılır (Çok sert olduğu için salatanın yapısını bozar.). Mor lahana ortadan ikiye bölünür ve kullanılacak olan kısım ovalanarak yıkanır. Mor lahana ince ince doğranır (Meze kıvamında yapmak istiyorsan rendeleyebilirsin.).
Mor Lahana Faydaları
Bağırsakların daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. Antioksidan oranı yüksektir. C vitamini oranı da fazladır. Bu içeriği ile zararlı mikrop ve bakterilere karşı vücudu korur.
Defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfilleri çıkardıktan sonra sıcak su, tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle lahanalar yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Suyunu pişirme işlemi sırasında düzenli olarak kontrol ettiğiniz kırmızı lahana yemeğini sıcak ya da ılık olarak servis edin.
İnce ince lahanayı doğrayın bir tencereye yağı bırakıp kızdırın ve lahanayı içine bırakın. Tuzunu ve şekerini atın orta ısılı ocakta karıştırarak yumuşatın. Tencerenin kapağına açıp içine sirkesini nişastasını ve suyunu koyup karıştırın. 5-10 dk daha ocakta pişirin.
Lahana gibi brokoli ve karnabahar da sülfür içeren sebzelerdendir. Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz. Emziren anneler öğünlerine bu sebzeleri eklerse, süt aktarımı ile bebeklerde de gaz oluşabilir.
Öncelikle mor lahana ince ince kıyılır. Sıvı yağ tavaya alınarak hafif kızdırılır. Sarımsaklar eklenerek kokusu çıkana kadar pişirilir. (Ben içine koymadım.
Kırmızı lahanayı ince şeritler halinde kıyın. Tuz ile birlikte 3-4 dakika ovun. Sütaş Süzme Yoğurdu, ezilmiş sarımsakları ve doğranmış ceviz içini de kaseye ekleyip güzelce karıştırın. Hazırladığınız kırmızı lahana mezesini servis tabağına alın ve orta kısmına çukur açıp Sütaş Süzme Yoğurdu yayın.
Kırmızı Lahana Nasıl Saklanır? Kırmızı lahanalarınızı buzdolabında rahatlıkla 1 ay süreyle saklayabilir, dolaptan alıp direkt salatalarınıza ekleyebilirsiniz.
Doğru ve ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kırmızı lahana hazımsızlığa, kramp ve mide ağrılarına iyi geliyor, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor.
Gözlemlendiği gibi lahananın mor suyu asit özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında kırmızıya, baz özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında ise rengi yeşile-maviye döner. Kırmızı lahana suyu bize bu şekilde diğer maddelerin kimyasal özelliğiyle ilgili bilgi verdiği için indikatör olarak düşünülebilir.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
Kırmızı lahana yuvarlak şekilde doğranır ve yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Kasede yağ ve baharatlar karıştırılır, lahanaların üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 40 dakika pişirilir.
Mor lahanamızı yıkayıp ince ince doğrayıp tavamıza alıyoruz. Üzerine su, sirke, zeytinyağ ilave edip karıştırıp kapağını kapağı kapalı şekilde ve ara ara karıştırarak suyunu çekene kadar orta ateşte pişiriyoruz.
Karalahana, marul ile bezer görünümde olması sebebiyle aynı kategoride sanılsa da aslında turpgiller (Brassica) ailesinden, geniş ve kalınca kat kat yapraklara sahip bir sebzedir. Beyaz ve kırmızı lahana gibi merkez yaprakları baş oluşturmaz. Kış sebzesi olarak yetiştirilen karalahananın yaprakları koyu yeşildir.
Tuzladığınız mor lahanaların üzerine limon ya da sirke ilave edin. Ardından ovmaya başlayın. Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak.
Kırmızı lahana ya da diğer adıyla mor lahana, turpgiller familyasının geniş yapraklı, kat kat açılan sağlıklı bir üyesidir. Sonbahar – kış sebzesi kırmızı lahana, süper besin olarak anılır. Kırmızı lahana çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Püf Noktası Mor lahana fırında pişirildikten sonra, üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek tüketilebilir. Yoğurdu üzerine dökmek yerine, servis tabağına önce yoğurdu ekleyip, üzerine pişirdiğiniz lahanaları yeleştirerek servis yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri