Gözlemlendiği gibi lahananın mor suyu asit özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında kırmızıya, baz özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında ise rengi yeşile-maviye döner. Kırmızı lahana suyu bize bu şekilde diğer maddelerin kimyasal özelliğiyle ilgili bilgi verdiği için indikatör olarak düşünülebilir.
Bu çözeltinin üzerine lahana suyunu eklediğimizde tüpteki sıvının renginin yeşile döndüğü gözlemlendi. Üçüncü tüpe ise saf su konuldu. Saf suyun üzerine lahana suyunu ekleyince tüpteki sıvının rengi açık mor olarak gözlemlendi. ( Lahana suyunu seyrelttiğimiz için mor olan rengi açık mora dönmüştür. )
Lahana suyunu bir süzgeçten geçirerek bir kavanoza veya büyük bir ölçü kabına dökün. Kavanozdaki koyu mor sıvı pH indikatör sıvısıdır. Kırmızı lahana indikatör sıvısını buz kalıbının bölmelerine dökün. Buz küpleri yapmak için birkaç saat dondurun.
pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
Sorumuza dönecek olursak kırmızı lahananın doğal indikatör olduğunu söylemiştik. Lahanaya limon sıkılırsa rengi pembe - kırmızı olur.
İlgili 44 soru bulundu
Mor lahana indikatör müdür? Mor lahana, içinde doğal flavin ve antosiyanin pigmentlerine sahiptir. Bu pigmentler doğal pH indikatörü olarak işlev görür.
Doğal indikatör
Doğada kendiliğinden bulunan, asidik-bazik ortamlarda yapısında değişimler ortaya çıkan ve genellikle renk farklılıklarıyla bunu ortaya koyan maddelerdir.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Doğal indikatörler: Mor lahana suyu, kırmızı pancar, yaban mersini, ortanca, üzüm suyu, sirke, …
Kırmızı lahana ya da diğer adıyla mor lahana, turpgiller familyasının geniş yapraklı, kat kat açılan sağlıklı bir üyesidir. Sonbahar – kış sebzesi kırmızı lahana, süper besin olarak anılır.
pH belirteçleri (İndikatörler), çözeltinin pH'ına bağlı olarak renk değiştiren, karmaşık yapıdaki organik bileşiklerdir. Bu tür bileşikler, asit ya da baz titrasyonunun bitiş noktasını saptamak amacıyla kullanılır. pH belirteçlerini asit, baz, redoks ve çöktürme belirteçleri olarak sınıflamak mümkündür.
Çözeltilerin pH değerlerine göre renk değiştirme özelliği gösteren kompleks yapıdaki organik bileşenler indikatör olarak bilinir. Özellikle titrasyonun bitiş noktasına saptamak ve buna göre işaretleme yapmak amaçlı kullanılır.
15-47 KİLOGRAM ARASI LAHANA ÜRETİYOR
Tarlasında su havuzunda beklettiği koyun gübresini sıvı halde kullanan Aydoğan, bu sayede ağırlıkları 15 ile 47 kilogram arasında değişen lahana üretti.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Mor lahana, C vitamini , antosiyaninler, karotenoidler, kaemprefol gibi flavonoid antioksidanları bünyesinde barındırır. Bu bileşenler vücudumuz için son derece faydalıdırlar. Mor lahananın içinde sülfür bileşeni bulunur. Bu bileşen akne ve sivilcelerle mücadele eder.
Cevap: İndikatörler doğal da yapay da olabilir. Yapay indikatörler; turnusol kağıdı, fenolftaleyn, metil oranj vb. doğal indikatörler kırmızı lahana, ortanca çiçeği, pancar vb.
Suyu sıkılıp içilen kırmızı lahananın kan basıncını azaltığı, sindirimdeki hücreleri yenilediği biliniyor. Bunun dışında kabızlık gibi sorunlar sırasında tüketerek bağırsakların fonksiyonlarını artırır. Mide suyunun yenilenmesini destekler. Ayırca kas ve kemiklerdeki asidin artmasının önüne geçer.
Brüksel lahanası, beyaz/kırmızı lahana: ''Sulforafen'' içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebzeler karın yağlarını yakmaya yardımcıdır.
Kansere karşı iyi bir koruyucudur. Astım, romatizma, siyatik, sarılık ve safra kesesi hastalıklarında faydalıdır. Kandaki şeker oranını düşürür.
Yapraklı Sebzeler: Ispanak, marul, lahana, pazı ve diğer yapraklı yeşillikler yüksek oranda lif ve mineral içerir. Bu tip sebzelerin düzenli olarak tüketilmesi damar tıkanıklığı riskini azaltır ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
İndikatörler grafik üzerine yerleştirildiklerinde belirli “tahmini” sonuçlar oluştururlar ve yine bu sonuçlar grafik üzerinde görülür hale gelir. Yani geçmişte bazı koşullar altında fiyat hangi yöne gittiyse indikatörler sayesinde “bu tür koşullar altında fiyatlar şu yöne gitti” tahminleri yapabiliriz.
Doğrulanmış Cevap
Kırmızı lahana, üzüm suyu ve çay doğal indikatörler olarak adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri