Gözlemlendiği gibi lahananın mor suyu asit özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında kırmızıya, baz özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında ise rengi yeşile-maviye döner. Kırmızı lahana suyu bize bu şekilde diğer maddelerin kimyasal özelliğiyle ilgili bilgi verdiği için indikatör olarak düşünülebilir.
Saf suyun üzerine lahana suyunu ekleyince tüpteki sıvının rengi açık mor olarak gözlemlendi. ( Lahana suyunu seyrelttiğimiz için mor olan rengi açık mora dönmüştür. ) Böylece öğrencilerimizle doğal bir indikatör olan kırmızı lahana yardımıyla asit ve bazların tanınmasını deneysel yöntemle gerçekleştirmiş olduk.
Mor lahana, içinde doğal flavin ve antosiyanin pigmentlerine sahiptir. Bu pigmentler doğal pH indikatörü olarak işlev görür.
Hazırlanışı en kolay evrensel indikatör lahana suyudur. Kırmızı lahanayı suda ısıtırız. Lahananın suyunu salmasıyla elde ettiğimiz çözeltide antosiyanin indikatörü vardır.
Yüksek oranda lif içerdiğinden vücudun uzun süre tok kalmasını sağlar. İltihabı vücuttan atar. Kırmızı lahana vücuttaki iyot emilimini azaltarak tiroidlere zarar verebilir.
İlgili 34 soru bulundu
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir.
Lahana: İçindeki bazı enzimler cinsel gücü artırıyor. Araştırmalar lahana yiyen erkeklerin yüzde 90'ının aşırı cinsel istek duyduğunu kanıtlıyor.
Kırmızı lahanadan elde ettiğimiz çözeltinin rengi pH değerine bağlı olarak değişir. pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür.
Lahanayı doğrayıp kıtır kıtır bırakmak yerine bir miktar tuzla ovarak hem lezzetini ortaya çıkarabilir hem de yumuşatabilirsiniz.
Doğrulanmış Cevap. Cevap:Kırmızı lahana nötrdür.
pH belirteçleri (İndikatörler), çözeltinin pH'ına bağlı olarak renk değiştiren, karmaşık yapıdaki organik bileşiklerdir. Bu tür bileşikler, asit ya da baz titrasyonunun bitiş noktasını saptamak amacıyla kullanılır.
Doğal indikatör
Doğada kendiliğinden bulunan, asidik-bazik ortamlarda yapısında değişimler ortaya çıkan ve genellikle renk farklılıklarıyla bunu ortaya koyan maddelerdir.
Alkali beslenme, vücuttaki pH değerini asidik yönden alkali yöne çevirir. 0-14 arasında olan pH skalasında 7 nötr, 7'nin altı asidik, 7'nin üzeri ise baziktir, yani alkali durumudur.
A, B6, C ve K vitaminleri ile potasyum, demir, kalsiyum, riboflovin, tiamin, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko gibi vücuda yararlı birçok madde bakımından zengin olan kırmızı lahana, doğru ve düzenli şekilde tüketildiğinde vücuda birçok olumlu etkisi bulunuyor, mevsimi yaklaşırken kırmızı lahananın faydalarını bir bir ...
Tuzladığınız mor lahanaların üzerine limon ya da sirke ilave edin. Ardından ovmaya başlayın. Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak.
Yaygın indikatörler: Turnusol, fenolftalein, fenol kırmızısı, bromtimol mavisi, metil oranj, metil kırmızısı, alizarin sarısı, … Doğal indikatörler: Mor lahana suyu, kırmızı pancar, yaban mersini, ortanca, üzüm suyu, sirke, …
Lahanayı dörde bölüp sert yerlerini ayırıp ince ince doğrayın içine turşuluk tuzdan 2 kaşık atıp elimizle lahanaları iyice ovalım. Tuzuna bakın az gelirse damak tadınıza göre tuz atın. Lahanalar sulanana kadar ovmaya devam edin. Bu şekilde yarım saat bekletin.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Sorumuza dönecek olursak kırmızı lahananın doğal indikatör olduğunu söylemiştik. Lahanaya limon sıkılırsa rengi pembe - kırmızı olur.
Kırmızı lahana suyunu bir nevi kırmızı turnusol kağıdı gibi düşünebilir. Kırmızı lahana suyu, bir asit baz indikatörüdür.
Öncelikle cevabımız Evet olur.Yani asitler ve nötr maddeler tepkimeye girebilir. Nötr maddeler asitler ile tepkimeye girer fakat bazlar ile tepkimeye girmez.
“frijidite” veya “cinsel soğukluk” olarak da adlandırılmaktadır. Cinsel isteksizlik, tıp dilinde 'hipoaktif cinsel istek' olarak da bilinmektedir.
Doğal Cinsel Gücü Arttırıcı Besinler Tüketmek
İstiridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu gibi yiyecekler hormonları tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır. Bu yiyeceklerin dengeli ve düzenli olarak tüketilmesi cinsel isteği arttırmakta önemli rol oynamaktadır.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri