Rengi ile en dikkat çeken sebzelerden biri de kırmızı pancar. Rengi kadar faydaları da övülmeye değer bu sebze, C vitamini, folat (B9 vitamini), fosfat, manganez, potasyum, kalsiyum, selenyum, demir gibi birçok vitamin ve minerale sahip.
Kansızlığı Önleyici. Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri de kansızlık ve demir eksikliği sorunlarının çözümüne destek olması. Alyuvar düzeyini artırdığı gözlemlenen pancar suyunun kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getiriyor.
Pancara kırmızı rengini veren betalain önemli etkili bir antioksidandır. İçeriğinde A, B6, B12, C, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda fosfat ve potasyum gibi birçok mineral içeren pancar kansere karşı koruyucu görevi yapmaktadır.
Kansızlık problemi olanların bol miktarda kapari kullanmaları ve mutlaka kırmızı pancar suyu tüketmeleri gerekir. Havuç suyu ile eşit oranda karıştırılarak içilen pancar suyu, kısa sürede kan yapımına destek verir, alyuvar düzeyini yükseltir.
Balcı, “Kırmızı pancarın faydalarından bir diğeri ise demir eksikliği ve kansızlığın giderilmesinde etkili olmasıdır. Pancar suyunun alyuvar düzeyini arttırarak kan yapımına katkıda bulunması, bu sebzeyi oldukça değerli bir besin haline getirmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir. Pancarı dilimleyip, tuz, karabiber, limon suyuyla ve baharatlarla sağlıklı bir atıştırmalık hazırlanabilir. Kırmızı pancarları bütün veya dilimlenmiş olarak kızartabilir ya da buharda pişirilebilir.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Orta boy bir kırmızı pancar yaklaşık 4 gram diyet posası içerir ve bu sayede bağırsaklarımızı korurken, bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önler. Yeterli posa tüketiminin kolon kanserine karşı koruyucu nitelikte olduğu düşünülürse de büyük fayda sağlar.
Kansızlık İçin Ne İyi Gelir? Kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, tahin, pekmez, pazı ıspanak, roka, muz, elma armut, kuru erik, kırmızı üzüm kansızlığa iyi gelir. Kırmızı et türleri, ıspanak, pazı, pekmez, balık, elma, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren besinlerin başında gelir.
Şeker pancarının faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kanı temizlemesi ve iltihapları önlemesi de bulunmaktadır. Şeker pancarı cilde faydaları olan bir gıdadır. Cilt neminin ve renginin dengelenmesine yardımcı olan pancar kırışık oluşumunu da yavaşlatır.
A, B, C, P vitaminlerini içerisinde barındırdığından mineraller bakımından oldukça zengindir. Yapılan çalışmalar kan basıncını düşürme, iltihapla savaşma, enerjiyi arttırma gibi etkilerinin yanı sıra zihinsel ve duygusal sağlığı destekleyen faydaları olduğunu da ortaya çıkarmıştır.
Haşlayıp tek başına tüketebilir veya cipsini yapabilirsiniz. Dilerseniz suyunu sıkıp içebilirsiniz. Birçok kişinin aklında “pancar suyu içilir mi” sorusunun olduğunu biliyoruz. Uzmanlara göre pancar suyu içmek çok faydalı.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Her öğünde mutlaka bol yeşillik tüketin. Demir emilimini artırmanın önemli bir yolu bu besinleri C vitamini ile birlikte tüketmektir! Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demirin alımını artırılmış olur.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır.
Soğuk suda, içindeki kırmızı suyu akıtmamak için zedelemeden yıkanmalıdır. Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı değildir. Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ yenmesidir. Çiğ sevmeyenler ince dilimler halinde seramik veya çelik tavada 1 dakika kaynatarak garnitür veya salataya ekleyebilir.
Kırmızı pancar, spor aktiviteleri için enerji sağlayarak önemli miktarda karbonhidrat içermektedir. Kırmızı pancar, içerdiği demir miktarı sayesinde anemiyi önlemeye yardımcı olarak kırmızı kan hücrelerinin yenilenmesini sağlamaktadır.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Kansızlığa ne iyi gelir Canan Karatay ve diğer uzmanlar tarafından gündeme getirilen bir konudur. Eğer kansızlığı sağlıklı beslenerek çözmek istiyorsanız; mutlaka beslenme listenize brokoli eklemelisiniz. Brokoli lif içerir, antioksidandır. Kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına yardımcı olacaktır.
Vücudumuzdaki demir depolarını artıracak ve kansızlığı önleyecek besinlerin başında; kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, pekmez, kuru üzüm/kayısı/erik gibi kuru meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar demirin iyi kaynaklarıdır.
Yurt dışı merkezli üretim yapan en iyi demir takviyesi markaları arasında Solgar, Nature's Bounty, Vitabiotics ve Doppelherz sayılabilir. Kolay tüketim sunan özel formlarda hazırlanan bu markaların ürünleri, yüksek biyoyararlanım sağlayan güçlü formülleri sayesinde güvenle kullanılabilecek içeriklere sahiptir.
Phytochemical Analysis adlı dergide yayınlanan İtalya kaynaklı bir başka çalışmada ise kırmızı pancardan izole edilen fenolik bileşiklerin kalın bağırsak kanseri hücrelerinin üremelerini baskıladığı saptandı. Kırmızı pancarı hem korunmada hem de tedaviye yardımcı olarak öneriyorum.
Pancar posalı bir sebze olduğu için gaz yapmaz. Hatta hiçbir gaz olmaması için de pancarın mutlaka pişirilerek tüketilmesi gerekmektedir.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir. Bu durumdakilerin demir metabolizma bozukluğu veya sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir, hekimlerine danışmadan fazla pancar tüketmemeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri