Kırmızı renkli Akdeniz toprakları, bu iklim tipinin etkili olduğu güney Marmara, kıyı Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde görülmektedir. Bu topraklar genellikle yıllık ortalama sıcaklığın 15°C ve üzerinde, ortalama yağışların ise 500mm.den fazla olduğu yerlerde oluşmaktadır.
olarak gözlenen ve halen günümüzde de oluşumları devam eden Terra-Rossaların olduğu söylenebilir (Karadağ vd., 2006). Budahn, 2007), Türkiye'de ise genel olarak Akdeniz ikliminin etkili olduğu Marmara Bölgesinin güney kesimi, Ege Bölümü ile Akdeniz Bölgesinde görülür (Ünal, 2011).
Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yüksek kesimlerde rastlanır. Ayrıca Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da da bu topraklara rastlanır. Podzol topraklar verimli değildir ancak sulama ve gübreleme ile tarıma elverişli hale getirilebilir.
Terra Rossa Toprakları Dünyada Nerede Görülür? Kırmızı bir renge sahip olan ve Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü coğrafyalarda oluşan Terra Rossa toprakları; İtalya, Fransa, Lübnan, Yunanistan, İsrail, Şili ve İspanya gibi Akdeniz ikliminin etkisini gösterdiği birçok ülkede görülebilmektedir.
*KIRMIZI RENKLİ AKDENİZ TOPRAKLARI ( TERRA – ROSSA )
Bu topraklar, Marmara Bölgesi'nin güney kesimi ile Ege Bölümü ile Akdeniz Bölgesi'nin tamamında görülmektedir. Kireçtaşı marn kil ve konglomera ve gnayslar üzerine oluşmuş topraklardır. Toprağın rengi kırmızı acık kırmızı ve sarı renktedir.
İlgili 21 soru bulundu
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Ülkemiz, toprak ve bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir konumda yer alır. Ancak etkisi altında olduğu iklim ve bulunduğu coğrafyadan dolayı bazı toprak çeşitlerinin görülmesi mümkün değildir. Tundra, laterit, moren ve lös topraklarına Türkiye'de rastlamak imkansızdır.
Kırmızı Akdeniz Toprakları: ABC horizonlu topraklardır. Akdeniz iklim bölgesindeki kireç kayaları üzerinde 600 mm ve daha fazla yağış altında oluşmuş koyu kırmızı renkli topraklardır. Bazı hallerde kalkersiz ana madde üzerinde de oluşabilirler.
Kırmızı toprakta yetişen başlıca tarım ürünleri şu şekildedir; Portakal, mandalina, limon, greyfurt, üzüm, muz, zeytin.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır.
Ege bölgesi, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde bulunur. Tuzlu topraklar: Adından da anlaşıldığı gibi bol miktarda tuz içeren topraklardır. Tuz Gölü ve yakın çevresinde bu Toprak türüne rastlanır. Bunun dışında Ereğli Küçük Menderes ve Burdur Gölü'nde de görülmektedir.
Karadeniz bölgesinde yaygındır. 1. Laterit Topraklar : Doğu Karadeniz kıyısında görülür.Verimi düşüktür.
Podzol toprak; zonal topraklar adı verilen ve iklim ile bitki örtüsü özelliklerine göre oluşmuş olan topraklar arasında yer almaktadır. Kuzey yarımkürede görülen Tundra iklim kuşağının hemen güneyinde sıklıkla rastlanan bir toprak çeşididir.
Kırmızı Akdeniz Toprağı (Terra Rossa) Nerelerde Görülür? Terra Rossa adı verilen kırmızı toprak ülkemizin Marmara Bölgesinin güney kesiminde görülmektedir. Ayrıca Ege Bölümü ile Akdeniz Bölgesinin tamamında Terra Rossa topraklar görülmektedir.
Grimsi mavi renk: Bu renk yaş, drenajı bozuk ve devamlı taban suyunun bulunduğu havasız topraklarda görülür. Genel olarak toprak ne kadar koyu renkliyse o kadar verimlidir demek mümkündür. Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir.
Terra rosa, Akdeniz iklimi etkisi altında gelişmiş Ah/B/C horizon sıralanması gösteren yaygın bir kırmızı Akdeniz toprağı. Terra rosa'nın Ah horizonu Akdeniz çalısı ve kızılçam ormanları altında incedir. Organik madde hızla ve oksidatif yoldan ayrışmaktadır.
Kırmızı Renkli Akdeniz Toprağı (Terra- Rossa): İsminden de anlaşılabileceği gibi Akdeniz iklimine ait bir toprak çeşidi olan Kırmızı Renkli Akdeniz Toprağı ülkemizde Marmara bölgesinin güneyi, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görülmektedir.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Yoğun demir içeren topraklar, daha çok sarı veya kırmızı tonlarındaki topraklardır. Bu topraklar, demirin oksitlenmemiş olduğu durumda siyah renkli de olabilirler. Demir veya diğer ağır metallerin bulunduğu topraklarda altın da bulunabilir.
Karadeniz ve Çevre tuzluluk oranı oldukça fazladır.
Killi toprakların su tutması yüksek olup, sulama yapıldığında çamur olur, kuruduğunda ise yarılır ve kerpiç gibi olurlar. Toprak yüzeyi kuruduğu halde altı çamur olabilir. Toprak yarıldıktan sonra ise nem kaybı çok olur. Uzun sürede ve kontrol edilerek sulama yapılmalıdır.
Asbest (amyant), beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir. Mesleksel asbest maruziyeti: Asbest sanayide pek çok endüstri kolunda kullanılmıştır.
Yeşil renkli toprak boyaların kaynağı ise seladonit, garnierit ve glokonit gibi minerallerdir. Vivianite ve azurit mavi boyalar, piroluzit, grafit ve manyetit ise siyah boyalar için kullanılır. Beyaz boyaların üretiminde ise kaolin, barit, tebeşir ve anhidrit kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri