Dolayısıyla, işletmelere ait veya aktife dahil bulunan binek otomobili dışındaki taşıtların alımında ödenen KDV, genel esaslar çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.
Taşıt kiralama dışında, ticari maksatla kullanılsalar dahi gider yazılamazlar. Minibüs, Otobüs, Kamyonet, Kamyon, Çekici, Motorlu karavan, Panel van vb. gider yazılabilir. Uçak, Helikopter, ticari maksatla kullanılanlara ait MTV gider yazılabilir.
MTV indirimi hesaplama oldukça kolaydır. Örneklersek aracınızın kasko bedeli 100 lira, ödemeniz gereken taşıt vergisi ise 6 lira. MTV tutarınız aracınızın kasko bedelinin %5'ini geçiyor. Eğer kasko değeriniz ve MTV tutarınız bu orana uyuyorsa vergi indiriminden faydalanıyorsunuz demektir.
Kanun'da yer alan II Sayılı Tarife'de yer alan minibüs, panelvan ve motorlu karavanlar, otobüsler, kamyon, kamyonet ve çekici ve benzerlerine ait motorlu taşıtlar vergisi, vergiye tabi kazancın tespitinde gider olarak kabul edilecektir.
%90 ve üzeri engelli olunması durumunda zaten, engelli olan kişinin adına kayıtlı olan araçtan MTV vergisi alınmaz. Bu kişiler doğrudan muaf olarak kabul edilmekte.
İlgili 20 soru bulundu
Soru 8: Engelliler motorlu taşıt vergisinden (MTV) faydalanabilir mi? Engellilik dereceleri%90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilmiştir.
-Sahibi olduğu binanın deprem nedeniyle yıkıldığına ya da ağır/orta hasara uğradığına dair belgeyi temin etmesi, -Bunları taşıtın kayıtlı olduğu vergi dairesi müdürlüğüne teslim etmesi, gerekmektedir. Bahsi geçen belgelerin vergi dairesine teslim edilmesinin ardından taşıt için tahakkuk eden Ek MTV silinecektir.
MTV Muhasebe Kaydı
Eğer MTV ödemesi gider yazılabiliyorsa direk 770'li hesapta ilgili bölüme gider yazılabilir. MTV ödemesinin gider yazılamayacağı durumlarda ise gider hesabına kayıt yapıldıktan sonra kanunen kabul edilmeyen giderler hesabına kayıt yapılması gerekir.
MTV vergisi ödemekle yükümlü olmayan araçlar; kamuya hizmet eden araçlar, Kızılay Derneği'ne kayıtlı taşıtlar, en az %90 engelli bireylerin üzerine kayıtlı bulunan araçlar ve hurda haline bulunan araçlar bu vergilerin ödemesini yapmayabilir.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için son gün geldi. 2023'te tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak.
Engellilik dereceleri %90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtları ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtları motorlu taşıtlar vergisinden istisna edilerek muaf sayılmıştır.
Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 14'üncü maddesi uyarınca, taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç binek otomobiller için ödenen MTV gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmemektedir.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi), yılda iki kez tüm araç sahipleri için zorunlu tutulan spesifik nitelikli, yani miktar üzerinden alınan bir vergi uygulaması. MTV yalnızca otomobil üzerinden alınan bir vergi değil, tüm kara taşıtlarının yanı sıra deniz ve hava taşıtları için de geçerli oluyor.
2023 MTV zammı %61,5'e indirildi. Sonuç olarak 2022 yılı MTV tutarları %61,5 arttırılarak 2023 MTV tutarları belirlendi. Örneğin 2022 yılında MTV'si 1.000 TL olan bir aracın, 2023 yılı MTV'si 1.615 TL oldu.
ÖTV istisnasından faydalanan mükellefler için istisna uygulaması: ÖTV istisnalı aracı olanların, MTV istisnasından faydalanmak için "Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu doldurur ve vergi dairesine başvururlar.
Geri alamazsınız o parayı.. Sadece eğer aracınızın kasko-sigortası varsa onu iptal ettirip parayı alabilirsiniz... Yada kısa sürede araç alacaksanız o sigortaları yeni araca devrettirirsiniz..
MTV ödememe durumunda araç sahipleri aylık yüzde 1.6 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Aracın özelliklerine göre değişkenlik gösteren MTV ödeme tutarı, bankalar ya da Gelirler İdaresi Başkanlığı üzerinden yatırılabiliyor.
Örnek olarak; net satış fiyatı 475.000 TL olan bir araç için 150.000 TL ÖTV ve 72.000 TL KDV ödemek gerekir. 2023 binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre araç için ödenen verginin yaklaşık 329.000 TL'lik kısmı gider olarak gösterilebilir.
Taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri yapılmadan önce bu taşıtlara ilişkin tahakkuk eden ek MTV'nin tamamının ödenmesi gerekecek. Ek MTV ödenmemiş veya "6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun"un 48'inci maddesi kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılmayacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı Depremde İkamet Eden Faklı Plakalı Araçların Ek MTV Ödeme İptali. Ek MTV ile ilgili düzenlenen yasada 6 Şubat 2023'te meydana gelen deprem bölgesinde bulunan ikamet eden o tarihte tescilli olan araçlar ek MTV'den muaf yazmakta.
Ek MTV ödemesinden deprem bölgesinde yaşayan, evleri orta veya ağır hasarlı ya da yıkılmış olan, yakınlarını depremde kaybetmiş olan vatandaşlar muaf olacak. Tebliğe göre, ek MTV mükellefiyetinde yasanın yayımlandığı 15 Temmuz 2023 tarihi esas alınacak. Ek MTV düzenlemesi 7456 sayılı yasa ile getirildi.
EK MTV NASIL ÖDENİR? Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden, Gelir İdaresi Başkanlığı veznelerinden ve anlaşmalı bankaların şube, internet sitesi, mobil bankacılım uygulamaları ve ATM'leri üzerinden ek MTV ödemesi gerçekleştirilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri