Sivilce izleri denildiğinde kızarıklıklar, akne sonrası oluşan kahverengi lekeler akla gelir. Akne tedavisi sonrası oluşan kızarık lekeler eritemdir (kılcal damarlardaki kızarıklık), eğer akne kendini tekrar etmezse 3-6 ay içerisinde kendiliğinden geçme eğilimi taşırlar.
Derinin iyileşme ve yeniden modellenme süreci içinde görülen kırmızı veya koyu renkli sivilce izi 6-12 ay içinde tamamen kaybolur. Bu bölgede başka bir akne oluşmazsa cilt iyileşerek normal görüntüsünü alır.
Kırmızı sivilce izlerinin giderilmesi için cildinizi güneşten korumanız ve güneş koruyucu kremleri sürekli sürmeniz gerekir. Aynı zamanda sizi çok rahatsız eden bir kızarıklık olması durumunda lazerle tedavi yöntemi de rahatlıkla tercih edilebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Sivilce yani akne oluşumları kalıcı değildir, belirli medikal uygulamalar ve cilt uygulamalarıyla geçmektedir, ancak akneler yanlış müdahale edilmesi durumunda oluşan izler belirli durumlarda kalıcı olabilmektedir. Bu açıdan aknelere cilt tipine uygun olacak şekilde doğru müdahale uygulanmalıdır.
Retinoid içeren jel ya da kremler, sivilce kızarıklığının azaltılmasında etkili rol oynar. Yüz ya da burun sivilce kızarıklığı yaşanan bölgeye günde iki üç kez uygulanarak gözeneklerin açılması sağlanabilir. Topikal merhemler aynı zamanda sivilce iyileşme sürecini de kısaltabilir.
Sivilce İzi Tedavisinde Doğru Bilinen Yanlışlar
Sivilce izleri kesin olarak ortadan kaldırılabilir. Sivilce izleri genellikle zamanla kaybolur, ancak kesin olarak ortadan kaldırılamaz. Ancak, sivilce izlerinin görünümünü azaltmak için birçok tedavi seçeneği vardır. Sivilce izleri yalnızca gençlerde ortaya çıkar.
Salisilik asit, akne lezyonlarını tedavi ve önlemede, gözeneklerin tıkanmasını engelleyerek çalışır. Diğer tedavi seçenekleri gibi, onun da düzenli olarak kullanılması gerekir.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
Ciltte kırmızı lekeler, cilt tahrişi, güneş yanığı, akne, rozasea veya alerjik reaksiyonlar gibi birçok nedenle oluşabilir. Akne sonrası lekeler veya rozasea gibi kronik durumlar kırmızı lekelere yol açabilir.
Akne genellikle kronik bir durum olsa da, sadece ergenlik döneminde sürse de ömür boyu geçmeyen sivilce izleri bırakabilir.
Güneş lekelerinden kurtulmak için öncelikle düzenli güneş koruyucu kullanımını alışkanlık haline getirmek gerekir. Güneş lekesi kendiliğinden geçmez. Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Güvenilir kozmetik ürünlerinde bulunan faydalı etken maddeler, salisilikle birlikte cildin farklı ihtiyaçlarına cevap verir. Salisilik asit içeren jel, tonik, krem ve öteki ürün çeşitleri her gün kullanıma uygundur.
Hidrokinon, arbutin, glikolik asit, C vtamini ve kojik asit içeren kremlerin kullanımı leke tedavisinde sıklıkla tercih edilir. Cilt soyulma etkisi göstermesi nedeniyle retinol içeren kremler de leke tedavisine yardımcı olabilir. Leke tedavisi sırasında güneş koruyucu kremlerin kullanımı aksatılmamalıdır.
Cilde yapılan yanlış müdahaleler ciltte hasara yol açar ve cilt üzerinde iz bırakır. Sivilceyi elle sıkma, yüzü aşırı yıkama, yüze fiziksel peeling uygulama, güneşe maruz bırakma vs. sivilcelerin iz bırakmasına neden olan faktörler arasında yer alır.
Hafif-orta derece izlerde bir-iki seans yeterli iken çok derin sivilce izleri tedavi birkaç (3-5) seans olarak düzenlenir. Seansların sıklığı uygulama derinliğine göre değişir: tedavi yüzeysel uygulamalarda 1-1.5 ayda bir, derin uygulamalarda ise 2 ayda bir tekrarlanır.
Sivilcenin tedavisi 1–2 hafta gibi kısa bir sürede bitmez; uzun süreli olacağı baştan kabul edilmelidir. Düzensiz olarak uygulanan sivilce tedavilerinin (özellikle ağızdan alınan ilaçların) hiçbir anlamı yoktur.
Özellikle cilt lekeleri, sivilce izleri, çatlaklar kullanılan Madecassol krem, hamile bayanlar ve emziren annelerinde yan etkisinin bulunmaması sebebi ile uzmanlar tarafından da kullanılması önerilen bir ilaçtır. Son günlerde adını sıkça duyduğumuz bu krem artık cilt bakımımızın bir parçası oluyor.
Diş macunu Sivilce(Akne) tedavisinde yeri yoktur. Tam tersine diş macunu cildin pH sını bozarak zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri