Turpun baharatlı sayılabilecek, kütür kütür yapılı kökünün yanı sıra yeşil yaprakları da yenilebilir. 100 gram 1 grama yakın yağ ve 12 kalori bulunur. C vitamininden zengin olan kırmızı turp güçlü antioksidan özelliğe sahiptir.
Turp yaprakları, bitkinin yenilebilir üst kısımlarından oluşur. Özellikle Çin ve Kore mutfağında sebze olarak tüketilen bu yapraklar, uygun şekillerde temizlendikten sonra tüketilebilir. Yani turp yapraklarını, doğru bir şekilde yemeklere eklemek mümkündür.
Turp otu, kırlarda, bahçelerde ve yol kenarlarında kendi kendine yetişmektedir. Acı bir tadı olduğundan genellikle haşlanıp limonla tüketilmektedir. İçerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren turp otu, et yemeklerinin yanında salata olarak tüketilmektedir.
Turp otu bitkisi yaprakları ve dallarıyla beraber yenir.
Bu bitkilerde hormon, ilaç ya da gübre olmadığı için hem çok sağlıklı hem de çok lezzetlidir.
Turp yaprakları iyice yıkanıp ince ince kıyılır üzerine ince kıyılmış soğanlar ilave edilir, hazırladığımız sosu üzerine döküp iyice karıştırdıktan sonra servise hazır. Afiyet olsun. Bu salata kahvaltılarda süper oluyor isteğe göre içine haşlanmış yumurta da ekleyebilirsiniz…
İlgili 15 soru bulundu
Sindirim Sistemine Katkıda Bulunabilir
Yapısında kükürtlü bileşenler bulunan turp yaprakları mide enfeksiyonunu engellerken ishale karşı faydalı etki gösteriyor.
Salatasını tercih eden kişilere direkt zeytinyağı, limon ve turp otunu karıştırarak tüketebilir. Ancak normal salata gibi çiğ olarak değil turp otunu haşlayarak yapmalısınız. Çiğ tüketilen turp otu size acımsı geleceği için bu şekilde tüketmekten keyif alamayabilirsiniz.
Zeytinyağı ile sarımsak ve soğanları kavurun. Biraz pişmeye başladığında irice doğradığınız turp otunu da tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin. Biraz kavurunca hardalı, baharatları ekleyin ve su ilave edin. Arada bir karıştırarak otu pişirin.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Turp yaprakları gelişi güzel doğranır kaynayan suda sapları yumuşayana kadar kaynatılır. Kavurmak için , tencereye sıvı yağı ve yemeklik doğranmış soğanları koyup tuzunu da ekleyerek ocağa alalım kapağını kapatıp iyice kavuralım. yanmaması için arada karıştıralım.
Turp otu özellikle haşlamak suretiyle zeytinyağlı şekilde bir yemek kültürü olarak değerlendirilir. Tabii sadece bununla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda limonlu salatası ile beraber yumurtalı ya da yumurtasız şekilde kavurması da yapılmaktadır.
Vitamin açısından zengin olan turp otu özellikle A, B ve C vitamini deposudur. Safra ve böbrek taşlarını ve kumu düşürmeye yardım eder. Turp otu suyunun faydaları arasında en çok dikkat çekenlerden biri öksürüğe iyi gelmesidir. Aynı zamanda nefes darlığı, astım ve bronşite de iyi gelir.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır.
Turp otunu 2-3 dakika haşlayın ve buzlu su dolu geniş bir kaseye alın. Soğuyan yaprakların suyunu süzün ve bir servis tabağına alın. Sosu için ezdiğiniz sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve taneli hardalı bir kasede karıştırın. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp haşlanan turp otunun üzerine gezdirin.
Turpotu. Kolay yetişen, çiğ yenildiğinde tadı aynı turp gibi olan bir bitkidir.
Turp Otu Salatası Ege Yöresi.
Turp Otu Toplanır iyice yıkanır doğranır Tencerede Kaynayan Suya Atılır yeşil Kalması için Ağzı Açık Haşlanır çok haşlanmaz Yumuşaması Yeterlidir Sos için Zeytin yağı limon tuz kara biber pul biber Afiyet olsun.
Küçük bir soğanı yemeklik doğrayın, teflona alın ,sıvı yağda hafifçe öldürün,haşlanmış otunuzu ekleyin yağda 30sn kadar çevirin,üzerine yumurta kırarak karıştırarak pişirin. Afiyet olsun.
Ancak turp içerdiği kükürtlü bileşikler sebebi ile gastrit, ülser, crohn, ülseratif kolit vb şikayetleri olan kişilerde ishal, gaz şikayeti, kramp komplikasyonlarını artırıcı faktörü unutulmamalı; beslenme uzmanı kontrolünde porsiyon miktarı belirlenerek tüketilmelidir.
Turpun gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar.
Sinir sistemini rahatlatır, depresyona iyi gelir. İyot açısından zengin bir sebze olması sebebiyle, iyot yetersizliğine bağlı guatr hastalığının oluşumunu engeller. Potasyum açısından zengin bir sebzedir. Bunun sonucunda kan basıncını düzenleyerek tansiyonu dengeler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri