Kesin tanı ise büyüme hormonu uyarı testleri ile konulur. Bu testlerde sabah aç karnına bir kez kan alındıktan sonra ilaç (genellikle bir hap) içirildikten sonra 30 ar dakika arayla 3-4 kez daha kan alınarak büyüme hormonunun ne kadar arttığına bakılır. Yeterli artış olmuyor ise büyüme hormonu eksikliği vardır.
Uyarı testi ve IGF-1 testi de büyüme hormonu eksikliğinde kullanılan testlerdir. Uyarı testinde belirli ilaçlar ile büyüme hormonu salınımı uyarılır. Sonrasında belirli aralıklarla kan alınır ve büyüme hormonunun yeterli düzeyde salgılanıp salgılanmadığı kontrol edilir.
Ne kadar erken tanı konursa, hastanın boy kaybı o kadar az olur. Fakat genel olarak; ergenlik döneminde farkedildiği için büyüme hormonu tedavisine başlama yaşı çok geç oluyor. 10-11 yaşında, çevrenin uyarısı ile büyümenin olmadığı farkedilebiliyor.
Büyüme hormonu testi, kandaki büyüme hormonu miktarını ölçer. Hipofiz bezi, çocuğun büyümesine neden olan büyüme hormonu üretir. Bu bez beynin tabanında bulunur.
Büyüme Hormonu Tedavisi yıllık boy uzaması 4 cm'den az oluncaya veya epifiz hattı kapanıncaya kadar devam edilir. Büyüme Hormon Tedavisinin 1 yıllık maliyeti 50.000-200.000 TL (birçok faktöre bağlı olarak değişmekle birlikte) arasında değişmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
İnsülin tolerans testine göre büyüme hormonu eksikliği tanısı için pik büyüme hormonu cevabının 3mcg/L'den küçük olduğunun raporda belirtilmesi gereklidir. Epifiz hatları açık olan, klinik ve genetik olarak turner sendromu tanısı almış hastalarda büyüme hormonu bedelleri Kurumca karşılanır.
Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Geceleri daha yüksek bir büyüme hormonu seviyesine sahip olmak da doğaldır. OMNİTROPE® subkütan (deri altı) kullanım içindir. Bu, ilacın derinizin altındaki yağ dokusuna kısa bir enjeksiyon iğnesi ile verileceği anlamına gelmektedir. Çoğu kişi, enjeksiyonlarını uyluk veya kalçasına yapmaktadır.
Tüm iç salgı bezlerinin yer aldığı sistem ise endokrin sistemidir. Salgılanan hormonların büyüme, gelişme, üreme, dışarıya verilen tepkileri kontrol altına almak gibi çeşitli görevleri bulunmaktadır. Salgı bezlerinin doğru ve düzgün çalışmaması ile ortaya çıkan hastalıklarla ilgilenen birim dalı ise endokrinolojidir.
Yavaş Kemik Gelişimi: Büyüme hormonunun eksikliği kemik hücrelerinin çoğalmasını ve kemik dokusunun gelişimini etkileyerek yavaş kemik gelişimine neden olabilir. Düşük Yağ Dokusu: Büyüme hormonu eksikliği vücut yağ dokusunun düzenlenmesini zorlaştırabilir. Bu durum bireylerde düşük yağ dokusu seviyelerine yol açabilir.
Büyüme hormonu eksikliği, Turner Sendromu, Prader-Willi sendromu, Kronik böbrek yetmezliği, ve gestasyonel yaşa göre (SGA) küçük doğmuş çocuklarda büyüme geriliğinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda çocukluk çağından erişkinliğe geçişte ve yeni tanı almış erişkin hastalarda da uygun endikasyon ile kullanılmaktadır.
D vitamini; kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlaması, büyüme hormonu salgılaması, böbrek hastalıklarında kalsiyum seviyesini dengelemesi, depresyonu ve kanseri önlemesi açısından vücuda oldukça faydalıdır.
Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır. Büyüme geriliği ise bir zaman dilimindeki büyüme hızının yaşıtlara göre geri olmasıdır.
Çocuk endokrinoloji boy kısalığı sorununu da çözebilen bir alandır. Boy kısalığının genetik ya da besin alımı yetersizliğinin yanında Hipotiroidi, Büyüme Hormonu Eksikliği ve Cushing Sendromu gibi sebepleri de olabilir. Ayrıca çocuk endokrinoloji boy uzatma konusunda da etkin çalışan bilimsel bir alandır.
Boy uzaması işlemleriyle ilgilenen bölüm ortopedi bölümü olarak görülmektedir. Bu bölüm insan gelişimi odaklı yaşanan sorunlara baktığı için boy uzaması sorunlarıyla yakından ilgilenir. Boy uzaması özellikle kemik gelişimi odaklı bir durumdur.
Çocuğunuza her gün kendi vücudunun doğal büyüme hormonu salgılamasını taklit edecek şekilde, belirlenen dozda deri altına bir enjeksiyon yapılır. Önceleri enjeksiyonu siz yapabilirsiniz. Ancak çocuğunuz büyüdükçe enjeksiyonu kendisi yaparak kendi tedavisinin sorumluluğunu üstlenebilir.
Çocuk endokrinolojisi bölümü; yenidoğan döneminden 18 yaş aralığına kadar çocuklarda görülen büyüme ve gelişim sorunları, diyabet, tiroid hastalıkları, cinsiyet gelişim bozuklukları, obezite, kemik metabolizması bozuklukları ve diğer endokrin sistemle ilgili rahatsızlıkları teşhis ve tedavi etmektedir.
Eğer bir çocukta fiziksel gelişim bozukluğu veya sorunları tespit edilirse çocuk hekimine başvurulması önerilir. Çocuk hekimi, çocuğunuzun genel sağlık durumunu değerlendirecek gerekli testleri ve muayeneleri yaparak çocuğunuzun fiziksel sağlık sorunlarını tanımlayacaktır.
Tanı kesinleştikten sonra tedaviye geçilir. Tedavide eksik olan hormon günde bir kez enjeksiyon ile vücuda geri veriliyor. Kalem şeklindeki aletler yardımıyla bu ilaçlar çocuklar tarafından da yardım almadan kullanılabiliyor. Bu tedavi ile yıllık uzama hızı yılda 8-10 cm civarına çıkıyor.
Boy uzatma iğnesi olarak bilinen “insan büyüme hormonu” tedavisidir. Kısa boylu posütrlü çocuklar insan büyüme hormonu (rhGH) ile tedavi, ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanmıştır.
Tedavisinde insan vücudunun yaptığı büyüme hormonundan farksız büyüme hormonu kullanılmaktadır. Tedavi genellikle yıllarca devam eder. Büyüme hormonu tedavisi her gün deri altına enjeksiyon şeklinde uygulanmaktadır.
Boy Uzatma Çocuklara 6 Yaşından İtibaren Yetişkinlere Her Yaşta. Kemik uzatma ameliyatları çocukluk çağında ya da yetişkinlerde her dönemde yapılabilmektedir. Çocuklarda 4- 6 yaş itibariyle, söylenilenleri yapılabilmesi ve yapılanların farkında olabilmesi için ortalama 6 yaş civarında uzatma işlemlerine başlanmalıdır.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri