Sıcaklık İsteği: Gelişme ve çiçeklenme döneminde 18-20 °C, kış aylarında ise sıcaklığın 10 °C'ın altına düşmemesi gerekir. Sulama: Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır. Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.
Çiçeğin solmasının bir diğer nedeni de saksı içerisinde yeteri kadar toprak olmamasıdır. Bitki, aşırı soğukta kaldığında yaprakları solmaya başlar. Guzmanya bitkisi ayrıca güneş ışığına doğrudan maruz kaldığında kurur.
Yıldız çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Yıldız çiçeği evde bakımı kolay olması ve rengârenk taç yaprakları sebebiyle sıkça tercih edilen türlerden biridir.
Guzmanya çiçeği, yazın haftada iki kere, kışın ise, haftada bir kere saksı üstten sulanmalıdır.Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde en fazla akşam sulamış isek, sabah saksı kabında biriken su dökülmelidir.
Guzmanya çiçeği direkt gün ışığından uzak tutulmalıdır. Direkt gün ışığı eşsiz güzellikteki çiçeğinin renginin solmasına yol açacaktır. Az ışıklı ortamlara dayanabilen yapısıyla ev ve ofislerin neredeyse tüm köşelerinde yaşamaya uyum gösterir.
İlgili 40 soru bulundu
Tropikal bölgelerde yetişen Guzmanyalar nemli ortamı oldukça severler. Bu sebeple özellikle yaz aylarında her gün sulamak gerekir. Göbeğinden başlayarak sulanması önerilir. Toprak neminden ziyade hava neminden yararlanmayı severler.
Beyaz renkli narin yapıda çiçekleri vardır. Işık İsteği: Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever. Sıcaklık İsteği: Gelişme ve çiçeklenme döneminde 18-20 °C, kış aylarında ise sıcaklığın 10 °C'ın altına düşmemesi gerekir. Sulama: Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.
Guzmanya çiçeği özellikle iç mekan bitkisi olarak bilinmektedir. Bahar ve yaz aylarında haftada 2 defa sulamanız yeterlidir. Guzmanya çiçeği bolluk ve bereket anlamını taşıyan bir çiçektir. Bu nedenle pek çok evde sıkça yetiştirildiğini görebilirsiniz.
Guzmanya ve diğer bromeliadlar bir kez çiçek açar. Çiçek uzun süre dayanır.
Güneş ışığını sever ve ne kadar güneş görürse o kadar sağlıklı büyür. Özellikle bahar ve yaz aylarında gün içerisinde en az 5 saat kadar güneş görmelidir. Havadar ve sıcak ortamları sever. Soğuktan nefret eder ve oldukça dayanıksızdır.
Yıldız çiçeği, güneşi seven çiçeklerdendir. Hatta öyle ki; bu bitki ne kadar çok güneş görürse o kadar çok çiçek açar. İlkbahar aylarının başından yaz mevsiminin sonuna kadar günde minimum 6 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar.
Güneş ışığı: Yıldız çiçeği güneşi çok sever. Bu yüzden evin güneş alan yerlerine yerleştirilmelidir. Gün içinde en az 5-6 saat güneş ışığı almalıdır. Çimlenme aşamasına kadar oda sıcaklığından daha sıcak bir alanda tutulmalı, daha sonra oda sıcaklığında büyütmeye devam edilmelidir.
Işığı düzenli bir şekilde aldığı takdirde boylanmasının daha hızlı olduğunu göreceksiniz. Gölge ve düzensiz ışık alan yerlerde Guzmanya Çiçeği, büyümeyi kesecektir. Dış mekanda yetişmez, direkt güneş ışığından hoşlanmaz ve soğuk yerlerde hayatta kalamaz.
Yalın ve yarı katmerli çiçekler tek ve çift renkli olup bitkiyi süslerler. Kalıcı ve çok yıllık varyete sonbahar sonu üst yeşil aksamını kurutur ve yer altında bir sonraki bahar süreceği yumru kök yapar.
Guzmania, tropikal ve çekici görünümüyle iç mekanlara canlılık ve renk katmak için ideal bir bitki seçimidir. Gösterişli brakte ve çiçekleriyle dikkat çeken bu bitki, bakımı kolay ve dayanıklı olmasıyla da tercih edilir.
Boyu en fazla 90 cm'ye kadar uzar.
Yarı gölgeye de dayanıklıdır. Yıldız çiçeğinin tercih ettiği toprak humuslu, verimli ve kolay drenaj sağlanan topraklardır. pH seviyesi yüksek olan, alkali toprakları tercih ederler. Ancak bu çiçeğin hemen her türlü toprakta yetişebilmesi mümkündür.
Yıldız çiçeği, Asteraceae familyasından Dahlia cinsini oluşturan yaz ve son bahar mevsiminde çiçek açan, gövdesi çalı, kökleri yumru şeklinde bitki cinsidir. Yumrulu, çok yıllık bir bitkidir.
-Tohumlar 7-14 günde çimlenir.
Yıldızlar donlardan korunmalıdırlar. İlkbaharda dikilip, sonbaharda çıkarılmalıdır. Fazla güneşi severler. Ne kadar fazla güneş alırsa, bitki o kadar güçlenir.
Yıldız çiçekleri belli bir soğuğa dayanabilir. -12 derece altında bitki ve kökleri hasar görür. Çiçeğin toprağının nemli olması önem arz eder. Bu sayede nemli toprak çiçeği ilkbahar aylarına dek korur.
"Yıldız çiçeği kışın kurur mu?" diye merak edilmektedir. Bu çiçeğin kurumaması için ortamın en az -7 derece olması gerekir. Toprak üstü bölüm ise -12 derecede kuruyabilir. Eğer yıldız çiçeğinin kurumaması için gübre ve toprakta çeşitli önlemler alınırsa bitki ilkbaharda yeniden yeşerip çiçek verebilir.
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir.
Yıldız Çiçeğinin yumtulu olan bir türü vardır bir de tohumdan yetişen cinsi vardır. Bu videomuzda size, tohumdan yetişen yıldız çiçeğini ve ziniya çiçeğinin tohum ekimini uygulamalı olarak sunmaktayız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri