Genel olarak krom; kabuklu deniz ürünleri, et, balık, yumurta, tam tahıl ürünleri ve kabuklu yemişlerde bulunur. Brokoli, elma, muz gibi bazı meyve-sebzeler ve bazı baharatlar da krom içeren besinler arasında yer alır.
Kromun kullanılan 3 değerlikli halleri krom pikolinat, krom nikotinat ve krom kloriddir. Genel olarak, et, kabuklu deniz ürünleri, balık, yumurta, tam tahıl ürünleri, kabuklu yemişlerde, bazı meyve-sebzeler ve baharatlar kromun kaynakları arasındadır.
Tam tahıllar, tahıl embriyosu, baharatlar, etler, balık, bira mayası, süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, patates, mantar, şarap ve meyveler kromun iyi kaynaklarıdır. Şeker hastalarının özü ayrılmamış tahıl ürünleri kullanmaları krom sağlama açısından yararlıdır.
Krom bira ve bira mayasında, işlenmemiş pirinç, et, peynirde, hububatlarda bulunur. Tavuk, mısır ve mısır yağı, süt ürünleri, yumurta, mantar ve patates de krom içerir. Bitkilerden meyan kökü, ısırgan otu, yulaf sapı, kızıl yonca, hint yerelması, civan perçemi kromdan zengindir.
İlgili 21 soru bulundu
Krom, insülinin görevlerini tam olarak yerine getirmesine yardımcı olarak, kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olabilir. Ayrıca vücudun insüline olan tepkisini de iyileştirebilir. Açlığı ve fazla yemek yeme isteğini azaltabilir: Güçlü yemek yeme isteği veya fazla iştahlı olmak insanların kilo almasına sebep olabilir.
Emilimi yavaş olan kromun toksik etkisi yok. Fakat vücutta fazlalığı söz konusu olduğunda, baş dönmesi ve deride döküntüler görülebilir. Kromun vücuda fazla alınması, krom zehirlenmesine neden olabilmekte.
En İyi Krom Takviyesi Markaları
Krom takviyeleri söz konusu olduğunda karşımıza birden fazla marka çıkar. Ocean, Solgar ve Nature's Bounty gibi markalar ise en iyi krom takviyesi markaları arasında yer alabilir.
Hamile ve emziren kadınlar, çocuklar ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişiler doktora danışmadan krom takviyesi almamalıdır.
Krom eksikliği, yüksek kan şekeri diyabet benzeri semptomlar, LDL kolesterolün yükselmesi, HDL kolesterolün düşmesi, çocuklarda büyüme eksikliği gibi sorunlarla karakterizedir.
Araştırmacılar, plaseboya kıyasla krom pikolinat takviyeleri ile iştah ve yeme isteğinin azaldığını buldular. Ek olarak, küçük bir çalışma, tıkınırcasına yeme bozukluğu olan kişilerde olası faydaları gözlemledi.
Kanda ve İdrarda Ağır Metal Tayini ( Krom )
Endüstriyel kesimde çalışan kişilerin çalıştıkları ortamda toksik maddeye maruziyetinin tespiti amacıyla yapılır. Ağır metal testi, genellikle bir kol damarına batırılan iğneyle alınan kan numunesi veya 24 saatlik idrar numunesi kullanılarak gerçekleştirilir.
Krom serbestleşme tane iriliğine bağlı olarak farklı zenginleştirme yöntemleri ile zenginleştirilebilir. En yaygın zenginleştirme yöntemi, gravite zenginleştirme yöntemlerinden sarsıntılı masa ile olup, bunu takiben manyetik ayırıcı ve flotasyon yöntemleri gelmektedir.
Krom minerali ihtiyacı için tam tahıllı besinler tercih edilmelidir. Rafine edilen yani kabuğundan ayrılan tahılların kromdan zengin kısmı ayrıldığı için mineral alımı engellenmiş olur. Bununla beraber yetişen tahılların toprağının da krom mineralince zengin olması çok önemlidir.
Guleman çevresindeki madeni Abdullah Hüsrev Guleman tarafından 1915'te bulunmuştur. Türkiye'de en fazla krom madeni, Guleman, Fethiye, Erzincan-Tokat, Eskişehir-Bursa ve Niğde (Toroslar)-Mersin bölgelerinde bulunur.
Takviye formdaki krom genellikle yemeklerden hemen önce aç karnına alınmaktadır. Bu biçimde alınan krom, kan şekerinin ani biçimde yükselmesine engel olmaktadır.
Duman (sıvı veya katı olarak): Arsenik, Cıva, Kadmiyum, Demir, Çinko, Krom, Kurşun, Nikel sindirim yoluyla vücuda girer.
Crohn hastalığı, bir tür inflamatuar bağırsak hastalığıdır. Crohn hastalığı sindirim sisteminizde iltihaplanmaya neden olarak karın ağrısı, şiddetli ishal, yorgunluk, kilo kaybı ve yetersiz beslenmeye yol açabilir.
Krom doğada genellikle kristal halde bulunur. Dünyamızın katılaşması sırasında ilk kristalleşen elementlerden biridir. Krom filizi kromit adını taşır krom taşı demektir. Çoğunlukla kayalar içinde ince kristaller halinde bulunur.
Günde bir defa bir kapsül alınması önerilir. Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışın. 11 yaş ve üzeri bireylerin kullanımına yöneliktir.
Etken maddeMiktar (1 Kapsülde)%BRD*Krom200 µg500*(1,609 mg Krom pikolinat'dan gelen 200 µg elementel Krom) Tavsiye Edilen Günlük Alım Dozu:Günde bir defa bir kapsül alınması önerilir.Hamilelik ve emzirme dönemi ile hastalık veya ilaç kullanılması durumlarında doktorunuza danışın.
Kanserojen bir maddedir ve cildi tahriş eder. Bu nedenle pek çok ülkede yasaklanmıştır. Küçük miktarlarda bile; cilt yanıklarına, zatürreye, doğum sırasındaki komplikasyonlara ve mide kanserine neden olabilir.
İştahın bastırılması ve açlık krizlerinin önlenmesinde krom takviyelerinin faydalı olduğuna dair çalışmalar vardır. Ayrıca krom, protein emilimini arttırarak kas üretimini uyarabilir. Kas dokusunun artması metabolizma hızını yükselterek kilo vermeyi destekler.
Zira krom, çeliğe sertlik katarken, darbe ve kırılmalara karşı da direnç sağlamaktadır. Kromun çeliğe kattığı direnç ve sertlik, çeliğin daha dayanıklı olmasını sağlarken, yapısından kaynaklanan rengi de çeliğe parlak bir görünüm kazandırmaktadır. Krom, tek başına kullanıldığında çok verimli bir element değildir.
Soru: Aç mı tokmu içeceğiz, yemeklerden önce içiliyorsa ne kadar zaman önce içilmesi lazım, ayrıca günde kaç kere içilmeli, doğru içilme zamanı ve şekli nedir. Cevap: Yetişkinler için, tercihen yemek zamanı, günde bir (1) kapsül. Bol su ile alınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri