Bu geleneksel Bosna böreği esas bileşen olarak patates kullanılır. Yemek, jufke olarak bilinen ince yaprak yufka hamurundan ve doğranmış patatesleri, baharatları ve (isteğe bağlı olarak) rendelenmiş soğanı birleştiren bir dolgu ile hazırlanır.
Bu iştah açıcı Bosna böreği, ıspanak, taze inek peyniri, krema ve yumurta kombinasyonu ile doldurulmuş ince açılmış yufka hamurundan oluşur. Hamur, jufka adı verilen ince bir tabaka halinde açılır, daha sonra dolgu ile doldurulur ve sarılarak şekillendirilir.
İngilizcede ve daha birçok dilde etnik kimlik göz önünde tutulmadan tüm Bosna-Hersek halkına Bosnalı denir. Ancak Türkçede tarihten gelen yakınlıktan dolayı Bosnalı denildiğinde Boşnaklar yani Bosnalı Müslümanlar kastedilir. Ayrıca ülkede Bosnalı veya Hersekli olmak da ayrı etnik kimliği vurgulamak için kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Türkiye'de bazı dönercilerde döner servisi için kullanılan bu ekmeğe gobit denir. Boşnakça'da börek anlamına gelir.
Etimoloji. Peynirli Boşnak böreği "sirnica", ıspanaklı ve peynirli Boşnak böreği "zeljanica" ve patatesli Boşnak böreği "krompiruša" olarak adlandırılır. Tüm Boşnak börekleri ise genel olarak pita şeklinde isimlendirilir.
Ama kökeni böyle olduğu için bize de kendi adı ile hitap etmek kalıyor. Boşnak böreği; hamurun elde açılması ile yapılan, içerisine ıspanağın kavrulup, daha sonra peynir ile harmanlanıp iç harcı olarak konulması ile son halini alan bir börek çeşididir.
Boşnakların büyük bir çoğunluğu Sünniliğin diyaloğa açık mezheplerinden Hanefi mezhebine bağlı. Osmanlı egemenliği altında Boşnaklar yüzyıllar boyunca, Katolik ve Ortodoks Hrıstiyanlarla olduğu kadar Seferad Yahudileriyle de iyi komşuluk ilişkilerini sürdürdüler.
Boşnaklar ağırlıklı olarak Kocaeli (%1,2), Sakarya (%0,7), Kırklareli (%0,4) ve İzmir (%0,2) illerinde yaşıyorlar. Boşnakça 34.892 kişi tarafından ikinci dil olarak gösterilmişti. Bugün Türkiye'de yaklaşık 2 milyon Boşnak'ın yaşadığı tahmin edilmektedir.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Bosna'yı işgal ettikten sonra 1918'e kadar Bosna'dan Türkiye'ye dört büyük göç dalgası olmuştur. İlk büyük göç, 1878 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Bosna'yı işgalinden hemen sonradır. İkinci göç, 1882 yılında gerçekleşmiştir.
12 Eylül Darbesi'nden sonra, "Kürt" adının kullanılmasının fiilen yasak olması nedeniyle "sade börek" adıyla satılmıştır. "Küt böreği" adı ise, böreğin bir etnik grubun adını taşıyor olmasına yönelik bilinçli kampanyanın bir ürünü olarak değerlendirilmektedir. Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir.
Laknur (Arnavut Böreği)
Küt böreği diyenlerin bazılarına göre kat kat olduğu için, bazılarına göreyse küt küt kesildiği için ya da böreği yerken çıkan kütür kütür seslerden dolayı adı küt böreği. Kürt böreği diyenlere göreyse İstanbul'daki Kürt hamallar tarafından tüketildiği için adı Kürt böreği.
AÇILAN 52'NCİ ŞUBE
Gerçekleştirilen açılış töreninin ardından deneyimli ve güler üzlü personelin görev yaptığı Boşnak Börekçi Cafe'nin işletme sahibi Kardelen Şahin, öncelikli hedeflerinin müşteri memnuniyeti olduğu belirterek, “Çıtamızı yüksek tutuyoruz.
8 - Dolgun Kıvam İçin : Yoğurtlu Ya da Beşamelli Sos
Beşamel sos tüm malzemenin lezzetinin birbirine daha çok geçmesini sağlayacaktır hem de böreğinize dolgun bir kıvam verecektir. Bir başka alternatifiniz de yoğurt ve yumurtayı birlikte çırpıp, böreğin içine ve üzerine gezdirmek.
Diğer bir adı ile patriyot olarak karşımıza çıkan Arnavut böreği; pırasalı, ıspanaklı ve kıymalı gibi farklı şekillerde pişirilebilen bir hamur işidir.
Teferiç, çeşitli yemeklerin yapılıp, yeşillik bir subaşına gidilip, orada yenilip içilen pikniğe Boşnakların verdiği addır. Osmanlıca da Teferrüc; eğlenmek için gezme, seyir anlamında olup, Arapça bir isim ve ferec kökünden geliyor.
1878 tarihinde başlayan Bosnalıların Türkiye'ye göçü, Osmanlı ile Rusya ve Avusturya savaşlar ve iç çatışmalar yaşandıkça devam etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti devrinde Yugoslavya ile yapılan nüfus mübadelesiyle Bosnalı Müslüman nüfus Türkiye'ye gelmeye devam etmiştir.
Pita veya pitta ayrıca Arap ekmeği, Lübnan ekmeği veya Suriye ekmeği olarak da bilinir. Aynı zamanda ''Hindu'' yemek kültürünün vazgeçilmez besinlerinden biridir. Türkiye'de bazı dönercilerde döner servisi için kullanılan bu ekmeğe gobit denir. Boşnakça'da börek anlamına gelir.
29 Şubat-1 Mart 1992'de yapılan referandumla eski Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız bir devlet olan Bosna Hersek, Bağımsızlık Günü'nü kutluyor.
1900'lerden başlayarak bölgede yaşayan diğer Müslüman halklarla birlikte Türklerin çoğunluğu da yurtlarını terk ederek Türkiye'ye göç etmiştir. Bosna Hersek'te yapılan 1991 tarihli nüfus sayımına göre ülkede yaşayan 267 Türk'ün varlığı saptanmıştır. Günümüzdeki sayı 1200 olarak tescillenmiştir.
Bingöl Kığılı ustaların Marifetleriyle İstanbul'da meşhur olmuştur. Ortalama olarak kırk beş kattan oluşmaktadır. Yufkaların çok büyük açılması sebebiyle daha fazla ustalık gerektirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri