Hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıklara kronik hastalık adı verilir. Kronik hastalıklar, düzenli olarak tıbbi müdahale gerektirir ve kişinin gündelik yaşamının aktivitelerini sınırlar.
Kronoloji (Grekçe Chronos/zaman + logos/mantık), olayların tarihsel sıralanması ile ilgili bir bilim dalıdır. Tarih bilimi ile yakından ilgili bu bilim dalı, oluşum süreçlerinin tarihlenmesi ve raporlanması ile uğraşır.
Kronoloji: İnsan yaşamında meydana gelen olaylar ve durumların tarihsel sıralaması kronoloji olarak bilinir. Hayatımız boyunca tarihi bağlı olarak farklı olaylar ile karşılaşır ve bunları yaşarız.
“Tarihi olaylar kronolojik olarak cetveldeki sayılar gibi sıralanır. Yani kronoloji sıralamayı sağlıyor” [Görüşme Kaydı: A, K8]. “Kronoloji cetvel gibidir. Çünkü cetvelde sayılar ve çizgiler bir sıra ile düzenlenmiştir.
Tarih Şeridi kronoloji öğretiminde yaygın olarak kullanılan öğretim materyallerinden birisidir.
İlgili 23 soru bulundu
şeridi, zaman çizelgesi ve tarih çizelgesi şeklinde zaman şeritleri ifade edilmektedir. aralıklarını göstermeye yarar; tarih şeritleri ise daha uzun zaman dilimlerini kapsar.
Olayların ve durumların oluş sırasına göre sıralanmasına kronolojik sıralama denir.
Tarih boyunca yaşanan tüm olayların tarihsel olarak sıralanması bilim dalıdır. Atatürk'ün hayatı, doğumundan ölümüne kadar olan süreç yer alır. Bir olayın ya da sürecin zaman içerisindeki gelişim sırasını belirtir. Bir kişinin eğitim hayatı; ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite olarak sıralanabilir.
İnsanları ve yaşamı etkileyen önemli olayları zaman belirterek tarihlerine göre sıralamaya kronoloji denir. Kronoloji bir çeşit zaman dizinidir. Sınıflardaki "tarih şeridi" buna bir örnektir. Dünyadaki tüm toplumları etkileyen olaylar zaman sırasına göre sıralanmıştır.
1) Kronolojik sıralama işlemi, küçük tarihten büyük tarihe doğru yapılır. Birden fazla eki bulunan evrak ve belgenin, kronolojik sıralamasında da aynı usul uygulanır.
Olayları belli bir düzen içerisinde sıralar. Başlangıç ve bitiş tarihleri arasında cereyan eden gelişmeler de kronolojik sıralamaların içerisinde yer alır. Kişilerin kronolojisinde fotoğraf kullanılır. Örneğin bir yazarın kronolojisi doğum ile başlar.
Tarihsel zaman kavramı kapsamında yer alan kronoloji bilgisi; zamanı olayların oluş sırasına göre sunar. Kronoloji, geçmişte yaşanmış olayları, yaşandığı tarihten günümüze doğru zamansal bir dizgiye göre sıralama olarak anlaşılır.
1. Kronolojiyle ilgili: “Kronolojik araştırmalar.” 2. Zaman sırasına göre: “Kronolojik liste.”
Kronoloji ise zaman bilimi olarak ifade edilmektedir. Doğasında geçmişte yaşanılan zamanı açıklamak bulunan tarih dersi, konularını öğretirken zaman ve kronolojiden yararlanmaktadır.
Kronolojik (Tarih) Dosyalama Sistemi: Bu sistemde dosyaların tarihleri esas alınır. Kuruluşun dosyalarının tarihlerinin ne kadar geriye doğru gittiğine bakılır. Buna göre dosyalar varsa yüz yıllara, yüz yıllaryıllara, yıllaraylara, aylargünlere ayrılır.
Astronomik kronoloji veya astronomik tarihleme, astronomik olgularla ilişkili tarihsel olayların veya yapıtların tarihlendirilmesine yönelik teknik bir yöntemdir.
Kronolojik zamanda, zamansal olguların, olayların oluş sırasına göre sıralanması kastedilmektedir. Bir nevi sıralı zaman veya zamanın sürekliliği dâhilinde sıralanması da denilebilir. Kronoloji biliminin en öneli faydaları şüphesiz tarih alanında olmaktadır.
Kronoloji bilimi, tarih boyunca yaşanmış olan olayları, belirlenen zaman aralıklarındaki sıralarına gerçekleştikleri tarihe göre yerleştirmekle görevlidir. Böylece de tarihi aydınlatmaya ve olayların karışık şekilde değil de, doğru sırasına göre öğrenilmesine yardımcı olmaktadır.
Kronolojik özgeçmiş, yaygın olarak kullanılan bir Cv türüdür ve bu türü bildiğimiz geleneksel özgeçmiş olarak da düşünebilirsiniz. Kronolojik CV'de bölümler kronolojik yani zaman sırasına göre oluşturulur, bölümler içinde listelenen öğeler ise ters kronolojik sıraya göre hazırlanır.
Kronoloji kavramına ilişkin öğrenci algılarına örnekler: “olayların oluş sırasına göre dizilişine kronoloji denir”, “bir insanın hayatının sırasına denir”, “Hayatımızdaki önemli olayların sıralanışı”, “Atatürk'ün hayatı”.
Olayları oluş sırasına göre sıralamaya ne denir? Sorusunun cevabı öğrenciler tarafından araştırılmaktadır. Bu sorunun yanıtı kronolojidir.
Olayların gerçekleşme sırasına göre cümleler bir araya getirilir ve hikaye daha doğru şekilde karşı tarafa aktarılır. Tabii bu cümlelerin ve hikayenin daha iyi anlaşılabilmesi için birtakım kelimeler değerlendirilir. Bu şekilde oluş sırası bildiren ifadeler ele alınır ve genelde cümlenin başında kullanılır.
Senkronik Tarih Şeritleri
Getirilen açıklamaya göre; zaman şeritleri dar zamanlı olaylar için kullanılırken, daha uzun zaman dilimlerini veya bütün bir tarihi tek bir gösterimde sergileyen şeritlere tarih şeridi denildiğinin üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada da “tarih şeridi” kavramı, bu anlamda kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri