İştahında ve uyku düzeninde değişimler gözlemlenmesi, ara ara kriz halinde yemek yemesi, bazen çok fazla uyuması, bazen ise uykusuzluk çekmesi. Kıyafetlerine, saçına ve kişisel bakımına verdiği özenin azalması. Kilo kaybı, gözlerde kızarıklık, iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi fiziksel belirtilerin görülmesi.
Bu test idrar, tırnak, tükürük ve saç gibi numuneler alınarak yapılabilir. Bunun nedeni uyuşturucu madde alındığında bu maddeler tükürük, saç, idrar ve tırnaktan daha geç atılır yani daha uzun süre bu maddeler üzerinde kalır. Dolayısıyla da uyuşturucu testi en çok idrar numunesinden alınarak yapılır.
Yoksunluk belirtileri kullanılan maddenin cinsine ve kişinin eşlik eden psikiyatrik bozukluklarına göre değişebilmektedir. Örneğin yoksunluk döneminde kişi terleme, titreme, eklem ve kas ağrıları, karın ağrısı, gerginlik ve huzursuzluk hissi, uyuyamama gibi sorunlar yaşamaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Madde bağımlısı alkol, uyuşturucu içeren maddeleri tüketen ve bu maddelere bağımlı olan kişilerdir. Madde bağımlısı kişiler ruhsal, fiziksel ve psikolojik olarak zarar görseler bile bağımlı oldukları maddeyi bırakmaz.
Kişinin kullanmış olduğu bağımlılık yapan maddeyi aniden kesmesi ile ortaya çıkar. Böylece kişi kendisini büyük bir krizin içerisinde bulunur. Uzun süreli yoksunlukta ise kişinin uzun süre boyunca madde kullanması ile ortaya çıkar. Madde kullanımına bağlı olarak kişide bazı semptomlar meydana gelir.
Ancak özellikle kötüye kullanım sonrası yapılan ilaç testlerinde metamfetamin atıkları pozitif çıkabilir. 4 güne kadar idrarda pozitif test görülürken saç testi ile metamfetamin kullanımı 3 ay sonra bile tespit edilebilir.
Madde bağımlılığını anlamak için, idrar, saç ve kan testleri yapılabilir. Madde bağımlılığı, dikkat edilmesi gereken ve belirli testlerle tespit edilebilecek bir sorundur.
Bağımlı kişilik bozukluğu olan insanlar, bir bireyi çok sahiplenir ve o kişiyi memnun etmek için büyük çaba harcarlar. Pasif ve tutunma davranışları sergileme eğilimindedirler ve ayrılma korkusu yaşarlar. Bu bozukluk, kusursuz hata yapma korkusuyla mükemmeliyetçilik, kontrol ve düzen ile karakterize bir hastalıktır.
Yargılamadan iletişim kurulmalı, amacınızın destek olmak ve yardımcı olmak olduğu belirtilmelidir. Kişi ile iletişime geçerken samimi, empatik ve gerçekçi olunmalıdır. Yaralayıcı mesaj vermeden zor bir süreç olduğu vurgulanmalıdır.
Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmlarına/kanamalarına sebep olur. Tüm iç organların zarar görmesine ve buna eşlik eden bir dizi hastalığa neden olur. Zehirlenmelere ve bu yolla gelen ölümlere sebep olur. Uyuşturucular, bireyin çevreye uyum yeteneğini azaltır.
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi, Biorezonans (Mora Terapi) gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.
Hepatit B/C ve HIV/AIDS yanında enfektif endokardit, pnömoni, abse ve tuberküloz gibi başka enfeksiyon hastalıkları da madde kullanımına bağlı olarak görülebilmektedir. Madde kullanıcılarında bulaşıcı hastalıkları önlemek için öncelikle yasal olmayan madde kullanımının durdurulması önemlidir.
Bu nedenle şüphe duyulduğunda başvurulabilecek yollardan biri de testlerdir. Bunlar arasında idrar, saç ve kan testleri bulunmaktadır. Test yaptırmadan önce şüphelenilen kişiyle konuşmak gerekir. Her iki tarafın anlaşarak test yaptırması, ilişkinizi ve tedaviyi olumlu yönde etkileyecektir.
Tek bir dozun yaklaşık %70`i 24 saat içinde vücuttan atılır. Eğer tekrarlı dozlar şeklinde alınırsa metamfetamin idrarda birikebilir. Bazı çalışmalar, dört günlük 10 mg ağızdan doz alımından yedi gün sonra tespit edildiğini gösterir.
Metamfetaminin yarattığı etkiler hızlıca başlayıp, hızlıca sonlanmaktadır. Bundan dolayı kullanıcılar tekrarlayıcı dozlara ihtiyaç duyabilirler. Yüksek dozda kullanıldığında ise saldırganlık, korku, huzursuzluk, kaygı, şiddet davranışları, psikomotor bozukluklar, panik ve paranoyaya neden olabilir.
Ani kilo kayıpları ve iştah sorunlarının olması Uyku düzeninin bozulması Göz çevresinde kızarmalar, donuk bakışlar olması Elde ve vücutta daha önce görmediğiniz titremelerin olması ve daha birçok aniden değişen sosyal ve fiziksel şartların olması.
Madde Bağımlılığı
İdrar, kan, nefes, tükürük, ter veya saç örnekleri test edilebilir. İnvaziv olmaması, hızlı olması ve birçok ilacı tespit edebilmesi nedeniyle idrar tahlili en yaygın kullanılan yöntemdir. Son 4 gün içinde kullanılan ilaçları, bazen ilaca bağlı olarak daha fazla tespit edebilir.
Yoksunluk Sendromu Belirtileri Nelerdir? Yoksunluk sendromunun belirgin sepmtomları arasında yorgunluk, terleme, mide bulantısı, kusma, anksiyete, uykusuzluk ve halüsinasyondur. Her kişide aynı şekil ve şiddette görülmeyeceği gibi genel belirtiler söz konusudur.
Bıraktıktan 2 Hafta Sonra; Uyku bozuklukları daha uzun sürebilmesine rağmen çoğu yoksunluk belirtileri azalır. Bıraktıktan 4 Hafta Sonra; Beyin reseptörleri normal işlevine döner. Hafıza, zihinsel keskinlik ve dikkat süresi gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri